foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/11, 2020

Det blir ingen restaurangstrejk

Strejken inom restaurangnäringen är inställd efter att Hotell- och restaurangfacket och Visita kommit överens om ett nytt avtal sent på måndagskvällen. Detta ger 685 SEK i månaden i påökt från och med 1 november i år, höjningar av minimilönerna, och avsättningar till avtalspension för unga; men också saker som bättre förutsägbarhet i schemaläggning och stopp för arbetsgivare som missbrukar anställningsformen Enstaka dagar.
Avtalet följer "märket" från industrin om kostnadsökningar om 5,4 procent och löper liksom detta avtal på 29 månader räknat från 1 november i år.

Storkris för honungsnäringen

Hela honungsnäringen i Europa är hotad sedan årets skörd minskat med 40 procent medan konkurrensen från billigare och eventuellt förfalskade importerade alternativ fortsätter. Det varnar den europeiska jordbrukarorganisationen Copa-Cogeca, som kopplar den historiskt låga honungsskörden till klimatförändringarna.
"Klimatförändringarna är bara en av parametrarna, men de blir viktigare för varje år. Man tror hela tiden att det är det sämsta året, och så blir nästa år ännu värre. I Italien har det till exempel varit tre år i rad där skördarna fallit", säger Ettiene Bruneau, ordförande för Copa-Cogecas arbetsgrupp för honung, till Food Navigator.
Skördarna har framförallt varit urusla i Central- och Östeuropa, men även i till exempel Portugal har de minskat med hela 80 procent. Samtidigt är just honung ett av de mest förfalskade livsmedlen som finns – enligt EU handlar det om minst 14 procent av honungen på marknaden – till exempel genom att den blandas ut med socker. Över en tredjedel av honungen som äts i Europa kommer från länder utanför EU, och den konkurrensen från billiga och kanske olagliga produkter hotar de europeiska producenterna på riktigt, säger Ettiene Bruneau, som efterlyser krafttag från EU.
"Fler och bättre kontroller av importerad honung, för att undvika att utspädda produkter når slutkonsumenterna, skulle verkligen hjälpa biodlarna i EU och honungssektorn", säger han.

Bryggerierna: Risk för okontrollerade hemmafester

"Det finns en överhängande risk för fler hemmafester och att okontrollerade alternativ uppstår", säger Sveriges Bryggerier i en kommentar till regeringens stopp för alkoholservering på lokal efter klockan 22 som ett sätt att stoppa coronavirusets utbredning. Det saknas följaktligen en konsekvensanalys av vart restauranggästerna tar vägen, säger organisationen, som inte heller tror att det blir praktiskt möjligt att tillämpa regeln om att lokalerna ska vara utrymda en halvtimme efter sista servering.
"Vi anser också att alkoholförbudet måste omprövas löpande och lyftas så snart det anses möjligt. Varje vecka, varje timme är av betydelse", säger organisationen, som framhåller att bryggerinäringen tappat omkring 30 procent av sin normala ölförsäljning och nästan hälften av si försäljning av cider och blanddrycker under krisen.

Fiskeriet enda importör åt Frøya

Svenska företaget Fiskeriet blir ensam importör av norska Frøya Salmons produkter i Sverige. Därmed får Fiskeriet nya laxprodukter som man tänker marknadsföra mer inom dagligvaruhandeln, medan Frøya får en etablerad aktör som partner i Sverige. Båda bolagen ingår i den norska koncernen Insula.

El Taco Truck – nytt i vegohyllan

El Taco Truck blir nytt varumärke inom veganska livsmedel i Sverige. Som namnet antyder kommer man att fokusera på exikanskt street food.

Mer tranbär i Finnerödja Tranbärsdryck

Finnerödja ökar innehållet av tranbär i sin Tranbärsdryck från 14 till 22 procent.

Trög börsdag i branschen

Lohilo Foods blev det enda företaget i branschen med någon större uppgång på börsen på tisdagen, med plus 2,01 procent till 30:10. Probi följde efter med plus 1,82 procent till 392:00 SEK, medan Ica Gruppen steg med 1,37 procent till 413:20 SEK.
Grieg Seafood minskade samtidigt med 5,89 procent till 77:55 NOK, medan Veg of Lund föll med 4,53 procent till 7:16 SEK, Mackmyra föll med 3,73 procent till 7:22 SEK, Eatgood föll med 3,69 procent till 1:70 SEK, och Peckas Naturodlingar och Scandi Standard föll båda med 2,94 procent vardera till 9:90 respektive 66:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,47 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,13 procent.

Gomidda: Fisksmällare

Nog för att statsmakterna kan ha anledning att stötta coronadrabbade branscher i dessa tider. Men man kanske inte behöver gå riktigt så långt som förre Sri Lankesiske fiskeministern Dilip Wedaarachchi, som vill slå ett slag för landets krisdrabbade fiskeindustri. Han kallade till presskonferens tidigare idag, klagade över att folk inte äter tillräckligt med fisk, allt medan han "gestikulerade med en medelstor fisk", som Reuters beskriver det. Samt tog en tugga av den råa firren inför den församlade världspressen, liksom för att visa hur man ska göra.
Lankeserna må visserligen vara förlåtna sin fiskfruktan, ty det blev ett stort virusutbrott runt en fiskmarknad i utkanten av huvudstaden Colombo förra månaden. Men bilden av en politiker som viftar med en död fisk under allvarligt föreläsande får oss att tänka på den här klassikern:
https://www.youtube.com/watch?v=T8XeDvKqI4E