foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/06, 2020

Midsona köper Gainomax

Midsona köper varumärket Gainomax från Norrmejerier för 60 miljoner SEK. Köpet innebär att Midsona får alla varumärkesrättigheter för alla produkter från och med första september, medan Norrmejerier kommer att fortsätta att tillverka dem. I förlängningen ser Midsona framför sig hur Gainomax kommer på flera marknader än dagens svenska och finländska.
"Gainomax varumärke och sortiment kompletterar väl vår redan befintliga portfölj inom sportnutrition i Sverige och ger oss en fin plattform att växa ifrån även i övriga Norden”, säger Midsonas vd Peter Åsberg.

Det sprudlar av sprit i Sverige

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker i Sverige har ökat med 15 procent sedan årsskiftet 2018–2019. Bara under de fem första månaderna 2020 har ett 40-tal registrerats.
"Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig", säger Anna Kaijser, branschansvarig på LRF för lokal mat och dryck.
Idag finns 874 tillverkare i landet med sammanlagt 5 500 anställda, utspridda över 218 av Sveriges 290 kommuner, enligt Dryckesbranschrapporten för 2020 som bygger på statistik från SCB Företagsregister. Bara inom bryggeribranschen finns 600 registrerade tillverkare, varav 75 tillkommit sedan årsskiftet 2018–2019, vilket innebär att Sverige nu faktiskt har fler bryggerier än bryggerinationen Belgien. Men också inom sprittillverkningen flödar nyföretagandet: där har antalet företag ökat med 21 procent under samma period. Cidertillverkningen har under tiden sett en 23-procentig ökning till 92 företag.

Coop vill göra kvittona digitala

"Kvittot?"
"Tack, du kan slänga det".
Det ständiga replikskiftet har nu även Coop tröttnat på, och planerar att börja erbjuda kvittona i digital form. Genom ett nytt avtal med kvittospecialisten Kwick ska detta bli verklighet framåt hösten.
"Det kvitto kunden får idag behöver ta nästa steg i sin utveckling. Coop vill att kvittot ska bli mer levande", säger Carita Weiss, chef för betalningar på Coop.

Foodora startar på Gotland

Matleveranstjänsten Foodora ska expandera till Gotland. Till en början kommer de kunder som befinner sig inom cirka fyra kilometer från Visbys stadskärna att kunna beställa, men tanken är att expandera till flera område på ön. En rad restauranger har redan hakat på.

Vegansk glass från Orkla

"Naturli’ glass" blir namnet när Orkla nu lanserar en helt vegansk glass. Kunderna har efterfrågat en sådan, och svaret kommer nu i tre smaker på City Gross, Matrebellerna och Lidl. Sedan tidigare har glassen funnits i Danmark.

Robusta inte så robust som man kan tro

Robustakaffe kan bli en betydligt mer sällsynt vara i framtiden i takt med att klimatförändringarna höjer temperaturerna. Det varnar en grupp forskare från Australien, Colombia och Vietnam, som funnit att bönan – som fått sitt namn just för att den ansetts vara mer robust än den i Sverige vanligaste Arabicabönan inte alls är så tålig som man trott. Istället är Robusta och Arabica betydligt mer lika varandra än vid första anblick och därmed kan kaffeproduktionen i världen komma att bli betydligt lägre än idag, varnar forskarna.
Rapporten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.

Peckas avslutade i topp

Peckas Naturodlingar avslutade börsveckan i topp med plus 13,20 procent till 10:55 SEK. Bayn Europe följde efter med plus 7,50 procent till 4:30 SEK, medan Veg of Lund steg med 3,79 procent till 6:02 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 3,13 procent till 0:66 SEK, Salmar steg med 2,45 procent till 443:40 NOK, och Grieg Seafood steg med 2,38 procent till 96:80 NOK.
Agromino föll samtidigt med 4,84 procent till 11:80 SEK, före Probi som föll med 4,07 procent till 280:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,60 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,90 procent.

Gomidda: Objudna middagsgäster

Slarvar man med kvalitetskontrollen av sina färdigpackade grönsaker får man nog vara beredd på att höra talas om saken vitt och brett. Speciellt om den som drabbats råkar vara radiopratare på en av landets största radiostationer – och dessutom får små objudna gäster vid flera tillfällen. Liksom kompisen.
Sam Darlaston, som till vardags hittas bakom mikrofonen på Kiss FM, fick nämligen stor spridning av sitt Twitterinlägg där han berättade om när han nyligen hittade larver i påsen med broccoli som han köpt på Tesco.
"De är verkligen trevliga", förklarade han dock, "och det blev att vi behöll en som husdjur och namngav honom. Ifall någon är intresserad är Cedric det namn vi fastnat för", skriver han, "och han dansar efter att ha ätit spenat och broccoli hela dagen lång".
Men döm om hans förvåning när han återvände till affären för att handla mer broccoli – möjligen för att lille Cedric redan käkat upp innehålet i den förra påsen – bara för att däruti finna hela Cedrics släkt. Ytterligare fem stycken larvade omkring därinne, och ytterligare en hittades i en påse som hans housemate hade köpt.
Därmed resignerade Sam Darlaston inför sitt öde, och beslöt sig för att bli larvpappa istället. Sedan dess har han twittrat regelbundet om hur utvecklingen går för Cedric, Janine, Slim Eric, Broc, Olly, Croc och Carlos, och hur de så småningom utvecklas till fjärilar, rapporterar Dily Mirror.
Det var väl det vi misstänkte. På Twitter finns en hemsk massa larv.