foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/11, 2020

Spänningen avtar i livsmedelsbranschen

Brist på el kan komma att hämma den svenska livsmedelsindustrins utveckling. Det varnar Livsmedelsföretagen (LI) i en ny undersökning. Bara 17 procent av företagen är inte oroliga för en kommande brist på el, medan ett av tre företag tror att de kommer att vilja investera mindre allteftersom elpriserna går upp.
"Hur orimligt det än kan tyckas vara tyder allt på att elbrist är något som vi får räkna med kan upprepa sig i Sverige", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
Elproduktionen i Sverige har förskjutits norrut i takt med att kärnkraftverk avvecklats, medan elförbrukningen ökat söderut. Det ställer högre krav på kapaciteten i elnätet som ska överföra kraften, men det svenska nätet är föråldrat och inte byggt för dagens situation, och klarar helt enkelt inte av att transportera överskottet i norr till behoven i söder. Enligt energibolaget Eon krävs investeringar om svindlande 500 miljarder SEK i elnäten fram till 2045, och av den summan kommer hela 70 procent att behövas till underhåll och uppgradering av befintliga nät. En utbyggnad av Svenska Kraftnäts stamnät för att klara dagens krav skulle enligt Energimarknadsinspektionen ta 10-15 år.
Därför ökar priserna och behoven av import som resultat i söder, samtidigt som Sverige kan exportera el i norr.
"Försummade investeringar i det svenska stamnätet riskerar att fortplanta sig med minskade investeringar i morgondagens små- och storskaliga livsmedelsproduktion till följd. Det är motsatsen till vad som behövs för att förverkliga Sveriges ambitiösa mål kring en stärkt svensk livsmedelskedja", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.

Ökad förlust för hungrigt Bayn

Bayn Europe ökade sin förlust före skatt till -8,29 miljoner SEK pro forma (-4,52). Intäkterna sköt däremot i höjden tack vare en rad uppköp på senare tid till 93,55 miljoner SEK pro forma eller 9,28 miljoner SEK i absoluta tal (1,85).

Norsk fisk på Inlandsbanan

Kylda och frysta livsmedel ska i fortsättningen kunna körs på Inlandsbanan. Det är innebörden i ett nytt avtal mellan järnvägsbolaget och norska Nor-log Thermo. Framförallt kommer det att handla om norsk fisk som ska till resten av Sverige och Europa.

Optifreeze tar nya tag i livsmedelsbranschen

Snittblommor har under senare tid varit fokus för svenska foodtechföretaget Optifreeze, men nu tar man nya tag inom livsmedelsbranschen genom ett samarbete med Arcaroma. De båda företagen tänker fördjupa sitt samarbete med hjälp av Optifreeze grundforskning och kompetens inom metodutveckling, medan Arcaroma kommer att kunna ha bredare erbjudanden som är mindre beroende av säsongsvariationer.

Grönsakssvinn i ny Garantpåse

Axfoods egna varumärke Garant lanserar en ny grönsaksblandning, "Raw Slaw", som till hälften består av grönsaksdelar som vanligtvis väljs bort, som stammen från broccoli eller morot. På så sätt vill man bidra till att minska matsvinnet.

Ny uppgång för Dalsspira

Dalsspira steg på onsdagen med 423 procent till 3:45 SEK, före Kesko B som steg med 2,96 procent till 22:24 EUR, Probi som steg med 2,71 procent till 398:50 SEK, och Optifreeze som steg med 2,42 procent till 33:80 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 4,96 procent till 67:00 SEK, medan Eatgood föll med 4,78 procent till 1:70 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 4,12 procent till 9:30 SEK, och Lohilo föll med 2,88 procent till 33:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,35 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,14 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,14 procent.

Gomidda: Julkatastrof

Coronakris hit och lågkonjunktur dit, men nu har Norge drabbats av den slutgiltiga julkatastrofen. Det är slut på Fun Light med smak av julebrus.
Gå gärna mot röd gubbe, försök kittla en telefonstolpe tills den börjar skratta. Men tag icke ifrån norrmännen deras julläsk, ty då hotar kraveller och upplopp och allmän systemkollaps. Det är dock just vad som sker i västra broderlandet: det finns bara sådär 80 000 flaskor kvar i handeln, och det räcker inte på långa vägar. Och inte klarar Orkla av att tillverka mer förrän nästa år heller, rapporterar Nettavisen.
Följaktligen säljs kvarvarande flaskor för tusentals kronor på norska motsvarigheten till Blocket, så den som till äventyrs råkar sitta på något gammalt restlager har stora pengar att tjäna.
2020, 2020. Nu får du allt ta och ge dig.