foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/11, 2020

Ingen alkohol efter 22

Stopp för alkoholservering efter klockan 22, och stängning av alla serveringsställen en halvtimme senare. Det föreslår regeringen ska gälla från 20 november till 28 februari – alltså över hela jul- och nyårshelgen.
Orsaken är förstås att just krogar och restauranger, med många mer eller mindre berusade människor, ännu utgör smitthärdar för Covid-19.
"Just nu är läget ohållbart", sade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen.
Därmed tar regeringen nu i med hårdhandskarna, efter statsministerns tidigare uttalanden om att "nu är det slutfestat", vilket alltså inte hörsammats tillräckligt.
"Tyvärr ser det ut som att vi går åt mörkare tider när det gäller smittspridningen. Alla kurvor går åt fel håll", sade statsminister Stefan Löfven (S).

Foodora på väg mot kollektivavtal

Foodora, som kritiserats hårt för sina anställningsvillkor, är på väg att teckna kollektivavtal. Parterna är klara med det mesta av förhandlingarna, men ska fortfarande enas om löner och ersättningar, rapporterar HD-Sydsvenskan.
"Mitt mål är att vi ska nå fram till ett kollektivavtal. Det är något som är positivt för alla våra medarbetare. Jag tycker också att det vore en fjäder i hatten för oss jämfört med våra konkurrenter", säger Foodora Sveriges vd Hans Skruvfors.
Ett kollektivavtal för företaget ses som banbrytande för den så kallade gigbranschen, och kan bil vägledande för andra företag i samma situation.

Kycklingjätte ska utveckla "fuskkyckling"

Scandi Standard tar hjälp av Veg of Lund för att forska fram ett nytt växtbaserat protein som både ska smaka som och efterlikna kyckling. Scandi Standard har noterat hur efterfrågan efter veganska och vegetariska alternativ ökat, och hoppas kunna använda sina resurser för att ta en del av den marknaden.
Projektet kommer att kosta Scandi Standard fyra miljoner SEK och sträcka sig över två år, där Veg of Lund står för själva forskandet och Scandi Standard får de globala rättigheterna.

Nytt bananvarumärke i handeln

Greenfood breddar varumärket "Daily Greens", som redan används för annan frukt från företaget, till att också omfatta ekologiska bananer. Det blir dock första gången på mycket länge som ett nytt varumärke dyker upp i bananhyllan, där jättar som Chiquita och Dole idag dominerar helt, och tanken är att Greenfood med bananerna som draghjälp ska få fler att upptäcka även företagets övriga produkter. Själva bananerna hämtar man från Ecuador.

Nya vegoburgare från Kung Markatta

Midsona lanserar nya Kung Markatta vegoburgare, Tofu paprika och Seitan shiitake.

Även Tyson hakar på vegotåget

Amerikanska köttitanen Tyson Foods laserar ett helt eget vegetariskt proteinvarumärke, Raised & Rooted, i Europa. Den kommer i ett antal olika produkter som även innefattar till exempel smaksatta pommes frites och popcorn, förutom köttsubstitut. Det är oklart om det blir någon lansering i Sverige.

Raketfärd för Veg of Lund

Veg of Lunds planerade forskningssamarbete med Scandi Standard skickade iväg aktien med plus 23,03 procent till 8:76 SEK på onsdagen. Även det senare företaget steg kraftigt, med 8,36 procent till 70:00 SEK. Därutöver steg bland andra Austevoll med 11,67 procent till 83:70 NOK, Lerøy Seafood med 11,66 procent till 57:44 OK, Sjöstrand Coffee med 5,92 procent till 1:61 SEK, och Swedish Match med 4,38 procent till 690:60 SEK.
Simris Alg fortsatte nedgången med minus 3,71 procent till 0:83 SEK, efter Biogaia som föll med 4,02 procent till 453:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,89 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,50 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,60 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,19 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,65 procent.

Gomidd: Dyrgestive

En av redaktionens goda vänner fick häromdagen ett erbjudande från en av våra vanligaste dagligvarukedjor. Det var väl inget konstigt med det tänker ni, och det hade det inte varit heller om det inte varit för de förmenta lockpriserna.
För frågan är väl vem som rusar till affären i akt och mening att införskaffa Digestivekex, om priset är 700 spänn per styck, till råga på allt?
Tydligen, om man ska tolka bilden på erbjudandet härintill korrekt, lönar det sig däremot att ta med sig egen gaffeltruck med vidhängande lastpall och container samt grävskopa, för då kan man skyffla in kex för endast 17:60 per kilo. Men då krävs det förstås att man kan baxa in och ut sagda fordon genom kassan, vilket kan bjuda på särskilda utmaningar.
Men ännu värre är det nog för alla stackars småbarnsföräldrar, som plötsligt måste punga ut med en tusenlapp per våtservett, när telningen ska rengöras efter den senaste nedsölningen. Det blir liksom billigare att ta ut motsvarande summa i sedlar (minns ni dem?) och torka ungen i röven med hundralappar, en handfast om än prematur lektion för barnet i penningens förgänglighet och intighet.
Men det kanske inte var riktigt det som Ica tänkte på.