foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/06, 2020

Coop anger klimatpåverkan

Coop kommer från och med nästa år att börja ange samtliga sina 17 000 livsmedels påverkan på klimatet, samt även på samhället och jordens resurser. Uppgifterna kommer kunderna att kunna se genom att scanna varans streckkod.
"Vi vill att kunderna ska se hela bilden och göra val utifrån det", säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, till TT.
"Till exempel har naturbeteskött en hög klimatbelastning, men är bra för den biologiska mångfalden eftersom naturbetesmarker behöver kossor som betar och bajsar", förklarar hon.
Uppgifterna kommer att sammanställas av Världsnaturfonden WWF och Hållbar Livsmedelskedja, och kommer alltså att ta hänsyn till mer än den rent miljömässiga påverkan.
"Vi har klumpat ihop hållbarhetsfrågan för mycket. Nu tittar vi utifrån fler aspekter, bland annat även på arbetsvillkoren. Där kan det vara problem för dem som till exempel skördar bananer. Då kommer vi att tillsammans med leverantörerna få en bättre systematik för att säkra villkoren", säger Charlotta Szczepanowski.

Havrechoklad från Fazer

Fazer lanserar en ny chokladkaka baserad på havre och kakao, "Fazer Oat Choco". Den kommer att lanseras på prov i begränsad upplaga på företagets egen webbshop, där Fazer hoppas få feedback från kunderna om huruvida havrechokladen är en bra idé.

Koskenkorva fortsätter bredda varumärket

Finländska spritikonen Koskenkorva fortsätter att bredda varumärket och lanserar nu en blanddryck med citron, Koskenkorva Lemon Den kommer som uppföljare till Koskenkorva Ginger som lanserades förra året.

Burger King serverar danskt alkoholfritt öl

Burger King ska introducera en ny meny i vilken ingår alkoholfri öl från danska mikrobryggeriet Mikkeller. Det blir första gången som en hamburgerkedja gått in i ett partnerskap med ett bryggeri, rapporterar Food Supply, och ölet kommer att serveras i specialdesignade burkar där bryggeriets karaktärer Henry och Sally avbildas som två Burger King-anställda.

Stort coronautbrott på tyskt slakteri

Över 1 500 anställda på en av köttföretaget Tönnies anläggningar, i Gütersloh i nordvästra Tyskland, har testats positiva för Covid-19. Enligt en talesperson för förbundskansler Angela Merkel är utbrottet "massivt" och riskerar att ge spridningen av virus förnyad fart. Samtidigt får Tönnies frän kritik från Tysklands arbetsmarknads- och socialminister Hubertus Heil, som menar att företaget "tagit en hel region som gisslan" och menar att företaget borde stämas i domstol.

Kina stoppar kött efter coronautbrott

Kina stoppar nu importen av kött från amerikanska Tysons anläggning i Springdale, Arkansas, där hundratals anställda testats positiva för coronaviruset. Samtidigt har Kina stoppat importen av kött från tyska Tönnies efter ett stort coronavirusutbrott bland över tusen anställda där.
Tyson säger till Reuters att företaget undersöker saken, och att man arbetar nära amerikanska myndigheter för att se till att dess livsmedel produceras i samarbete med landets säkerhetskrav.

Nestlé får kritik för Fairtradebrytning

Nestlé håller på att avveckla sitt samarbete med Fairtrade för ingredienserna i sina chokladkakor. Istället för den externa rättvisemärkningen ska dessa istället certifieras genom företagets egen hållbarhetsplan Cocoa Life. Nu protesterar Fairtrade mot planerna, som menar att skiftet kommer att innebära ett avbräck om motsvarande över 23 miljoner SEK till 27 000 småbönder i Elfenbenskusten, Fiji och Malawi.
"Den här inkomsten är en verklig livlina för några av världens fattigaste bönder", säger organisationen i ett uttalande.
"Nestlés beslut kommer att innebära att alla framtida inköp av socker kommer att komma från europeiska sockerbetsproducenter, vilket innebär att rörsockerbönder inte bara kommer att förlora sin Fairtradepremie utan också riskerar att förlora tillgång till marknader där de kan sälja sitt socker", enligt Fairtrade, som varnar för att kakaoodlare uttryckt stora farhågor när de först fick höra talas om planerna.
"Vi uppmanar Nestlé – lyssna till bönderna, välj inte det här tillfället med global kris för att spä på ojämlikheterna i kakaoindustrin", vädjar Fairtrade.
Nestlé svarar att man är medveten om att skiftet kommer att "ha en påverkan på en del jordbrukare", men att man arbetar hårt för att mildra detta, rapporterar Just-food.

Tvåsiffrigt för Veg of Lund och Sjöstrand

Veg of Lund steg på tisdagen med 14,57 procent till 5:66 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 12,36 procent till 0:60 SEK. Eatgood hade också en bra dag på börsen med plus 8,47 procent till 2:56 SEK, medan Umida steg med 8,02 procent till 2:29 SEK, Probi steg med 6,27 procent till 305:00 SEK, Kesko B steg med 3,59 procent till 15:30 EUR och Royal Unibrew steg med 2,22 procent till 570:40 DKK.
Bayn Europe fortsatte samtidigt tillbakagången med minus 6,25 procent till 3:75 SEK, medan Midsona A föll med 6,14 procent till 53:50 SEK, Simris Alg föll med 4,56 procent till 1:15 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 3,19 procent till 8:50 SEK, och Rootfruit föll med 2,99 procent till 6:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,48 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,61 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,92 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,13 procent.

Gomidda: Fint ska de va

Så läser vi på annan plats i dagens Foodwire om Koskenkorvas planer på en färdig blanddryck med citronsmak.
Fint ska de va numera, minsann. Och vi som trodde att "finsk läsk" bestod av ett stort glas Kossi samt en Treo Sitruuna.