foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/11, 2020

Visita: Alkoholförbudet olagligt

Regeringens förslag om att stoppa alkoholförsäljning på lokal efter klockan 22 är olagligt. Det säger branschorganisationen Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
"Ingenstans står det i lagen eller i förarbetena att regeringen får genomföra ett förbud med hänvisning till spridning av smitta. Vi ifrågasätter om det finns laga stöd för regeringen att utfärda en sådan förordning", säger han till Dagens Nyheter.
Visserligen är situationen exceptionell, men det finns redan gott om åtgärder mot smittspridningen, som avstånd och bordsservering – plus att det är "ovanligt med smittspridning på serveringsställen", säger Stefan Lundin.
Om Visita kommer att gå vidare i fråga är dock oklart.

Fågelinfluensa i Skåne

En kalkonbesättning på en icke namngiven gård i Skåne har konstaterats vara smittad av fågelinfluensan H5N8. Samtliga fåglar kommer att avlivas och gården saneras, meddelar Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).
Smittan har spridits snabbt i bland annat Danmark och Tyskland de senaste veckorna, så utbrottet i Sverige var inte oväntat, enligt SVA.
Fågelinfluensan smittar inte människor men är farlig för fjäderfän.

Umida blir svensk agent för Constellation Brands

Umida har tecknat avtal med alkoholbjässen Constellation Brands om att representera romvarumärket The Real McCoy, whiskeyn High West, samt tequilan Casa Noble i Sverige. inget av varumärkena finns i Sverige idag, så Umida hoppas först och främst att få in dem i Systembolagets beställningssortiment, och därefter i dess butiker under nästa år.

Rekord för Mathem

100 000 nya kunder under året, och en ökning med 58 procent bara under oktober. Det är de nya rekordsiffrorna som e-handelsbolaget Mathem nu kan glädja sig åt efter att coronakrisen fått allt fler att handla mat på nätet. Visserligen var trycket ännu hårdare i våras, men "trenden går åt samma håll", enligt Mathem, som tror att ökningen blir bestående.
"Redan i våras skapade sig många människor nya vanor, och började handla mat online för att det var både säkert och smidigt. Vi ser ännu inte några tecken på att detta avtar, utan är säkra på att det kommer att hålla i sig även i efterdyningarna av pandemin", säger vd Johan Lagercrantz.

Knackigt kvartal för Kopparbergs

Kopparbergs vinst före skatt för tredje kvartalet föll till 61,4 miljoner SEK (82,5), efter att omsättningen minskat till 471,4 miljoner SEK (548,9). GBP-kursen har dragit ned siffrorna mad 70 miljoner SEK under kvartalet, eftersom Kopparbergs har så stor försäljning i Storbritannien, men försäljningen räknat i liter har ökat. Samtidigt har företaget drabbats av minskad försäljning i viktiga turistländer på grund av coronakrisen.

Spritföretag vill öppna hotell

Svenska spritföretaget Hernö Gin vill öppna ett eget hotell i Härnösand. Företaget har redan fått tillgång till mark där man tänker bygga "ett destinations- och upplevelsehotell", som vd Jon Hillgren uttrycker det.
"Det här är ett viktigt steg för att ytterligare sätta Härnösand och Höga Kusten på den internationella destinationskartan", säger han.
Samtidigt tänker företaget öppna en cocktailbar i Stockholm i vår. Totalt kommer de båda investeringarna att kosta över 130 miljoner SEK, något som delvis kommer att finansieras med en nyemission.

Kopparbergs rapport fick underbetyg

Aktiemarknadens betyg på Kopparbergs delårsrapport blev att skicka ned aktien med 7,51 procent till 177:50 SEK. Probi föll också, med 4,81 procent till 376:00 SEK, före Eatgood som föll med 4,13 procent till 1:63 SEK, Dalsspira som föll med 3,31 procent till 3:50 SEK, Mowi som föll med 2,50 procent till 183:90 NOK, och Salmar som föll med 2,32 procent till 514:00 NOK.
Lohilo steg samtidigt med 4,92 procent till 32:00 SEK, medan Peckas Naturodlingar steg med 3,54 procent till 9:96 SEK, Veg of Lund steg med 3,33 procent till 7:40 SEK, och Bayn Group steg med 2,03 procent till 8:06 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,43 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,97 procent.

Gomidda: Cola och Katy

Höstrusk, oväder, och inte minst en på nytt tilltagande coronakris – det kan knäcka den bäste. Men hav tröst, för Coca-Cola har tagit popstjärnan Katy Perry till hjälp och lanserar nu en ommixad variant av hennes låt "Resilient" som ska "sprida ett budskap om hopp och positivitet". Det är producenten Tiësto som står för mixen, som nu lanseras världen över och som Coca-Cola hoppas ska "friska upp världen" och ena människor i en utmanande tid, som man uttrycker det.
Något tålde det nog att les åt, men mer hedras ändå, ty låten är främst tillägnad alla unga människor som missar sina milstolpar i livet på grind av coronakrisen, alltifrån examenshögtider till vanligt häng med kompisarna.
Om den lyfter hoppet kan man avgöra själv, via https://youtu.be/siJaiEqcCNo