foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/11, 2020

Strejkhot i restaurangbranschen

Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) har varslat om strejk på en rad arbetsplatser från klockan 14:00 imorgon, om man inte kommit överens med arbetsgivarorganisationen Visita i årets avtalsrörelse innan dess. Om ingenting händer före torsdag klockan 13:00 väntar strejk på ytterligare platser i landet. Compass Group kommer att drabbas mest, med strejk på 21 av dess arbetsplatser från imorgon.
Dessutom  lägger HRF en blockad mot alla nyanställningar, inhyrning av personal samt mer- och övertid på hela avtalsområdet.
"Visita har uppvisat en anmärkningsvärd tondövhet för den ordning som gäller enligt den svenska modellen", säger förbundsordföranden Malin Ackholt. "Anställda i besöksnäringen, som burit besöksnäringen med risk för egen hälsa under pandemin, måste få tryggare anställningsförhållanden och löneökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden", menar hon.
"Att mitt under den värsta krisen någonsin hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar inte bara risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till utan är också ett avsteg från svenska modellen", kontrar Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Restauranger hårt drabbade av coronarestriktioner

Redan innan dagens nya hårdare restriktioner mot smittspridning av Covid-19 annonserades hade svenska restaurangers försäljning återigen rasat kraftigt, och riskerar att drabbas ännu hårdare av förbudet mot alkoholutskänkning klockan 22. Det visar siffror från Visita, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
"Det har skett en brutal reaktion på de restriktioner som infördes. Det är fruktansvärt bekymmersamt", säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
"Vi ser ut att vara på väg tillbaka till vårens bottenrekord för intäkterna, som låg kring minus 70 procent", säger han, och varnar för en ny våg av uppsägningar i branschen.

Nya jättefiskodlingen hotas

Planerna på en ny gigantisk fiskodling i Sotenäs har stött på patrull. Länsstyrelsen har flaggat för att det kommer att ta ett år för myndigheten att fatta beslut om miljötillstånd – och därefter kan beslutet överklagas. Det kan innebära att fiskodlingen inte alls blir av.
"Vi kan vänta till nästa sommar, sedan vänder vi oss till ett annat land där processen går fortare", säger Roy Høiås, vd för bolaget, till Sveriges Radio Väst.
Samtidigt lobbar nu flera tunga aktörer, som landshövdingen Anders Danielsson – som ju alltså är chef för samma myndighet – för att fiskodlingen ska bli av.
"Detta är ju ett stort främjandeprojekt. Dels skapar det ju arbetstillfällen; det är också intressant ur klimat- och miljöperspektiv", säger han.

Ännu en Kissflaska från Umida

Umida släpper ännu en mörk rom i samarbete med det legendariska hårdrocksbandet Kiss, efter att ha lanserat en liknande dryck tidigare i år. Denna nya rom kommer dock i begränsad upplaga om cirka 12 000 flaskor. 

Picard återkallar flera produkter

Picard återkallar sju olika matvaror efter att de visat sig innehåla otillåtna mängder etylenoxid, ett växtskyddsmedel som är strikt reglerat i EU eftersom det är giftigt vid regelbunden konsumtion. De återkallade varorna är Japchae, Bibimbap, Tapas förrättsplanka, 6 småbröd med frön, Ankbröst marinerat, 2 små baguetter med frön, samt 10 mini cheeseburgare.

Bayn måndagens vinnare

Bayn Group steg med 11,19 procent till 8:05 SEK på måndagen, före Lerøy Seafood som steg med 4,38 procent till 59:60 NOK, Mowi som steg med 4,04 procent till 189:30 NOK, Peckas Naturodlingar som steg med 3,87 procent till 10:20 SEK, och Bakkafrost som steg med 3,68 procent till 606:50 NOK.
Veg of Lund föll samtidigt med 6,25 procent till 7:50 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 3,95 procent till 1:46 SEK, Simris Alg föll med 3,33 procent till 0:81 SEK, och Lohilo Foods föll med 3,19 procent till 30:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,12 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,90 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,82 procent.

Gomidda: Den ena handen och den andra

Efter att ha nåtts av nyheten om att den nya stora fiskodlingen i Sotenäs hotas av att Länsstyrelsen tänker ta ett år på sig att handlägga ärendet, samtidigt som samma myndighets chef, landshövdingen, går ut i media och lobbar för samma fiskodling, ställer vi oss liksom alla andra frågan hur den interna kommunikationen på Länsstyrelsen i Västra Götaland egentligen fungerar. Eller inte. Kan herr landshövdingen verkligen inte helt enkelt traska ner till Miljöskyddsavdelningen, eller om det nu är Vattenavdelningen, slå näven i bordet och säga till tjänstemännen att nu får ni allt lägga på ett kol, annars tar norrmännen sin Mats (eller snarare Ole) ur skolan? Eller, om han vill hålla på den sociala distanseringen, ringa ett samtal eller skicka ett mejl?
Det är uppenbarligen inte alltid som den ena handen vet vad den andra gör.