foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/06, 2020

AAK ska storspara

AAK kommer att säga upp personal i syfte att spara 150 miljoner SEK per år, där besparingarna börjar få full effekt om ett år. Orsaken är att coronakrisen gjort att de flesta av AAK:s kunder inte har råd att handla lika mycket som förut. Hur stora uppsägningarna blir eller var de kommer att ske har inte meddelats.
Trots detta är vd Johan Westman fortfarande positiv.
"Vi fortsätter att vara försiktigt optimistiska inför framtiden", säger han, och pekar på "de starka och gynnsamma underliggande trenderna på våra marknader", som han uttrycker det.

Paolos: Vi vill inte ha någon ny profil

"Vi har blivit kontaktade av ett dussintal kända matprofiler som har velat ta över platsen, men att ersätta Paolo med en ny profil och sätta det namnet på produkterna är inte aktuellt". Det säger marknadschefen Ken Nygren på Evanoff Group till tidningen Kollega, en månad efter att varumärket Paolos fick läggas ner sedan förgrundsgstalten Paolo Roberto ertappades med att köpa sex.
Däremot finns fortfarande planer på att återlansera produkterna på något sätt i framtiden, inte minst för att de varit uppskattade bland kunderna, berättar Ken Nygren.
"De kommer tillbaka i någon form men vad de kommer att heta och vilka det blir är för tidigt att säga. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att engagemanget för dem var så starkt", säger han.

Industrin ska minska saltet ännu mer

Svensk livsmedelsindustri ska satsa ännu mer på att minska på saltet i maten utan att smak, kvalitet och säkerhet försämras. Det står klart sedan industriforskningsinstitutet RISE beviljats fortsatt Vinnova-finansiering av projektet ReduSalt, som pågått sedan 2015, för ytterligare två år.
"Vi är mycket glada för beskedet från Vinnova som gör det möjligt att få ut de framtagna metoderna i produktion. Dessutom får vi nu möjlighet att ta fram förslag på hur vi fortsätter vårt saltsamarbete efter att projektet avslutas", säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Novozymes handlar i Irland

Novozymes köper irländska probitotikabolaget Precision Biotics för 600 miljoner DKK.
"Precision Biotics bidrar med komplementär teknik, en liknande vetenskapligt baserad tillvägagångssätt och en matchande kultur. Det är en position från vilken vi kan expandera marknadsmöjligheter och utveckla nya och effektiva läkemedel", säger Novozymes vd Ester Baiget.

Qourn sätter en rökare i krysset hos Liverpool FC

Anrika brittiska fotbollsklubben Liverpool inleder partnerskap med Quorn under de närmaste året. Quorn blir Liverpool FC:s officiella partner och kommer därmed både att kunna sälja sina produkter på klubbens hemmaarena Anfield och erbjuda dem som alternativa proteinkällor åt spelarna.

Carlsberg flyttar in tidigare hos gamla Netto

Carlsberg Sverige ska flytta in i Nettos före detta lager i Falkenberg redan den första september i år, till skillnad mot efter årsskiftet som ursprungligen var planerat. Dessutom ska man hyra även de återstående 1 600 kvadratmetrarna som från början inte skulle ingå.
Carlsberg menar att fördelarna med det nya lagret blir så stora att man vill flytta in redan till början av hösten.

Ben & Jerry's bojkottar Facebook

Glasstillverkaren Ben & Jerry's blir det senaste företaget i raden som kommer att bojkotta all annonsering på Facebook under nästa månad. Under hashtaggen #StopHateForProfit verkar nu en rad företag under ledning av välkända stora amerikanska medborgarrättsrörelser som NAACP, Colors of Change och Anti-Defamation League (ADL) för att Facebook ska sluta släppa fram annonsörer, alternativa media och andra aktörer som man anser "delar vår nation, underkuvar väljare, underblåser och eldar på rasismens och våldets flammor samt underminerar vår demokrati", som Ben & Jerry's uttrycker det i ett uttalande.
Bland annat vänder man sig mot att Facebook inte gör tillräckligt mycket mot näthat på sajten, bedömer mycket omstridda alternativa media som trovärdiga källor, eller släpper fram desinformation som riktar sig mot svarta väljare för att avskräcka dem från att rösta.
"Facebook förblir ovilligt att vidta tydliga åtgärder för att avlägsna politisk propaganda från sin plattform", säger NAACP:s vd-ordförande Derrick Johnson, och anklagar Facebook och grundaren Mark Zuckerberg för att inte bara försumma sådant utan vara medskyldiga till att desinformationen sprids.
Sedan tidigare deltar bland andra The North Face och Patagonia i bojkotten.

Impossible Foods: Växtbaserat har slagit ut animaliskt om 15 år

Växtbaserade livsmedel kommer att helt ha slagit ut animaliska matvaror om 15 år. Det säger köttalternativstillverkaren Impossible Foods grundare och vd Pat Brown till CNBC.
"Den omvandlingen är oundviklig", säger han.
"Ur näringsvärdesmässig synvinkel matchar våra produkter proteinkvaliteten och innehållet hos de animaliska produkter de ersätter. Därför tror jag att människor i allt högre grad blir medvetna om att växtbaserade livsmedel helt kommer att ersätta de djurbaserade produkterna i livsmedlen inom de närmaste 15 åren. Det är vår mission", säger han.

Bayn på rejäl återstuds

Efter flera dagars tillbakagång tog Bayn Europe ny fart på börsen på torsdagen och drog iväg med 15,42 procent till 3:86 SEK. Sjöstrand Coffee följde efter med plus 10,17 procent till 0:65 SEK, medan Veg of Lund steg med 7,97 procent till 5:96 SEK, Simris Alg steg med 6,80 procent till 1:10 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 5,91 procent till 9:32 SEK, och Swedish Match steg med 2,67 procent till 652:60 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 4,43 procent till 4:10 SEK, medan Probi föll med 2,91 procent till 300:00 SEK och Raisio föll med 2,37 procent till 3:09 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,37 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,37 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,46 procent.

Gomidda: Den som inga gäster har

...han får gå med rumpan bar. Bokstavligt talat, om vi ska tro kockar och övrig personal på flera hundra restauranger i Ryssland, som nu demonstrerar sin frustration med tvångsstängningarna under coronakrisen genom att posera på bild på sociala media spritt språngande nakna. För säkerhets skull dock med strategiskt placerade tallrikar, koppar, kastruller och liknande över de mest privata kroppsdelarna.
"Vi är nakna för att vi inte har någonting kvar", säger Arthur Galajtjuk, som äger krogkedjan Relab Family i Kazan, till Reuters.
Restaruangpersonalen menar att de inte utgör större risk än till exempel stormarknader, köpcentra, frisörsalonger eller kollektivtrafik, som inte omfattas av de strikta restriktionerna som landet infört för att hindra smittspridningen, och väljer därför att protestera genom att visa upp sig så som de en gång skapades.
Slå det om du kan, Jamie Oliver.