foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/11, 2020

Oumph ska ut i fem nya länder

Svenska köttersättningen Oumph ska lanseras i fem nya länder nästa år, däribland Tyskland, Sydafrika ch Australien. Det är företagets nya amerikanska ägare Livekindly Collectives ambition efter att ha tagit in 135 miljoner USD i nya investeringar.
"Vi för ett antal intressanta dialoger. Tyvärr kan vi inte dela med oss av några detaljer ännu", säger Oumphs globala varumärkeschef Henrik Åkerman, som dock hoppas på lanseringar under första halvåret.

Fågelinfluensa hos vilda fåglar

Fågelinfluensan H5N8 har nu hittats hos vilda fåglar i Sverige, i Lunds kommun. Den är dessutom "troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden, särskilt längs flyttfågelrutter på östkusten och södra Sverige", enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Fågeluppfödare uppmanas att hålla sina djur inomhus, men också att se till att spillning från vilda fåglar inte följer med in i fågelstallarna till exempel via människor, utrustning eller skadedjur.
Fågelinfluensan H5N8 är inte smittsamt för människor, men anses ha potential att kunna bli det, varför SVA uppmanar alla som hanterar vilda fåglar att använda skyddsutrustning. För fåglar och därmed även för fågeluppfödningar är den däremot förödande.

​Löfbergs startar hjälpfond

Löfbergs startar en hjälpfond för 400 småskaliga kaffeodlare som drabbats av upprepade orkaner i Honduras och Guatemala den senaste tiden. Tusentals människor i de båda länderna har tvingats lämna sina hem och det har blivit stora skador på infrastrukturen, så tillsammans med International Coffee Partners (ICP) avsätter Löfbergs 400 000 SEK som ska ge odlarna mat och hjälp att återställa stormskadorna.

Bättre än väntat för Kissrom

Svenska Umidas och dotterbolaget Brands For Fans nya rom som lanserats tillsammans med legendariska glamrockbandet Kiss, "Kiss Rum Kollection" (sic), har sålt 34 000 flaskor på de omkring sex veckor som den funnits på marknaden. Målet om en nettoförsäljning på fem miljoner SEK under fjärde kvartalet har därmed redan nåtts, och nu siktar man på sju miljoner SEK istället.
Samtidigt räknar man med att Kiss Black Diamond kommer att ta en plats i Systembolagets fasta sortiment från september nästa år.

Nestlé återkallar specialgröt

Nestlé återkallar sin Sinlac Specialgröt efter att det visat sig att den innehåller för mycket kadmium.

Brexit hotar afrikanska bananodlare

Storbritanniens utträde ur EU, Brexit, kan leda till att tiotusentals bananplantagearbetare i Ghana kan komma att mista jobben, då landet inte längre kommer att kunna fortsätta att exportera bananer tullfritt till den forna kolonialmakten, vilket man idag gör till övriga EU. Det varnar den brittiska organisationen Banana Link efter att Storbritanniens utrikeshandelsminister Liz Truss sagt nej till Ghanas önskan om att förhandla fram ett nytt handelsavtal som skulle innebära samma sak. Istället kan odlarna ny komma att drabbas av tull på 95 GBP per ton, för en vara där vinstmarginalerna redan är små och som kommer att göra det olönsamt att exportera bananer till Storbritannien, varnar organisationen.
"Vi kräver att den brittiska regeringen åtminstone erbjuder Ghana tillfällig tullfri tillgång till marknaden", säger Banana Links internationelle koordinator Alistair Smith, som framhåller att Storbritanniens regerande konservativa parti gick till val förra året på att behålla rättvisa handelsavtal efter Brexit, i synnerhet gentemot utvecklingsländer – och att partiet gjort sig känt för att vara frihandelsvänligt.

Fiskföretag i botten

Bakkafrost blev måndagens förlorare i branschen på börsen med minus 6,31 procent till 557:00 NOK. Bayn Group föll med 6,29 procent till 7:92 SEK, medan Olvi A föll med 4,00 procent till 48:00 EUR, Eatgood föll med 3,93 procent till 1:25 SEK, och Premium Snacks föll med 3,57 procent till 6:75 SEK.
Ice Fish Farm steg samtidigt med 6,07 procent till 45:60 NOK, medan Atria A steg med 5,04 procent till 10:00 EUR, Biogaia steg med 3,92 procent till 490:00 SEK, och Optifreeze steg med 3,90 procent till 40:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,57 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,68 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,16 procent.

Gomidda: Absolut slut på 2020

Alla vill vi väl hjälpas åt att sparka ut detta eländiga 2020, men några stora nyårsfester verkar det inte bli på grund av den fördömda C-v-d 19. Det tänker dock Absolut Vodka ändra på, och utannonserar ett globalt jätteparty online istället.
Strax innan midnatt lokal tid i australiska Melbourne börjar det, och rullar sedan runt jordklotet med hjälp av 15 världskända DJ:s som Carl Cox och Jamie Jones, något som väl ger en antydan om vilken målgrupp man riktar sig till. "Beatport x Absolut NYE 2020" heter satsningen, rapporterar Just-drinks, och kommer att vara i 20 timmar.
Här gör vi ingen märkesreklam, men även vi ålderstigna Foodwiremedarbetare kommer nog att ratta in den där sändningen på ångradion, för det här året ska vi med ohämmad glädje skrynkla ihop och elda upp under så massivt globalt jubel som möjligt.