foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/11, 2020

Svindyr skinka ger bökig jul

Årets julskinka kommer att bli minst tio procent dyrare än förra året, och kanske mer ån så. Redan sex veckor före jul har priset till bonden stigit till 20 SEK per kilo, vilket är en tioprocentig ökning, enligt Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank, till Dagens Nyheter.
Orsaken är framförallt att efterfrågan på svenskt kött har ökat, och med den förstås priserna.
"Priset för julskinkan styrs av vad bonden får betalt, och priset till bonde är betydligt högre i år än förra året. Det kommer avspegla sig på priset av fläsk- och charkprodukter generellt", säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på Scan, till tidningen.
"Den stora faktorn som har lyft grispriset är att intresset för att köpa svenska produkter, producerade med världens bästa djuromsorg ökar. Svenska konsumenter är beredda att betala för den djuromsorg vi har, det gör att vi kan hålla i priset till bonden", säger han.

Sydkorea satte fart på Simris Alg

Ny försäljning i Sydkorea och ökad försäljning i USA ökade Simris Algs omsättning med nästan 500 procent under tredje kvartalet till 1,1 miljoner SEK. Förlusten före skatt minskade också, till -5,1 miljoner SEK (-7,1).

Stjerneæg tar över Nordic Eggs försäljning

Danska Stjerneæg tar över Nordic Eggs försäljningsverksamhet till den danska och svenska livsmedels- och cateringbranschen.
"Även om Stjerneaeg har ett antal äggprodukter i sitt sortiment så har vi inte det breda utbud som Nordic Egg erbjuder marknaden. Å andra sidan har Stjerneæg ett betydligt bredare sortiment av skalägg, de två varumärkena kommer komplettera varandra mycket väl", förklarar Stjerneægs vd Rolf Poulsen.
Båda företagen uppger att verksamheterna i övrigt kommer att fortsätta som förut.

Oatly vill omvända papporna

"Pappahjälpen" är namnet på Oatlys senaste kampanj, där man siktar på barn, tonåringar och unga vuxna som "behöver hjälp att prata med pappa om mjölk". Bakgrunden är en undersökning som företaget beställt av Novus, som visar att omkring dubbelt så många unga vuxna som medelålders män kan tänka sig att ändra sina matvanor för klimatets skull.
"Många medelålders män kan bevisligen behöva lite extra pepp för att släppa mejerisargen, men tipsen kan i många fall även appliceras på mammor, fastrar, eller egentligen vem som helst som går i gamla hjulspår i matbutiken", säger Daniel Vaccino, Creative Director på Oatly, till Resumé.

Nomad Foods köper schweiziska Findus

Nomad Foods, som ju sedan 2015 äger Findus, köper nu även schweiziska Findus från glasskoncernen Froneri. Prislappen blir 110 miljoner EUR, och affären väntas bli klar tidigt nästa år.

Trögare för McDonald's

McDonald'skoncernen minskade sin försäljning under tredje kvartalet med två procent till 5,42 miljarder USD, av vilka 2,29 miljarder kom från restauranger som kedjan äger själv – en femprocentig minskning – medan franchiserestaurangerna ökade omsättningen med en procent till 3,04 miljarder USD. Vinsten före skatt ökade med tre procent till 2,22 miljarder USD.

Simris rasade på rapporten

Trots en kraftigt ökad omsättning lät sig inte marknaden imponeras av Simris Algs delårsrapport, utan skickade ned aktien med 7,79 procent till 0:88 SEK. Bayn Group och Veg of Lund följde efter med minus 3,52 procent vardera, till 6:85 respektive 7:12 SEK, medan Bakkafrost och Biogaia båda föll med 3,18 procent, till 593:50 NOK respektive 472:00 SEK.
Peckas Naturodlingar steg samtidigt med 8,33 procent till 10:40 SEK, medan Carlsberg B steg med 3,42 procent till 949:20 DKK, och Cloetta steg med 310 procent till 22:62 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,37 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,98 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,14 procent.

Gomidda: Rundgång

Idag nåddes vi av meddelanden att kockstjärnan Tareq Taylor lanserar en ny stekpanna, som beskrivs som "världens första cirkulära stekpanna". Öhhh, tänker vi då, går ut i köket och dubbelkollar de egna stekpannorna: jodå, samtliga är ännu cirkelrunda, och någon fyrkantig stekpanna var det längesen vi såg.
Men vid lite fortsatt läsning i pressmeddelandet förstår vi så att det handlar om et stekpanna som man kan skicka tillbaka när man slitit ut den, och får då "en annan, likadan nymålad stekpanna i retur till en lägre kostnad", som det heter, dock oklart om det rör sig om en ny eller någon annans gamla utslitna stekpanna som fixats upp (och var kommer då den första ifrån??)
Cirkulärt så det förslår, med andra ord – åtminstone är det är så det är menat. Men vi begrundar dock hur man kan slita ut en stekpanna? Den äldsta i er redaktörs ägo är över 30 år gammal och visar inga tecken på ålderdomssvaghet, men så är den också så konstruerad, som alla användbara stekpannor skall vara, att den kan tillfoga ens nästa allvarliga skallskador, ifall den så begagnas. Och den dag den mot förmodan slits ut, så hamnar den väl i metallåtervinningen, och då blir den väl lika cirkulär som Tareq Taylors?
Det går runt även bakom pannan – alltså i huvudet på oss – när vi begrundar detta.