foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/12, 2020

Svensk livsmedelsindustri konkurrerar bättre

Svensk livsmedelsindustri har ökat i konkurrenskraft under årets tredje kvartal, trots pandemin, den allmänna konjunkturnedgången och den starka kronan. Det visar Livsmedelsföretagens (LI) senaste konjunkturbrev. Tvärtom har coronakrisen ökat intresset för svenska livsmedel, som ökat försäljningen på hemmaplan
"Det är ett styrkebesked från Sveriges tredje största industrigren att kunna uppvisa tillväxt under en period av allmän konjunkturnedgång. Samtidigt är det mycket oroande att se hur försäljningen mot besöksnäringen fortsätter att sjunka", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
Hela rapporten finns på https://www.livsmedelsforetagen.se/app/uploads/2020/11/livsmedelsfoxxretagen-konjunkturbrev-nov-2020.pdf

Kundstopp kan införas i handeln

Det kan bli begränsningar för hur många kunder som får vistas i svenska butiker åt gången. Det säger Svensk Handels näringspolitiske chef Mats Hedenström efter att en undersökning visat att över hälften av skyddsombuden inom svensk handel tycker att de åtgärder som vidtagits för att undvika smittspridning är otillräckliga.
"Vi kommer nog behöva sätta stopp för att släppa in folk i butikerna. Det ligger i alla parters intresse att det här fungerar", säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.
En sak som särskilt pekas ut är paradoxalt nog självscanningen, som ju många dagligvarubutiker tillämpar, eftersom personalen måste stå närmare kunden än rekommenderat om de måste hjälpa till – och inte får använda munskydd eller visir. Dessutom håller kunderna långtifrån alltid avståndet, samtidigt som det är skralt med engångshandskar och munskydd för personalen även i övrigt, anser skyddsombuden enligt Handelsnytt.
Enkäten utfördes av Handels i oktober där 902 skyddsombud av 2 952 tillfrågade svarade.

Farlig arbetsmiljö för Bullens Pilsnerkorv

Arbetsmiljön vid tillverkningen av Bullens Pilsnerkorv, som nyligen flyttats till Linköping, är så dålig att skyddsombudet gjort en anmälan mot HKScan till Arbetsmiljöverket. Bara under de tre första veckorna i oktober inträffade sex skador, 17 tillbud och 10 riskobservationer, enligt anmälan. Trängsel, stress och oro ligger bakom, tillsammans med föråldrad utrustning, anser skyddsombudet Roger Edblom, och dessutom är bullret alldeles för högt.
"Som skyddsombud kan jag inte bara se på. Jag är tvungen att agera. Jag hade hoppats att det skulle gå att lösa utan att blanda in myndigheterna", säger han till Mål & Medel.
Företaget säger till tidningen att man avvaktar myndighetens svar.

DC framtidssäkrar för två miljarder

Danish Crown ska öka sin investeringsbudget med 25 procent nästa år till två miljarder DKK. Det sker för att automatisera, öka produktionen och på andra sätt säkra verksamheten inför framtiden.
"Det är avgörande för oss att fortsätta att investera beslutsamt i våra produktionsanläggningar genom fortsatt automatisering. Även om vi investerar ett stort belopp så är det vettigt på varje tänkbart sätt", säger vd Jais Valeur.
Investeringarna ska ske över hela koncernen.

Midsona satsar i Spanien

Midsona ska investera omkring 45 miljoner SEK i sin spanska tillverkningsenhet i Castellcir för att expandera inom växtbaserade köttalternativ. Investeringen väntas ge upp till 50 miljoner SEK i ökat rörelseresultat inom tre år.
Företaget har sökt efter företag som går att köpa upp för att öka produktionskapaciteten, men inte hittat några, så därför bygger man ut den befintliga anläggningen, något som ska vara klart om ett år.

Wayne's trotsar krisen

Trots pandemin tänker Wayne's Coffee öppna totalt 16 nya caféer i år, och tänker inte slå av på takten framöver. Istället rekryterar man nu Jimi Metz, som tidigare bland annat arbetat på Texas Longhorn och Dunkin Donuts, till en nyinsatt roll som franchisechef. Dessutom blir Pelle Persson, som bland annat arbetat åt Burger King, Pinchos och Fazer, ny expansionschef.
Båda tillträder denna månad.

Första ekologiska kaffet från Nespresso

Nespresso lanserar nu sitt första certifierade ekologiska kaffe, Nespresso Master Origin Peru Organic.

Ica återkallar lax

Ica återkallar ett parti skivad kallrökt lax under eget varumärke efter att det fått ett bäst före-datum som ligger en månad för långt fram i tiden.

Bayn drog iväg efter gynnsam analys

Förutsättningarna för fortsatta förvärv och fortsatt organisk tillväxt är goda, och aktien kan komma att stiga till omkring det dubbla mot idag. Det var innebörden i en aktieanalys från Analyst Group, som fick Bayn Group att skjuta i höjden med 16,15 procent till 8:87 SEK på tisdagen. Bakkafrost steg med 4,58 procent till 582:50 NOK, Grieg Seafood steg med 4,38 procent till 79:85 NOK, Harboes Bryggeri steg med 4,29 procent till 68:00 DKK, och Austevoll steg med 3,58 procent till 83:95 NOK.
Peckas Naturodlingar rasade samtidigt med 11,09 procent till 8:20 SEK, medan Kesko B föll med 4,45 procent till 20:96 EUR, Eatgood föll med 4,09 procent till 1:25 SEK, och Umida föll med 3,15 procent till 4:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,34 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,90 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,49 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,77 procent.

Gomidda: Norrmejerier gör det i mitten

"Swisha en mittbit" är Norrmejeriers senaste kampanj för sin Västerbottensost, där man ska kunna skicka en bit ost till någon när och/eller kär per post nu i isoleringstider. För säkerhets skull skickar då Norrmejerier en bit ur mitten från helostarna, vilken anses vara "den allra finaste och krämigaste biten", och som det bara blir två av ur en helost på 18 kilo.
Så långt gott och väl. Men vi undrar då vad som blir av resten av osten? Innebär det att den hamnar i butikerna – och att den Västerbottensost som vi köper då är av sämre kvalitet? Eller hur tänkte man här?