foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/11, 2020

Polarbröd: Nytt bageri nästa höst

Polarbröd inleder nu projekterigen av det bageri som ska ersätta det som brann ned i Älvsbyn i augusti. Redan hösten 2021 ska den första etappen stå klar, tack vare att projektering och bygge ska ske parallellt med varandra. Dessutom ska man anlita företagen Norconsult och Hellströms Bygg, samma två företag som byggde den nya bagerilinje som skulle ha invigts dagen efter branden – och som då arbetade på samma sätt.
"Vi har ett redan väl inarbetat arbetssätt som har fungerat mycket väl. Det här skapar förutsättningar för att vi ska vara tillbaka snabbare på banan", säger Polarbröds fastighetschef Jonas Holmgren.

Grönkål kastas när julborden ratas

Stora mängder grönkål kan komma att kastas när julborden nu blir inställda på grund av coronakrisen. På odlaren Mikael Jidenholms gård i Ugglarp, till exempel, hotas 100 ton av att hamna på komposten, skriver Göteborgs-Posten. Denne har nu vädjat om hjälp via sociala media, och kan tänka sig att införa självplockning för dem som vill ha.

Circle K öppnar nattluckan även på dagen

Circle K börjar betjäna sina kunder via den så kallade nattluckan även dagtid, så att de kunder som inte vill gå in i butiken ska kunna handla som vanligt.
"i måste alla ha en oerhörd respekt för situationen just nu och bidra till att göra det enklare och säkrare för alla att handla", säger marknads- och kommunikationschefen Maria Philipson.
Butikerna kommer att fortsätta att ha öppet som vanligt.

Danone säger upp 2 000

Danone ska säga upp två procent av sina anställda, 2 000 personer, i akt och mening att spara en miljard EUR fram till 2023. Dessutom ska man sälja de varumärken som inte går tillräckligt bra och rent allmänhet se över produktportföljen.
Danone har drabbats hårdare av coronakrisen än andra företag i samma bransch, bland annat genom en stark nedgång i försäljningen av vatten på flaska i samband med att restauranger stängt och människor jobbat hemifrån. Samtidigt har man även helt andra problem, som minskad efterfrågan på sin modersmjölksersättning, inte minst i Kina.

Tyska kedjor rasar mot minister

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner har gått till "massivt angrepp" på landets stora dagligvarukedjor, utan att det finns underlag för det. Det hävdar cheferna för Aldi, Edeka, Rewe samt Schwarz-Gruppe, som äger Lidl och Kaufland, i ett brev till förbundskansler Angel Merkel och den övriga regeringen. Företagsledarna är "mer än irriterade" över att Julia Klöckner, i samband med att hon presenterade en ny lag mot marknadsmissbruk inom dagligvaruhandeln, ska ha utmålat dagligvarukedjorna som några som "systematiskt bryter kontrakt och mot lagen", enligt brevet som Wirtschaftswoche har sett, och uppger att de känner sig personligt kränkta över den ton hon anlagt.
Julia Klöckner motiverade lagförslaget med att framförallt små leverantörer drabbas av de stora kedjornas oetiska beteenden, som till exempel att med kort varsel avbeställa livsmedel som då går tillspillo.

Eatgood ökade mest

Eatgood ökade mest i branschen på måndagen, med 6,94 procent till 1:85 SEK, före Probi som steg med 6,08 procent till 410:00 SEK, ICE Fish Farms som steg med 4,42 procent till 41:50 NOK, Harboes Bryggeri som steg med 3,90 procent till 64:00 DKK, och Kopparbergs som steg med 3,21 procent till 177:00 SEK.
Peckas Naturodlingar föll med 5,66 procent till 10:00 SEK, före Lohilo som föll med 4,63 procent till 35:00 SEK, Salmon Evolution Holding som föll med 4,44 procent till 5:16 NOK, och Chr. Hansen som föll med 3,19 procent till 624:40 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,24 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,99 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,97 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,37 procent.

Gomidda: Är det ett UFO? Nej, det är tofu

Om ni hör nåt i luften som surrar och allt det där, så kan det mycket väl vara Axfood, som skickar upp tofu i rymden.
Det gjorde man nämligen häromveckan, när man i samarbete med KTH släppte iväg rymdfarkosten "Apollorado 51" med en förpackning ev egenvarumärket Eldorados tofu fastspänt uppå, till en höjd av 33 128 m ö h, vilket enligt bolaget gjorde denna till "den första ekologiska tofun i närrymden".
Denna uppskjutning från Sveriges eget Area 51 skulle markera Eldoradovarumärkets 51 år på marknaden, och enligt företaget "ta Eldorados första ekologiska produkt till nya höjder". Om man lyckades med detta kan var och en avgöra själva genom filmen på evenemanget, som finns på https://www.youtube.com/watch?v=JUNwNyqw3Tc&t=3s
Men vad man i övrigt ville uppnå med denna färd förblir höljt i rymdens allmänna dunkel, liksom huruvida denna UFO-tofu kommer att konsumeras, säljas, eller bli till museiföremål i företagets Hall of Fame.
Fast det finns väl säkert någon stjärna som kan avgöra detta.