foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/11, 2020

Hemköpschefer tar time out efter våldtäktsbråk

Två chefer på Hemköp i Mörby Centrum tar timeout på obestämd tid efter att ha fått våldsam kritik, sedan de pressat en kvinnlig anställd att arbeta dagen efter att hon våldtagits i timmar under de vidrigaste förhållanden på sin fritid.
Kvinnan, endast omnämnd som "Nathalie", har själv trätt fram och berättat hela historien i Handelsnytt, inklusive hur hon blivit ifrågasatt och rent föraktfullt bemött av sina chefer, när hon tvingats vara sjukskriven för de rättegångar som följde och för den posttraumatiska stress hon drabbades av efter övergreppen. Bland annat skickade en mellanchef, som tyckte att hon simulerade, ett sms med texten "Försök INTE med mig, jag har barn som gått igenom liknande och värre", och Nathalie tvingades även till ett drogtest på oklara grunder och under former som hon fann förnedrade, vilket blev sista halmstrået.
"Nu säger jag upp mig. De kan få mitt urinprov. De kan få det rakt upp i ansiktet", sade hon till sin mamma vid tillfället.
"Jag trodde ofta att det var jag som var den oansvariga. Att allt var mitt fel. Nu vet jag att det inte är så. Ändå sitter jag här i dag och är inte färdigbearbetad med allt som hänt. På grund av ett jävla jobb", säger hon till Handelsnytt.
På butiken har kritiken varit häftig mot chefernas agerande och mot att Hemköp inte tagit i hårdare och tidigare. Butiken har även fått ta emot flera hot, oklart från vem, och skyddas nu av väktare. Även många läsare har hört av sig till Handelsnytt och uttryckt stark avsky över Hemköps agerande. Nu ska Hemköp emellertid kontakta Nathalie och vidta fler åtgärder.
"Den bild medarbetaren ger av situationen är helt emot våra värderingar. En utredning tillsätts nu och berörda chefer är tagna ur tjänst. Utredningen ska ge en bild över vad som hänt, se över all dokumentation och intervjuer genomförs. Vi kan så här i uppstarten inte säga hur lång tid det tar", säger Hemköps presschef Elin Jarl till Handelsnytt.
Nathalie arbetar numera på en annan butik i en annan kedja. Våldtäktsmannen dömdes till fängelse i två år och tre månader.

Miljardskattesmäll hotar Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen riskerar en skattesmäll om mastiga 3,3 miljarder USD, efter att man förlorat ett mål mot den amerikanska skattemyndigheten IRS i domstol. Det bråket handlade om att Coca-Cola ansågs ha placerat för mycket av sina vinster i verksamheter i andra länder än USA under 2007-2009, rapporterar Washington Post. Företaget kan dessutom komma att få betala ännu mer om samma beslut nu även kommer att tillämpas på senare taxeringsår.
Coca-Cola säger att man ska undersöka möjligheterna att överklaga.

Bayn handlar igen

Bayn Europe genomför ännu ett förvärv, dagen efter att det senaste blivit känt, denna gång av svenska foodtechföretaget Golden Athlete. Köpeskillingen blir 13 miljoner SEK, förutom en tilläggsköpeskilling om upp till totalt 4,9 miljoner SEK. 7,7 miljoner SEK kommer att betalas  i form av nyemitterade aktier i Bayn.

Chefsrockader på Bayn

Bayn Europes vd Patrik Edström blir operativ chef, COO, samt vd för Bayns nordiska dotterbolag. Han efterträds av Simon Petrén, som idag är vice vd för Bayn samt vd för Pändy Foods, som Bayn köpte tidigare i år. På den sistnämnda posten efterträds Simon Petrén i sin tur av Ebba Dahlström, tills nu marknadschef på Pändy Foods. Vem som tar över efter henne är dock oklart.

Pengar i sikte från SLV

Slakteriföretag som betalat för höga kontrollavgifter till Livsmedelsverket kan se fram emot att få pengar tillbaka. Det står klart nu sedan Livsmedelsverket valt att inte överklaga domen från Kammarrätten nyligen, som slog fast att avgifterna varit för höga. Istället ska SLV nnu gå igenom alla beslut om avgifter från 2017 och rätta dem som blivit fel.
" Vi gjorde en annan tolkning av den då gällande lagstiftningen. Nu fokuserar vi  på att se över timtaxan och avgiftsbesluten för 2017 och på att rätta till det som blivit fel", säger Eiríkur Einarsson, chef för område kontroll på Livsmedelsverket.

Pink Lady satsar på PR

Pink Lady Europe ska sjösätta en större PR-kampanj i press, TV och digitala media i sex länder i Europa för äppelsorten Pink Lady. "What can Pink Lady do for you today?" blir temat, och syftar till att placera varumärket mitt i människors vardagsliv, enligt företaget. Danmark, Belgien, Frankrike, Grekland, Italien och Nederländerna kommer att omfattas av kampanjen.

Lohilo i topp igen

Lohilo steg mest i branschen på fredagen, med 7,62 procent till 36:70 SEK, före Bayn Group som steg med 7,11 procent till 9:64 SEK, Peckas Naturodlingar som steg med 6,43 procent till 10:60 SEK, Veg of Lund som steg med 4,51 procent till 7:42 SEK, och Eatgood som steg med 3,59 procent till 1:73 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,01 procent till 3:60 SEK, medan Scandi Standard föll med 4,68 procent till 63:20 SEK och Norway Royal Salmon föll med 2,79 procent till 209:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,58 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,60 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,54 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,82 procent.

Gomidda: Skräppost

Det är inte varje dag vi känner att det är skräppost vi producerar på Foodwire, men igår verkar ett och annat filter mot sådant ha fått för sig att det röde sig om det. Vi fick för oss att vitsa till en rubrik om denna ständiga pandemi vars namn vi knappt orkar upprepa längre, och gjorde då som man gör ibland numera, ersatte några bokstäver i namnet med stjärnor. Tre stycken, noga räknat, men det verkar ha räckt för att ett och annat sådant filter (vars rätta beteckning vi inte heller kan skriva ut, så att inte samma sak händer igen, men som fått namn efter en köttkonserv och en Monty Python-sketch) ska ha fått för sig att gårdagens Foodwire handlade om helt andra köttsliga frågor än dem som normalt förekommer i ett livsmedelsnyhetsbrev Vi kan bara beklaga och be er läsare rota i skräppostfiltret, ifall det aldrig kom något Foodwire igår, och får väl i fortsättningen återgå till gamla tiders censur där man tog bort vokalerna från onämnbara ord som... äh, det är bara dumt att försöka igen.