foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/11, 2020

Handelsstrejken avblåst

Det blir ingen strejk inom handeln, vilken annars skulle ha brutit ut imorgon. Fack och arbetsgivare har kommit överens om ett bud som i genomsnitt ger 774 SEK mer i månaden från och med denna månad och ytterligare 580 SEK från våren 2022. Därmed följer det nya avtalet ganska väl det som nyligen tecknades för bland annat livsmedelsindustrin, och löper dessutom precis som detta på 29 månader. Kostnadsökningen blir 5,4 procent, med en satsning på lågavlönade men med en lite lägre höjning av lägstalönerna.

Bergendahls tappar mark

Bergendahlsgruppen har gått från 7,0 till 5,3 procent av den svenska dagligvaruhandeln på ett år. Det visar årets upplaga av Dagligvarukartan från DLF, Delfi och Dagligvarunytt. Även Coop tappar något lite marknadsandelar, för Coop inklusive Netto – som man ju tog över under 2019 och som därför redovisas tillsammans för hela året – fick en marknadsandel om 18,8 procent, mot en sammanlagd marknadsandel om 19,0 procent året före.
Dessa tappade kunder verkar ha fördelat sig ganska jämnt över de övriga kedjorna: Ica ökar till 52,9 procent av dagligvaruhandeln (51,5), Axfood ökar till 18,5 procent (17,8), och Lidl ökar till 5,1 procent (4,7).
Siffrorna gäller marknadsandelarna 2018 och 2019, de senast tillgängliga.

Stororder till Grådö

Grådö mejeri i Dalarna har tecknat kontrakt med Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken och Säter om leveranser av mejeriprodukter från och med denna månad. De sju kommunerna har tvingats söka ny leverantör efter att Grönsakshallen i Sorundas lager och säljkontor i Mora avvecklades, rapporterar Dalarnas Tidningar. De nya avtalen löper till en början på ett år.

AAK satsar på växtbaserat

AAK tänker växa inom växtbaserade livsmedel och har för ändamålet anslutit sig till innovationsplattformen MISTA, baserad i San Francisco. Denna syftar till att få stora livsmedels- och ingrediensföretag och små startupbolag att träffas och samarbeta på området.
"Växtbaserade livsmedel är inte en trend utan har snarare blivit ett livsstilsval, det ser man inte minst på dess utvecklingstakt", säger Niall Sands, AAK:s chef för växtbaserade livsmedel.

Sjöstrand får EU-skydd

Sjöstrand Coffee har fått "Sjöstrand Coffee Concept" varumärkesskyddat inom hela EU. Därmed kan man marknadsföra sig bättre både inom Europa och på e-handelsplattformar, enligt företaget.

Uppåt för Lohilo

Lohilo Foods steg på torsdagen med 4,75 procent till 30:90 SEK, före Biogaia som steg med 3,04 procent till 473:00 SEK, Salmar som steg med 2,73 procent till 541:40 NOK, och Kesko B som steg med 2,62 procent till 21:92 EUR.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 5,86 procent till 1:53 SEK, medan Veg of Lund föll med 5,37 procent till 8:10 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 4,81 procent till 9:90 SEK, Dalsspira föll med 3,58 procent till 3:50 SEK, och Probi föll med 3,34 procent till 391:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,39 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,47 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,11 procent.

Gomidda: Teslatequila

Elbilar i all ära, men varför inte även lansera en egen tequila? En sådan kommer nu från Tesla, entreprenören Elon Musks bolag för bilar med sladd, och som tillverkas av Nosotros Tequila samt lagras på franska ekfat.
För att ytterligare understryka exklusiviteten och kopplingen till bilarna, eftersom alkohol och bilkörning ju är oupplösligt förenade eller hur det nu var, kommer Teslatequilan i en högst säregen flaska, som har formen av en blixt – ja, ni ser själva på bilden intill.
Förväxling med parfym eller möjligen rakvatten ligger tämligen nära till hands, kan man tycka, och priset om 250 USD för 750 ml ligger även det helt klart i klass med sånt man kan köpa i luktegottaffären.
Drycken säljs enbart i ett trettiotal "utvalda delstater" i USA – eller såldes, för den har redan sålt slut, trots begränsningarna. Om den kommer i lager igen återstår att se, men vi undrar hur det kommer sig att ingen av dessa kunder verkar ha tagit flaskans form som en brutal påminnelse om hur det känns i huvudet dagen efter man tittat för djupt i sagda dryckesbehållare?