foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/11, 2020

Bayn köper foodtechföretag

Bayn Group köper foodtechbolaget Green Sales för 50 miljoner SEK, samt ytterligare pengar beroende på vissa nyckeltal. Hälften av köpeskillingen kommer att betalas med nyemitterade aktier i Bayn.
Därmed kommer Bayns omsättning att öka med omkring 200 procent och kraftigt förbättra lönsamheten, enligt bolagen.

Reitangruppen kan komma att börsnoteras – och byter namn

Reitangruppen, som bland annat äger svenska Pressbyrån och 7-Eleven, byter namn till enbart Reitan vid årsskiftet och siktar även på en börsnotering av handelsverksamheten tidigast nästa år. Det säger styrelseordföranden Ole Robert Reitan, som äger bolaget tillsammans med Odd och Magnus Reitan, till norska E24. Börsnoteringen sker för att kunna expandera, men familjen vill ändå behålla en majoritetspost i bolaget, så de närmare detaljerna har inte meddelats.

Norsk Sjømat skrotar börsplanerna

Norsk Sjømat skrinlägger planerna på en börsintroduktion före årsskiftet, som man tidigare aviserat. Marknaden är helt enkelt för osäker och investerarna för försiktiga just nu, säger vd Tommy Torvanger till Dagens Næringsliv.
"Det är många nyetableringar på börsen som har gått relativt dåligt", förklarar han, men utesluter inte att processen kan komma att återupptas i framtiden.

Storsatsning på livsmedelsforskning

Hela 192 miljoner SEK ska satsas av forskningsrådet Formas på forskning om hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. För ändamålet ska fyra forskningscentra byggas upp, i Örebro, Stockholm, Uppsala och Borås, men med verksamhet över hela landet.
"ärka det svenska livsmedelssystemets hållbarhet och konkurrenskraft inom flera olika områden och ur olika perspektiv", säger Jessica Ekström, forskningssekreterare på Formas.

HKScan och Apetit ska samarbeta

Apetit ska börja samarbeta med HKScan för att ta sig in på den svenska marknaden. HKScan ska från och med februari distribuera Apetits vegetariska produkter i Sverige till foodservicesektorn. Därmed får även HKScan ett större erbjudande inom vegetariskt.

Uppåt för Umida – trots cor***n

Umida ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 183 000 SEK (100 000), efter att omsättningen exklusive dryckesskatter minskat till 11,91 miljoner SEK (13,58). "Det börjar bli tröttsamt att kommentera att den rådande pandemi fortsatt stör vår försäljning men det är den vardag vi har och får acceptera", konstaterar vd Filip Lundquist.

Malmö tillåter hemkörning av alkohol (med mat)

Det ska bli tillåtet med hemleveranser av alkohol tillsammans med mat i Malmö. Arbetsmarknads- och socialnämnden har kommit fram till att det finns ett utrymme i lagen att sälja alkohol i hemmet, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus, och tillståndet kommer att börja gälla inom kort.
Förslaget kommer från Moderaterna och stöds av Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna, men betecknas som "olagligt" av Socialdemokraterna.

DC fläskar på med vinst

Danish Crown ökade sin vinst före skatt för räkenskapsåret 2019/20 till 2,53 miljarder DKK (2,29), efter att omsättningen ökat till 60,79 miljarder DKK (56,51). Företaget "fortsatte att expandera sina positioner" i Sverige, heter det, men siffrorna för den svenska verksamheten – där KLS Ugglarps och DAT-Schaub ingår – har inte särredovisats.

Danmark byter livsmedelsminister

Danmarks nuvarande minister för utvecklingssamarbete, Rasmus Prehn, blir ny livsmedelsminister i landet. Han efterträder socialdemokratiske partikollegan Mogens Jensen, som för en vecka sedan avgick som livsmedelsminister på grund av turbulensen kring de coronasmittade minkarna i landet.
I samband med utnämningen delas nuvarande miljö- och livsmedelsministeriet upp i sina båda beståndsdelar, men vem som blir miljöminister är inte klarlagt.

Bayn steg efter köpbesked

Bayn Groups besked om köp av foodtechbolaget Green Sales skickade upp aktien med 11,80 procent till 9:00 SEK på torsdagen. Dalsspira följde efter med plus 8,29 procent till 3:79 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 5,00 procent till 1:47 SEK, Lohilo steg med 4,92 procent till 34:10 SEK, norska Andfjord Salmon steg med 4,74 procent till 46:19 NOK, och Midsona A steg med 2,90 procent till 71:00 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 4,57 procent till 7:10 SEK, medan Mowi föll med 4,16 procent till 176:25 NOK, Salmar föll med 3,87 procent till 494:10 NOK, Bakkafrost föll med 3,51 procent till 576:50 NOK, och Lerøy Seafood föll med 2,91 procent till 56:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,37 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,34 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,16 procent.

Gomidda: Konserverad gröt nästa?

Jaja, ok, ok, ok, visst finns det färdiglagade rätter och färdiglagade ingredienser både här och där. Men Danish Crown Foods Swedens nya färdigstekta Tulip-bacon, som nu kommer ut på marknaden, kanske ändå är att ta i. För vem vill äta kall bacon, stekt eller ej? Och ska man ändå värma på baconen (baconet?), kan man då inte lika gärna göra det medelst stekpanna, så att stekning uppstår?
"För alla som inte har tid att steka", förklarar företaget, och det säger väl ett och annat om vår tid att man inte ens har tid att hetta upp ett par baconslamsor i stekpannan. Vilket man ju ändå måste göra om den ska värmas?
Det får en liksom att undra vem som blir först att sälja färdigkokt vatten, bara att värma. Eller konserverad gröt, för er som minns den slagdängan.