foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/06, 2020

Två tredjedelar har minskat förtroende för livsmedelsförsörjningen

Nästan två av tre svenskar har fått mindre förtroende för den svenska livsmedelsförsörjningen på grund av coronakrisen. Det visar en ny undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Norrmejerier.
"Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige måste producera mycket mer av sin egen mat. Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva", säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

SJV kartlägger livsmedelskedjorna

Situationen i livsmedelskedjan både nationellt och län för län finns nu tillgänglig hos Jordbruksverket. Tanken är att det ska gå att "prioritera bland åtgärder för att nå livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig näring i hela landet", som myndigheten uttrycker det.
"Att ha jämförbara siffror för alla län ger bra förutsättningar för benchmarking. Det här är en service från Jordbruksverket som är efterfrågad av personer som är involverade i arbetet med livsmedelsstrategierna regionalt eller lokalt", säger Eva Sundberg på myndighetens jordbruks- och analysavdelning.
Materialet finns på http://djur.jordbruksverket.se/uppdrag/livsmedelsstrategiforsverige/nationellsamordningavarbetetmedregionalalivsmedelsstrategier/statistikomlivsmedelskedjan.4.1241d16d16a504ebd3f2e704.html

Sju av tio vill äta mer sjömat

Sju av tio svenskar säger att de vill äta mer fisk, skaldjur och anan sjömat i framtiden. Det visar en ny studie som Norges Sjømatråd gjort i ett antal länder, Seafood Consumer Index. Samtidigt visar studien att hela 66 procent av svenskarna enbart äter sjömat en gång i veckan eller mer sällan.

Flera företag satsar på e-handel

Coronakrisens uppsving för e-handel med livsmedel får nu bland anat Matsmart att börja erbjuda de kunder som handlar så mycket att de får gratis frakt att få maten levererad oavsett var i landet de bor. Företaget har arbetat på saken en tid men passar på nu när många är på annan ort under semestern.
Samtidigt har matleveranstjänsten Vembla inlett samarbete med finansföretaget Gigapay så att deras matbud kan få betalt direkt vid leverans, med skatter och anda avgifter korrekt dragna. Konkurrenten Foodora inleder under tiden samarbete med Voi Technology för att erbjuda sina anställda möjlighet att använda elscootrar.

Nya förpackningar ska ska underlätta e-handel och miljövänlighet

Smurfit Kappa lanserar en ny sorts pappkartong som ska kunna hålla temperaturen för frysta livsmedel lika bra som förpackningar av EPS-plast, och som därmed både blir mer miljövänliga och erbjuder möjligheter för e-handelsföretag. Samtidigt lanserar BASF en ny komposterbar plastfolie som förutom att vara nedbrytbar även ska förlänga färska livsmedels hållbarhet med 600 procent, medan Åkerlund & Rausing ska samla alla sina sju varumärken under nya namnet AR Packaging och dessutom lansera dessa på en ny webbplats.
Plocksalladsföretaget Picadeli ska göra sina gröna skålar ännu gränare med mindre plast och mer hållbart papper, medan Arla gör sina kvarghinkar mer miljövänliga.

Lidl i markbråk i Karlskoga

När Lidl började schakta för sin nya planerade butik i trakten av Karlskoga hittade man bland annat 12 000 ton rivningsavfall samt ett begravt före detta garage med fullt med bygg- och rivningsbråte i. Fem miljoner SEK – två och en halv gånger köpeskillingen – kostade det butikskedjan att sanera marken, och nu stämmer företaget Karlskoga kommun som sålde den.
"De har begått ett miljöbrott och de vill att vi ska stå för kostnaden för det och det är inte acceptabelt. Vi har förberett en stämningsansökan som ligger i min mailbox som vi kommer att skicka iväg om de inte går med på att träffa oss", säger Lidls fastighetschef Johan Vennerström till Karlskoga Tidning.
"Ur ren juridisk bemärkelse finns det inget fel på fastigheten eller i det avtal som upprättats mellan dem och Lidl", svarar dock Susanne Edensvärd, kontaktperson på Karlskoga kommuns advokatbyrå.
"Den gamla plan- och bygglagen innefattade inte det krav som i dag finns på en kontrollplan och det fanns ingen kontroll från kommunens sida mot entreprenören, och därför ingen möjlighet att agera mot dem", förklarar hon.

Rekordstor ekologisk spannmålsskörd

Förra årets skörd av ekologiska spannmål blev den största någonsin – 403 300 ton eller sju procent av den totala spannmålsskörden. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren är det en ökning med 52 procent.

Omstridda varumärken faller som käglor

Efter att Pepsico och Mars beslutat att pensionera varumärkena Aunt Jemima respektive Uncle Ben's, för att dessa anses bygga på rasistiska stereotyper från plantagetiden, har nu en rad andra företag börjat omvärdera varumärken som kan tolkas på liknande sätt. Även Mrs. Butterworths och Cream of Wheat är på väg ut, och Nestlé ska byta namn på godisen Red Skins – ett tidvis nedvärderande namn på amerikanska indianer – och Chico – ett öknamn för latinamerikanker, rapporterar CNN. Även glassföretaget Froneri ska efter 100 år byta namn på glassen Eskimo Pie, eftersom "eskimå" kommit att anses nedvärderande för inuiter och yupiker.
Det kommer även krav på att även avtacka Miss Chiquita, som ses som stereotyp för latinamerikanska kvinnor, men det företaget har ännu inte svarat på om man har sådana planer.

Minusdominans på börsen

Bayn Europe föll med 8,56 procent till 3:42 SEK på onsdagen, en dag som dominerades av nedgångar i branschen. Simris Alg följde efter med minus 7,83 procent till 1:06 SEK, medan Optifreeze föll med 4,20 procent till 27:40 SEK, Umida föll med 3,93 procent till 2:20 SEK, Raisio föll med 3,64 procent till 3:18 EUR, Royal Unibrew föll med 3,54 procent till 550:20 DKK, Scandi Standard föll med 3,44 procent till 61:80 SEK, Carlsberg B föll med 3,38 procent till 875:00 DKK, och Swedish Match föll med 3,42 procent till 637:40 SEK.
Sjöstrand Coffee steg mest, och då bara med 1,72 procent till 0:59 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,36 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,74 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,75 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,59 procent.

Gomidda: I hästväg

Är det drive-in så är det. Tyckte Ian Bell i brittiska Carlisle härförleden, och ställde sig snällt i drive-in-kön på sin lokala KFC-restaurang med sitt fordon: en liten vagn dragen av den livs levande hästen Jon Jon.
Men si, detta gick inte för sig, ansåg restaurangchefen när Ian Bell väl kom fram till serveringsluckan, och avvisade ekipaget med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.
"Jag trodde inte mina öron. Jag hade inte gjort något fel", säger Ian Bell till brittiska Metro, och framhåller att Jon Jon minsann var den som var den som uppförde sig bäst av alla i sammanhanget. Att KFC svarat med det oöversättliga "we're not looking to stirrup trouble" hjälpte föga, så istället fick det bli en tur till McDonald's, där åtminstone kusken ifråga minsann serverades utan att någon höjde på ögonbrynen.
Här går det nu förstås att lägga in någon lagom bitsk kommentar på temat hamburgerrestaurangers långa relation med gamla hästar, men det blir för insinuant även för oss.