foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/06, 2020

Matsvinnet ska minska med 20 procent

Matsvinnet i Sverige ska minska med minst 20 viktprocent per person mellan nu och 2025. Det ar regeringen beslutat som ett av sina etappmål för att nå miljökvalitetsmålen och det så kallade Generationsmålet. Andelen livsmedel som verkligen når fram till butiker och konsumenter från producenterna ska också öka.
"Det har länge funnits en efterfrågan på ett nationellt mål för minskat matsvinn från både offentliga och privata aktörer i livsmedelskedjan", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Dessutom ska andelen återanvändbara förpackningar som släpps ut på marknaden öka successivt från år 2022 till minst 30 procent år 2030, och kommunerna åläggs också att bli allmänt bättre på återvinning.

Fack: "Förfärliga" arbetsvillkor på slakterier har spridit coronaviruset

"Förfärliga" arbets-, anställnings- och bostadsvillkor för tusentals slakterianställda i Europa har lett till att flera köttföretag blivit spridningshärdar för coronaviruset. Det är innebörden i en ny rapport från de europeiska livsmedels-, lantarbetar- och turismfackens samarbetsorganisation EFFAT, European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions, där bland andra Livs, HRF, Kommunal och Unionen är medlemmar.
Rapporten "tecknar en dyster bild av en sektor i behov av brådskande och allvarliga reformer", enligt EFFAT, som beskriver hur anställda utnyttjas och får arbeta i upp till 16 timmar om dygnet mot låga löner och olagliga löneavdrag, samtidigt som anställningarna är osäkra och bostäderna som tillhandahålls är överbefolkade.
"Sektorn har också under lång tid varit beroende i stor utsträckning av migranter och gästarbetare – från inom EU och tredje länder – som ofta utsätts för ojämlik behandling och övergrepp", skriver EFFAT.
Organisationen kräver nu att EU tar initiativ för att tackla denna "sociala dumpning" och sätter stopp för den orättvisa konkurrens som missförhållandena medför – samt den smittspridning av Covid-19 som enligt EFFAT blivit resultatet; flera slakteriföretag i till exempel Tyskland har ju drabbats av stora coronautbrott.
Hela rapporten finns på https://effat.org/wp-content/uploads/2020/06/EFFAT-Report-Covid-19-outbreaks-in-slaughterhouses-and-meat-packing-plants-State-of-affairs-and-proposals-for-policy-action-at-EU-level.pdf

Löfbergs hyr ut fikaryggsäckar

Löfbergs ska börja hyra ut ryggsäckar eller korgar med färskbryggt kaffe och fika till fjällvandrare i Åre och semesterfirare på Öland. Fikat bokas en timme i förväg och när man är klar lämnar man tillbaka ryggsäckar, korgar samt termosar.
"Semestern kommer att se annorlunda ut för många i år. Då passar det extra bra med smidiga, natursköna fikalösningar tänker vi", förklarar Lena Rodin, chef för varumärkesupplevelser på Löfbergs.

Optifreeze permanentar tf vd

Ulf Hagman, som varit tillförordnad vd för Optifreeze under det senaste året, blir nu permanent på posten. Hans företrädare Eda Demir Westman blir operativ chef (COO) när hon kommer tillbaka från sin föräldraledighet.

Ny holländsk vit ale till Sverige

Nederländska Lowlander Beer ska lansera sitt öl med samma namn, som är en vit ale, i Sverige. Ölet innehåller liknande ingredienser som brukar tillsättas i jenever och gin, enligt företaget, som kommer att lansera ölet på Systembolaget i samarbete med Solera Beverage Group, rapporterar Just-drinks.

Egen gårdscider från Kiviks

Kiviks Musteri lanserar en egen gårdscider, gjord på äpplen från Solnäs Gård utanför Lund som företaget köpte för fem år sedan.

Tönnies-delägare tvingas lämna Bundesligaklubb

Clemens Tönnies, delägare i det tyska slakteriföretaget Tönnies, tvingas nu lämna ordförandeskapet i Bundesligaklubben FC Schalke 04 efter massiv kritik från fansen. Dels har han gjort uttalanden för snart ett år sedan som uppfattades som rasistiska, men efter ett massivt coronautbrott på en av företagets anläggningar i Rheda-Wiedenbrück – där det avslöjades att många av de anställda var underbetalda gästarbetare från Östeuropa som bodde i ohygieniska och trångbodda bostäder samt att själva anläggning slarvat med saker som temperaturkontroll – har han inte bara fått rött kort från fotbollsklubben: hans brorson Robert Tönnies, som äger halva företaget, kräver öppet att Clemens Tönnies ska dra sig tillbaka från Tönnies och lämna över till sin son Max.

Hamnkaos hindrar frukt och grönt från Sydafrika

Frukt och grönt som exporteras från Sydafrika just som högsäsongen är på ingång har drabbats av stora störningar i Kapstadens hamn på grund av coronakrisen. Hamnen går för närvarande bara på halvfart, och flera stora rederier undviker helt Kapstaden just nu eftersom där ändå blir så stora förseningar, rapporterar Fruitnet. Landets övriga stora hamnar, Port Elizabeth, Durban och Ngqura, går redan för full kapacitet och kan inte svälja överskottet från Kapstaden.

Simris och Sjöstrand i topp

Simris Alg och Sjöstrand Coffee var i topp i branschen på börsen på tisdagen, med ökningar om 9,48 respektive 6,59 procent till 1:16 respektive 0:74 SEK. Peckas Naturodlingar följde efter med plus 6,50 procent till 10:65 SEK, medan Veg of Lund steg med 5,86 procent till 6:50 SEK, Probi steg med 5,32 procent till 287:00 SEK, Norway Royal Salmon steg med 4,33 procent till 250:80 NOK och Austevoll steg med 3,65 procent till 79:45 NOK.
Bayn Europe föll samtidigt med 3,90 procent till 4:56 SEK, före Umida som föll med 2,22 procent till 2:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,64 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,09 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,47 procent.

Gomidda: Det kan kvittra

Storbritanniens pubar, denna vördade institution i brittiskt samhällsliv, ska nu äntligen få öppna igen i helgen efter flera månaders coronainducerad törst. Utom en: The Volunteer Tavern i Bristol.
Där har nämligen ägaren Peter Gibbs upptäckt att en fågel passat på att bygga bo mitt i uteserveringen under stängningen, och lagt tre blåspräckliga ägg som förhoppningsvis blir till små fågelungar vad det lider. Och för en sådan syn måste även profiten vika, menar Peter Gibbs, som tog beslutet i samråd med de anställda som redan gett fågeln namnet "Mama Mint".
"En sak som vi är stolta över här är att människor av alla sorter känner sig trygga i vår pub, och vi tycker att det är fantastiskt att naturen har den åsikten precis som människorna", säger han till Bristol Post.
Med den inställningen kanske några extra pund i förlust kan kvittra.