foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/11, 2020

Så ska matförsörjningen tryggas i kristid

Civilförsvarspliktiga ska kunna sättas i arbete inom livsmedelskedjan, offentliga upphandlingar måste bli bättre så att livsmedelsförsörjningen säkras, elproduktionen måste decentraliseras, och det kan vara idé att börja bygga upp beredskapslagren igen, både för livsmedel och för drivmedel till hela livsmedelskedjan. Det är några av 40 förslag som Lantmännen och LRF nu lägger fram för att livsmedelsförsörjningen ska kunna tryggas även i händelse av kris eller krig. Bakgrunden är förstås coronakrisen och de brister som framförallt uppstod i våras.
"Flera delar i primärproduktionen och i förädlingsledet av livsmedel behöver stärkas för att kunna fungera även vid kriser eller krig. Sveriges möjlighet att försörja befolkningen med mat under en utdragen kris har kraftigt försämrats de senaste 20 åren”, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF.
Bland övriga förslag finns krav på bättre försvar av viktiga anläggningar, mer lokal produktion, mer totalförsvarsövningar för hela näringslivet, och att hela försörjningsläget och förmågan till omställning kartläggs. Dessutom bör regeringen planera för byteshandel med olika varor mellan olika länder, framförallt i Norden.
Hela rapporten kan läsas på https://www.lantmannen.se/contentassets/c7a6e937f00048f4b998cb7e3bb3163c/rapport---fyrtio-forslag-for-en-robust-livsmedelskedja.pdf

Ljusare trots coronan för Mackmyra

Mackmyra lyckades öka sin omsättning exklusiva alkoholskatter till 24,04 miljoner SEK (21,54) under tredje kvartalet, ett bra resultat med tanke på coronakrisen och alla stängda restauranger, men som också hjälpts upp av de olika krisåtgärderna som satts in för näringslivet.
Men den stora nyheten i rapporten var att det kroniskt krisdrabbade företaget nu efter mycket lång tid lyckats vända kassaflödet från minus till plus; efter investeringar blev detta +1,63 miljoner SEK mot hela -10,64 miljoner SEK under samma period förra året. Efter periodens slut fick företaget ju även ny finansiering med hjälp av störste ägaren Lennart Hero, vilket vd Johan Larsson också framhåller som något som "lägger också grunden för att vi i ledningen ska kunna fortsätta det långsiktiga arbetet med att göra Mackmyra ett lönsamt och välmående bolag".
Förlusterna före skatt ökade dock till -6,63 miljoner SEK (-5,48)

Nordmarkens Destilleri till Kina

Nordmarkens Destilleri satsar nu på att exportera till Kina, efter att man fått stor uppmärksamhet vid mässan China International Import Exhibition som slutade på torsdagen. Till sin hjälp har företaget Scandic Foods Asia, som i sin tur arbetar med 200 distributörer över hela Kina.

Ökad förlust för Dalsspira

Dalsspira ökade förlusten för tredje kvartalet till -536 000 SEK (-477 000), efter att omsättningen blivit i stort sett oförändrad om 7,58 miljoner SEK (7,53).
"Vår och sommar har varit en svår tid för många att navigera i och så även för oss på Dalsspira", konstaterar vd Malin Jakobsson.

Falukorven kan mista skydd

Falukorv och hushållsost kan mista sina skyddade ursprungsbeteckningar i EU. Orsaken är att EU-kommissionen nu vill införa en annan sorts märkning, där dagens tre olika varianter ersätts med en, och då försvinner den som skyddar dessa båda livsmedel, rapporterar ATL. Den handlar om att ett livsmedel räknas som "garanterad traditionell specialitet", men inte är kopplat till en viss plats utan bara ska tillagas eller tillverkas på ett visst sätt.

Choklad stöttar idrotten

Ät choklad och stötta favoritidrottsklubben – det är Marabous nya giv för att hjälpa coronadabbade idrottsföreningar att få in lite intäkter, när publiken inte får komma in. Vilken idrottsförening som helst har skräddarsy en egen chokladkaka eller chokladask med sin klubblogo på, och sedan får man en del av intäkterna. "Klubbkakan" respektive "Laget i ditt hjärta-asken" kallas produkterna för, och redan har över 100 klubbar anmält intresse.

Norrmejerier ska minska på plasten

Norrmejerier gör påsarna till riven Västerbottensost mindre som ett första steg i att minska på plastanvändningen. Målet är dessutom att alla plastförpackningar ska kunna återanvändas och bara förnyelsebar och återvunnen plast ska användas efter 2030.

Ryck för Rootfruit

Premium Snacks, tills häromdagen känt som Rootfruit, stod för fredagens stora ökning på börserna, med plus 4,29 procent till 7:30 SEK: Scandinavian Tobacco steg med 3,96 procent till 94:65 DKK, Mackmyra steg på sin rapport med 3,95 procent till 7:36 SEK, Eatgood steg med 3,75 procent till 1:80 SEK och Probi steg med 3,11 procent till 398:00 SEK.
Salmar föll samtidigt med 3,95 procent till 520:00 NOK, medan Lerøy Seafood föll med 2,73 procent till 57:10 NOK, Dalsspira föll på sin rapport med 2,29 procent till 3:42 SEK, och Midsona A föll med 2,11 procent till 69:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,37 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,44 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,49 procent.

Gomidda: Alkoholbråk

Någonstans var det någon som missade att tänka efter, när Systembolaget tecknade avtal med bryggeriet Morgondagens i Göteborg om att sälja dess öl "Iskall" med 5,9 procents alkoholhalt för bara fem kronor.
"Det är vår julklapp till de personer som är nyfikna på hantverksöl men som kanske inte har en så fet plånbok inför jul i coronatider", säger bryggaren Jonas Gustavsson till Beernews.
Systembolaget är dock inte lika roat, utan kallar det hela för "ett misstag som inte ska upprepas", och tänker skärpa sina rutiner, som det brukar heta, för att ingen lika billig öl ska komma på marknaden.
Än mindre roade är IOGT-NTO, som rasar – som det ju också brukar heta – och kräver att avtalet rivs upp.
"Systembolaget borde ta ansvar för sitt misstag och stoppa försäljningen av ölen till det här låga priset. Även om det innebär ett vite för att bryta avtalet, det är deras ansvar att ta", säger organisationens pressansvariga Laura Luna till Göteborgs-Posten.
Detta tänker dock icke Systemet göra, men försvarar sig med att det bara rör sig om ett parti om knappt 3 000 flaskor – och nej, de kommer inte att kunna beställas, för er snåljåpar som bor på andra håll i landet.
Man undrar då vad de olika aktörerna i frågan skulle säga om Nordmarkens Destilleris exportsatsning till Kina, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire. För att dess brända och destillerade drycker skulle falla kineserna på läppen tvingades man nämligen höja alkoholhalten från det sedvanliga 40 procent till det närmast tårframkallande 55 procents alkohol – en nivå vid vilken det börjar bli lika intressant att bara spä ut vanligt 96-procentigt med lite vatten eller så.