foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/07, 2020

Myndigheter mörkar om Guldfågeln

Fortsätter missförhållandena på Guldfågeln? Det får inte organisationen Djurens Rätt veta, som begärt att få se länsstyrelsens oh Livsmedelsverkets rapporter med stöd av offentlighetsprincipen i grundlagen. De allmänna handlingar som organisationen begärt ut har blivit kraftigt maskerade när de handlar om olika brister.
"Vi har i dagsläget ingen aning om något faktiskt förbättrats för kycklingarna på Guldfågelns slakteri. Det är under all kritik att sådana här brister inte följs upp med en transparens så att konsumenterna får insyn i hur djuren faktiskt har det", säger Anna Harenius, sakkunnig på organisationen.
Även nyhetstjänsten Food Monitor har stött på samma sekretess när den försökt få ut handlingarna, till den grad att det inte går att granska myndigheternas tillsyn, skriver denna. Ett av de dokument som man fått ut i maskerad form beskriver en händelse så sent som 15 juni i år, som ledde till att ett antal fåglar fick avlivas, men alla uppgifter om vad som faktiskt hände har strukits över med tjock svart spritpenna.

Coop börjar med obemannade butiker

Coop ska öppna två obemannade butiker i höst, som start på en större satsning. De första två kommer att ligga i Gävle, och när utbyggnaden forsätter kommer Coop att satsa främst. på platser där de inte finns någon Coopbutik idag.

Margarinfabrik varslar 80

Upfields margarinfabrik i Helsingborg varslar 80 av de 154 anställda om uppsägning, när tillverkningen av ost- och gräddprodukter ska flyttas till Tyskland. Själva margarinproduktionen ska dock finnas kvar, tillsammans med raffinaderiet. Flytten ska vara klar till första februari, rapporterar Mål & Medel.

Ingelsta Kalkon stänger butiker

Ingelsta Kalkon stänger tre av sina fem delikatessbutiker, i Stockholm, Malmö och Lund. Orsaken är att det gått så dåligt för dem under coronakrisen. Bbutikerna i Göteborg och vid anläggningen i Brukstorp utanför Tomelilla får dock vara kvar.

Paulig bygger ut

Paulig ska bygga ut sitt distributionscenter i Kungsbacka med 5 000 kvadratmeter till över 38 000 kvadratmeter, och dessutom förlänga hyresavtalet i tio år.
"Vi satsar på ytterligare internationell tillväxt", säger Pauligs Henrik Samuelson.
"Läget möjliggör effektiva utleveranser till våra marknader, inte bara i Sverige utan i hela Europa", förklarar han.

Storkontrakt för Tine

Samtliga över 200 sjukhus i Norge ska i fortsättningen få mejeriprodukter från norska mejeridominanten Tine. Det är innebörden i ett nytt avtal som beskrivs som ett av de största inom livsmedel i den offentliga sektorn. Samtidigt har företaget också fått kontrakt om att leverera juice och koncentrat, rapporterar Nationen.
Båda kontrakten löper över fyra år.

Ökad vinst för Chr. Hansen

Chr. Hansen ökade sin vinst före skatt för räkenskapsårets tredje kvartal till 90,9 miljoner EUR (86,4). Omsättningen steg till 313,8 miljoner EUR (302,0).

Fortsatt upp för Veg of Lund

Även på torsdagen steg Veg of Lund mest i branschen på börsen, med 7,80 procent till 7:74 SEK. Peckas Naturodlingar följde efter med plus 5,07 procent till 11:40 SEK, medan Biogaia steg med 3,48 procent till 535:00 SEK, Olvi A steg med 3,31 procent till 43:70 EUR, Probi steg med 3,39 procent till 289:50 SEK, och Midsona B steg med 3,11 procent till 56:30 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 4,02 procent till 2:39 SEK, före Swedish Match som föll med 2,46 procent till 673:00 SEK och Grieg Seafood som föll med 2,31 procent till 97:10 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,27 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,49 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,56 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,97 procent.

Gomidda: Take a lök

Du vacklar upp ur sängen en tidig morgon. Du stapplar fram till skafferiet och häller upp en skål flingor, och därefter mjölk från kylen. Med ena ögat öppet och det andra stängt sätter du dig till bords – och upptäcker att flingorna smakar LÖK. Med mjölk, alltså.
Då har du sannolikt fått tag på ett paket Kellogg's "Chaka"-cornflakes, som nu – faktiskt på kundernas begäran – lanseras i Sydkorea. Faktum är att kunderna har kämpat i 16 år! för att få den här smaken på hyllorna, ända sedan den vann en omröstning 2004, som sedan följdes av anklagelser om valfusk och om att flingföretaget rent allmänt försökte slippa undan smaken. Men, icke genom sin tyngd utan genom att ständigt falla, har de löksugna kunderna nu urholkat Kellogg's, som fått ge upp och lansera smaken.
"Vi väntade oss aldrig att konsumenterna skulle vara intresserade", säger en taleskvinna enligt Daily Mirror.
Det hade vi nog inte gjort heller.