foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/06, 2020

Bayn gör miljonköp

Bayn Europe köper svenska godisföretaget Tweek, som tillverkar konfektyr med reducerad sockerhalt, för 45 miljoner SEK. Företaget beräknas ha en omsättning om 61 miljoner SEK det närmaste året och har en total marknadsandel på omkring 30 procent på sockerreducerat godis i Sverige. Grundarna Åsa Rosén och Lennart Arvidsson och alla nyckelanställda i Tweek ska få vara kvar i bolaget.

Veg of Lund till Kina

Svenska Veg of Lund ska börja sälja sina produkter i Kina i samarbete med Pinduoduo.com. Där kommer företagets växtbaserade smoothiedrycker att säljas under varumärket My Foodie.
"Projektet är ännu i ett tidigt skede och vi har respekt för att det kan ta tid att nå större volymer, men vi ser goda förutsättningar då Pinduoduo har fler än 628 miljoner användare och kommer att uppmärksamma våra produkter i en så kallad Flagship store. Utöver onlineförsäljning kommer My Foodie även att säljas i sport- och fitnesscenter i Shanghai och Beijing", säger vd Thomas Olander.

Smittspridning granskas i sommar

Arbetsmiljöverket kommer att inspektera hur arbetsgivare förebyggande hanterar smittorisker under sommaren, speciellt i till exempel butiker. Inspektionerna kommer i första hand att genomföras via telefon. Orsaken till de extra kontrollerna är att många verksamheter fungerar annorlunda under sommarsäsongen.
Mer information finns på https://www.av.se/press/arbetsmiljoverket-inspekterar-smittrisker/

Starkare öl kan få sänkt skatt

Öl med alkoholhalt på upp till 3,5 procent kommer att kunna beskattas lägre av EU:s medlemsstater, istället för de 2,8 procent som är övre gräns idag. Det är innebörden i nya reformer som EU:s ministerråd enats om. Skattesänkningarna på upp till 50 procent kommer också att kunna omfatta cidertillverkare när reglerna träder i kraft 2022. Fortfarande är det dock de enskilda medlemsländerna själva som beslutar om vilka skattesatser som ska gälla.

Ingen vill skörda palmolja

Det råder för närvarande stor brist på arbetskraft inom palmoljeplantagerna i Malaysia. Orsaken är coronakrisen, som fått de omkring 70 procent av arbetskraften som kommer från anda länder att resa hem. Nu varnar branschorganisationen MEOA att hela den malaysiska palmoljeindustrins överlevnad hotas, eftersom högsäsongen bara är några månader bort, rapporterar Reuters.

Facebookbojkotten sprider sig

Efter att Ben & Jerry's beslutat delta i bojkotten #stophateforprofit har nu även tungviktare som Coca-Cola, Hershey, Beam Suntory (som producerar Jim Beam), Diageo och Starbucks anslutit sig. Dessutom har Ben & Jerry's ägare Unilever stoppat annonseringen på Facebook för alla sina produkter i USA. Runt 170 företag i olika branscher deltar i skrivande stund i bojkotten under juli, däribland företag som Verizon, Viber och Mozilla.

Bayn tog fart efter godisköp

Bayn Europe steg med 10,74 procent på börsen till 4:75 SEK på måndagen efter beskedet om köpet av godisföretaget Tweek. Norway Royal Salmon följde efter med plus 6,89 procent till 239:00 NOK, medan Harboes Bryggeri steg med 3,77 procent till 55:00 DKK, Veg of Lund steg med 2,66 procent till 6:18 SEK, och Peckas Naturodlingar steg med 2,37 procent till 10:80 SEK.
Simris Alg föll samtidigt med 6,88 procent till 1:02 SEK, före Carlsberg A som föll med 3,93 procent till 928:00 DKK, Eatgood som föll med 3,20 procent till 2:42 SEK, och Swedish Match som föll med 2,16 procent till 651:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,87 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,623 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,67 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,41 procent.

Gomidda: Koffein som koffein

Ska man ha sig en koffeinrush kanske det inte spelar så stor roll ifall stimulantian ifråga kommer från en kopp kaffe eller ett glas Coca-Cola. Tycker uppenbarligen tillverkaren av den sistnämnda drycken, som i Kina tillsammans med Costa Coffee nu lanserar en Coca-Cola Latte samt en dito cappuccino.
Den har dock mötts med en försvarlig mängd reservationer, rapporterar nyhetstjänsten Tyla, som sållat igenom Twitterflödet. Intressant, säger en del, medan andra tycker att Coca-Cola är tillräckligt äckligt som det är utan att behöva förstöra en god kopp kaffe.
"Det här låter galet. Jag är på", säger en tredje.
Costa Coffee beskriver självt dryckerna som en "verkligt uppfriskande sommardryck när den serveras med is", och det tvivlar vi inte på. Fast man bör nog inte dricka den efter sådär lunchdags eller så, tror vi, ifall man hade tänkt sig att kunna sova påföljande natt.