foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/11, 2020

Svart år för restaurangerna

Svenska restauranger väntas tappa minst en fjärdedel av sin omsättning i år, en exempellös siffra som naturligtvis beror på coronakrisen. Det visar DLFs rapport Marknadsutsikter 2024, som producerats i samarbete med Sprillo. Blir restriktionerna fortsatt stränga kan tappet bli ännu större, enligt rapporten.
De senaste åren har svenskarna stadigt ökat sitt uteätande, och därför tror DLF på en rejäl återhämtning 202, med över 14 procent. Samtidigt väntas dagligvaruhandeln öka med mer normala nivåer nästa år, efter en stark tillväxt under 2020.

Ministern: Gränshandeln kanske inte återkommer

Sammanlagt ett tusental personer har blivit av med jobbe bara i Strömstad efter att gränshandeln rasat med 97 procent på grund av coronarestriktionerna. Nu varnar utrikeshandelsminister Anna Hallberg för att de goda åren kan vara förbi – för gott.
"Det kommer inte att se exakt likadant ut i Strömstad när vi väl kommer ut ur den här krisen. Man måste tänka nytt", säger hon till Handelsnytt efter att ha suttit i videomöte med företrädare för fack, arbetsgivare och kommun i Strömstad.
"Med allt det sagt stänger vi inga dörrar. Vi tittar om det är något mer vi kan göra för gränshandeln. Men jag vill inte lova något", säger Anna Hallberg. 

Polarbröd: Nu startar smörgåstillverkningen

Tolv av de anställda vid Polarbröd i Älvsbyn som varslades efter den stora branden på anläggningen i augusti får tillbaka sina jobb när företaget nu startar sin smörgåstillverkning igen. Denna stod det tidigt klart att man skulle kunna komma igång med snabbt, och tre månader och nio miljoner SEK senare står en ny anläggning för "klämmor" klar att tas i bruk.
"I dag gläds alla vi på Polarbröd och i Älvsbyn åt att produktionen av Polarklämmor kommit igång så snabbt igen", säger koncern-vd Karin Bodin.
"Vi värnar om Älvsbyn och ska fortsätta att göra allt vi kan för att komma tillbaka", säger hon.

Kaffepriserna på väg upp

Priserna på kaffebönor är på väg upp, med närmast historiska prisnivåer för kaffe från Colombia – trots att skörden där verkar bli god. Sedan skörden startade förra månaden har uppköpspriset legat runt motsvarande 299 USD per carga (125 kg), rapporterar Daily Coffee News, efter att ha varit uppe och vänt på 308 USD i augusti.
Colombias regering och odlarnas organisation Federacion Nacional de Cafereros de Colombia (FNC), som brukar köpa upp kaffet från odlarna och sälja det vidare, kom i början av året överens om en stabiliseringsfond för kaffepriserna, där odlarna garanteras ett lägsta pris och som hjälpt dem att få upp prisnivån i övrigt.

Vi snacksar annorlunda under pandemin

Nästan hälften av svenskarna äter er snacks nu under pandemin än vad de gjorde innan. 42 procent säger att de äter lika mycket, och gemensamt för dem alla är att de föredrar välkända varumärken. Det visar Mondelez nya undersökning "State of Snacking".
"Jag tror vi alla har känt att under pandemin har vi förändrat hur vi äter snacks, i State of snacking kan vi se att det inte bara var en gissning utan att beteenden verkligen har påverkats av hela den här situationen", säger Martina Flemström, vd för Mondelez i Sverige och Finland.
"Jag är inte ensam om att några gånger under pandemin har känt att jag har behövt snacks för att ta mig igenom en hel dag med videomöten", konstaterar hon.

Nyemitterande Eatgood rasade

Eatgood måste ge ut aktier, teckningsoptioner och konvertibler – ej specificerat hur många – för att kunna hålla sig flytande, eftersom kassaflödet är negativt, och kallade av den anledningen på torsdagen till extra bolagsstämma den 10 december. Det räckte för att skicka ned aktien med 10,91 procent till 1:51 SEK. ICE Fish Farms följde efter med minus 1,76 procent till 41:65 NOK, medan Bayn Group föll med 0,92 procent till 8:59 SEK.
Norway Royal Salmon steg samtidigt med 4,36 procent till 210:60 NOK, före Grieg Seafood som steg med 3,94 procent till 79:20 NOK, Premium Snacks (f d Rootfruit) som steg med 3,70 procent till 7:00 SEK, Optifreeze som steg med 3,55 procent till 35:00 SEK, Mowi som steg med 3,44 procent till 463:50 NOK, och Biogaia som steg med 3,11 procent till 463:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,01 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,68 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,31 procent.

Gomidda: Lyxjulkrog hemma

Kan man inte gå och äta någon lyxig julmat på lokal såhär i c-r-n-tider, kan man – som ni har märkt – numera få maten hemkörd, med samma finess och ingredienser och givetvis till samma priser som på fina krogen. Men fråga är om inte den brittiske Michelinstjärnebeströdde kockstjärnan Tom Kerridge tagit detta lite för långt, för jullunchen från hans krog – som kostar 95 GBP per skaft – får man nämligen även laga till själv.
Kunderna ska alltså betala en tusing per person för en lyxmiddag, som de sedan måste avsätta 90 minuter för att laga till, något de hade kunnat göra för en tiondel av summan om de hade gått och handlat på någon av de vanligaste dagligvarubutikerna. Ty det är inga stora sensationer kocken Kerridge "bjuder" på: traditionell ugnsstekt kalkon med tranbär, kastanjer och salvia, tillsammans med grönsaker och ugnsstekt potatis, rapporterar Daily Mirror. Samt givetvis den obligatoriska brysselkålen.
Vad ni gör, säg nu för all del inte ett ord om detta till era lokala Ikeahandlare eller deras restaurangchefer. De kan så lätt få för sig så mycket.