foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/11, 2020

Gille samarbetar med Bris – året om

1 SEK per såld förpackning Gille Kolabollar ska gå till barnrättsorgansationen Bris – inte under någon begränsad kampanjperiod, utan från och med nu året om. Tillverkaren Continental Bakeries North Europe har tagit fram en speciell Brisvariant, och valet av just kolabollarna är ingen slump eftersom den är en favorit just bland många barn.
"Bris är en viktig organisation som stöttar barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses. Och barnen är ju vår framtid, därför sponsrar vi Bris", säger marknadschefen Camilla Tuvesson på Nordic Bakeries.

Vi vill handla klimatsmart – men hur?

Varannan svensk vill handla klimatsmarta livsmedel – men letar inte efter märkningar på varorna. Istället litar man till sina egna kunskaper, visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Orkla i Sverige.
"Det råder flera missuppfattningar kring vad som är klimatsmart och inte. Vi livsmedelsföretag måste bli ännu bättre på att stärka konsumenters möjlighet att göra informerade val, vilket undersökningen visar att många vill. Vi måste bidra med verktygen och mer kunskap kring vad som faktiskt är klimatsmarta val", säger Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på företaget.
57 procent av kvinnorna och 41 procent av männen – totalt 49 procent – vill handla mer klimatsmart, med en klar övervikt bland unga kvinnor i åldrarna 18–29 år. Bara 14 procent av de tillfrågade säger att de inte alls tar hänsyn till matvarornas klimatavtryck.

Mer omställningsstöd till fler företag

De företag i Sverige som tappat minst 40 procent av sin omsättning mellan augusti och oktober på grund av coronapandemin kommer att kunna få omsättningsstöd från staten, men för årets två sista månader räcker det att tappa minst 30 procent. Dessutom kommer handelsbolag och kommanditbolag nu också att kunna få stöd. Det är innebörden i de närmare riktlinjer för omställningsstödet som regeringen presenterade på fredagen.
Företagen kommer att kunna få maximalt motsvarande 70 procent av den om sättning man förlorat, dock högst 30 miljoner SEK för perioden augusti-december.

Mindre kött på årets julbord

Tolv procent av svenskarna säger att de kommer att äta mindre kött än tidigare under julen i år. Det visar en undersökning från Demoskop som gjorts på uppdrag av Livsmedelsföretagen (LI). Framförallt är det yngre som vill se mer grönt och icke-animaliskt på julborden, medan två procent av de tillfrågade säger att de kommer att äta mer kött under julen i år.
Traditionerna i övrigt fortsätter att vara starka, och även om den tappat lite mark för varje år är julskinkan ännu den stora favoriten, åtminstone för 25 procent av de tillfrågade. Janssons frestelse, sill och lax kommer därefter, men bara fem procent utnämner köttbullarna till favoritmat. 76 procent vill dessutom att julmusten ska trona på årets julbord.

Arla öppnar digital outlet

Mejeriprodukter som är nära att gå ut men fortfarande är fullt ätbara ska nu kunna köpas av butiker och restauranger till starkt nedsatt pris. Det är meningen med Arlas nya nätbaserade outletbutik, som man startar för att kunna minska på matsvinnet. Den har testats i liten skala på flera orter under ett år, men lanseras nu fullt ut över hela landet.
"Det har blivit en riktig succé när vi testat. Konsumenter har vant sig vid att leta i hyllorna och våra kunder har använt dessa varor med billigare pris och kortare hållbarhet i sin egen marknadsföring", säger Arlas kundservicechef Magnus Cohen.

Food & Friends: Skål för katastrofen

I en trendspaning under rubriken ”Cheers to disaster” berättade kommunikationsbyrån Food & Friends på fredagen om ett antal exempel på hur verksamheter försökt hantera covid-situationen. Restauranger som placerat ut växthus där gästerna kan sitta och skyltdockor vid borden. Teledisco i form av telefonkiosker där man kan dansa för sig själv och ett antal exempel på restauranger som byggt om sin verksamhet till butiker. Amerikanska grossisten Sysco har till och med lanserat en kampanj för att hjälpa restauranger att styra om till butiksverksamhet.
Men den viktigaste förändringen är ändå den ökade fokuseringen på hemmet. Mindre pengar läggs på restauranger och kafé. Mer pengar och mer energi läggs på att laga mat och ordna upplevelser i hemmet. Receptsökningarna har ökat kraftigt, även med bökiga rätter. Ica har till exempel noterat att sökningarna på ”Hasselbackspotatis” ökat med 174% på företagets receptwebb. Flera företag möter denna efterfrågan med till exempel nya halvfabrikat och måltidskomponenter. HUI:s Dagligvaruindex har ökat kraftigt varje månad under året. Fler konsumenter väljer idag frysta produkter och konserver, då frågan om säkerhet blivit allt viktigare.

Optifreeze fortsatte uppåt

Optifreeze steg med 8,19 procent på fredagen till 38:30 SEK, vilket blev den största börsökningen i branschen. Bakkafrost steg med 3,93 procent till 595:50 NOK, medan Salmon Evolution steg med 3,25 procent till 5:68 NOK, ICE Fish Farms steg med 3,22 procent till 43:00 NOK, och Sjöstrand Coffee steg med 2,23 procent till 1:61 SEK.
Eatgood fortsatte däremot nedåt och föll med 4,97 procent till 1:44 SEK, före Peckas Naturodlingar som föll med 4,09 procent till 8:92 SEK och Andfjord Salmon som föll med 2,17 procent till 45:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,31 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,35 procent.

Gomidda: (Ingen) Tegnell till bordet

Det är inte bara julskinka som svenskarna vill se till julbordet, utan även statsepidemiolog Anders Tegnell. Ja, vid samma bord, inte , kanske vi ska tillägga, för det är inte så att folk vill käka upp årets ojämförligt mest mediefrekvente svensk. Ty i den undersökning om svenskarnas julbordsvanor i år, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, har man även frågat respondenterna vem de helst skulle vilja bjuda in som gäst. Nio procent ville se Anders Tegnell ta plats, före tvåan, förre partiledaren Jonas Sjöstedt (V), samt trean, SVT:s Washingtonkorrespondent Carina Bergfeldt: båda önskas som gäster av åtta procent.
De låga siffrorna återspeglar dock det faktum att det vanligaste svaret på frågan om vem de ville bjuda in faktiskt var "Ingen" – "något jag tror att Anders Tegnell uppskattar", som Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen (LI), uttrycker det.
Kom sen och säg att vi inte tar coronavarningarna på allvar.