foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/11, 2020

Storförluster för ekologiskt

Svenskt lantbruk har förlorat 700 miljoner SEK det senaste året på ekologiska varor. Efterfrågan har minskat, flera lantbrukare har slutat med ekologisk produktion, och ekologiska produkter har fått säljas som konventionella – allt stick i stäv med Sveriges ambition att öka sin ekoproduktion från 20 till 30 procent till år 2030. Det visar en rapport gjord av analysföretaget Agrovektor på uppdrag av Jordbruksverket.
"Problemet är ju om marknaden inte hänger med. Skulle det här politiska målet uppnås så betyder ju det en ökning med råvara på ungefär 50 procent mot dagens nivåer och i dagsläget är det svårt att se hur de volymerna ska avsättas, säger Cecilia Ryegård, vd på Agrovektor, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bayn till Kina

Svenska Bayn Group ska lansera sitt godisvarumärke Tweek i Kina. Till en början ska man testa att sälja det sockerreducerade godiset i sex butikskedjor, och går det bra väntar en bredare lansering.

Två av tre vill veta mer om matens påverkan

Två av tre svenska konsumenter vill veta mer om hur livsmedel bidrar till biologisk mångfald. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svenskt Sigill. Samtidigt säger omkring hälften att de inte vet vilka produkter och märkningar som bidrar till biologisk mångfald – allt medan just den frågan ses som en av de stora ödesfrågorna – medan 68 procent kan tänka sig att betala mer för sådana varor.
Därför sjösätter nu Svenskt Sigill ännu en märkning, där kunden genom att scanna en QR-kod kan få veta mer om just den saken.

Franchisetagare tar kontrollen i Naked Juicebar

Kanti Hirani, franchisetagare i Naked Juicebar, blir ny majoritetsägare för hela bolaget. Han är även verksam inom ett flertal branscher via sitt bolag Flexiva, genom vilket han också gör investeringen i Naked Juicebar, och säger att han sneglat på möjligheten länge.
"Jag ser stora utvecklingsmöjligheter framåt både i och utanför Sveriges gränser", säger han.
Hur mycket investeringen kostat har inte avslöjats.

Lohilo vände till vinst

Lohilo vände till en vinst om +0,50 miljoner SEK före skatt (-1,62) under tredje kvartalet i år. Omsättningen steg till 67,69 miljoner SEK (37,62), bland annat efter att exporten rusat i höjden med 134 procent.

Eatgood försöker rida ut krisen

Nästan alla marknader är nedstängda, nästan alla mässor där man kan komma ut och visa sina produkter är inställda, och personalen har fått sin arbetstid minskad med 60 procent genom korttidspermittering. Det är situationen för svenska foodtechföretaget Eatgood, som visserligen minskade förlusten från -1,66 miljoner SEK före skatt men ändå hamnade på -698 000 SEK under tredje kvartalet, något man helt tillskriver coronakrisen. Omsättningen steg däremot till 1,16 miljoner SEK (0,25), och företaget "blickar framåt och förbereder oss för att marknader åter öppnar upp igen successivt internationellt".

Scandi Standard steg

Scandi Standard steg mest i branschen på börsen på tisdagen, efter att styrelseledamoten Öystein Engebretsens maka Anna Qviberg Engebretsen köpt på sig 45 000 aktier, med 4,96 procent till 65:60 SEK. Salmon Evolution steg med 3,55 procent till 5:34 NOK, medan Cloetta steg med 3,26 procent till 23:42 SEK och Grieg Seafood steg med 2,78 procent till 77:60 NOK.
Dalsspira föll samtidigt med 7,80 procent till 3:31 SEK, medan Bayn Group föll med 5,41 procent till 8:91 SEK, Probi föll med 5,12 procent till 389:00 SEK, Norway Royal Salmon föll med 4,27 procent till 201:80 NOK, och Eatgood föll med 3,78 procent till 1:78 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,74 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,69 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,36 procent.

Gomidda: Vår julkorv har rymt

Rymmande julskinkor har ju besjungits emellanåt så att till och med vi hört talas om saken, men rymmande julkorv sällar sig först nu till denna skara. Detta i form av en oxe, som skulle ha gått till slakt i byn Brunnen i tyska Bayern och sedan blivit korv, men som fann för gott att ta till flykten. Polisen tog till en början upp jakten, men tvangs inställa densamma i brist på spår, och oxen befinner sig därmed ännu på fri fot (eller snarare fri klöv).
Oxen kan mycket väl ha gömt sig i skogen, där den kan leva i dagar eller veckor, rapporterar DPA, eller så blandar den in sig i någon annan hjord med nötboskap – inte på grund av förslagenhet utan helt enkelt därför att dessa trots allt är flockdjur. Ute i skogen kan den få för sig att haka på någon flock med rådjur av samma skäl, tror expertisen.
Kanske den rentav tar värvning bland de flygande renar, som enligt uppgift ska kunna siktas inom ganska precis en månad?