foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/11, 2020

Kockstjärnan lämnar lyxkrogen helt efter sexanklagelser

Operakällarens kökschef Stefano Catenacci slutar nu helt sitt arbete, efter att i förra veckan ha stängts av sedan ett flertal uppgifter om sextrakasserier som han ska ha utfört hade avslöjats. Dessutom lämnar han av samma skäl uppdraget som hovtraktör, kungahusets officielle kock, rapporterar Dagens ETC.
"Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande", skriver Stefano Catenacci i ett öppet brev till Dagens Nyheter.

Prisrally på sojabönor

Världsmarknadspriserna på sojabönor har ökat med en tredjedel sedan i april, och kan stiga ytterligare ifall det blir ogynnsamt väder i Sydamerika den närmaste tiden. Torka och statsdriven hamstring ligger främst bakom den senaste tidens ökningar – liksom spekulation efter att livsmedelspriserna i världen ökat undre andra halvåret, rapporterar Financial Times.

Orklas mat för storkök klimatmärks

Orkla FoodSolutions ska börja märka över 500 produkter, avsedda för storkök, med information om deras påverkan på klimatet. Dessa märkningar ska basera sig på dels det statliga forskningsinstitutet RISE:s klimatdatabas för livsmedel, dels på egna analyser och data from konsumenter. På varje portion anges också hur stor andel av en daglig klimatbudget som rätten motsvarar, och på hemsidan kan man utifrån det skapa klimatsmarta veckomenyer och se vad det innebär om olika saker byts ut

Petterssons Chark får nya avtal

Petterssons Chark ha tecknat tre nya avtal om matleveranser till Bodens kommun, som även sedan tidigare anlitar företaget. De nya avtalen innebär dock utökade leveranser av bland anat köttfärs och korv. Hur mycket de är värda i pengar har inte uppgetts.

Tioårsjubiléum för Sverige i antibiotikabotten

För tionde året i rad konstateras att Sverige har den lägsta antibiotikaanvändningen inom djurhållningen i hela EU, 12,5 mg per kilo skattad vikt. Finland kommer på anda plats med 18,7 mg per kilo, före trean Litauen som hamnar på 33 mg per kilo.
Andra änden domineras helt som tidigare av Cypern, som kostar på sig 466,3 mg per kilo skattad vikt, medan tvåan Italien nöjer sig med knappt hälften.

Klassiskt bubbel kommer som rosé

För första gången på 100 år får man efter en lagändring nu tillverka även rosévarianter av det italienska mousserande vinet Prosecco, landets mest kända sådana, i regionen Veneto. Denna hittar nu även till Sverige i form av Castelmondo Prosecco Rosé, som blir den första sådana på Systembolaget, och som kommer om en månad.
"Det är sällan den ganska konservativa vinvärlden ändrar på sina regionala lagar så att en helt ny produktkategori kan komma ut på marknaden. Vi tror att de 30 000 flaskor som köpts in av Systembolaget kommer att sälja slut väldigt fort", säger Mats Olauson, vd för importören Winepartners Nordic.

Axfood återkallar sesamfrön

Axfood återkallar ett parti Garant ekologiska sesamfrön efter att en del av dem innehåller bekämpningsmedelsrester av ämnet etylenoxid, som är förbjudet i livsmedel inom EU. 

Tesco lämnar Asien

Brittiska dagligvarugiganten Tesco lämnar nu sina sista fästen i Asien då man säljer sina nästan 2 000 stormarknader i Thailand och 74 i Malaysia till konglomeratet Charoen Pokphand för 10,6 miljarder USD. Affären godkändes i fredags av den thailändska konkurrensmyndigheten och gör Charoen Pokphand till den största dagligvaruhandlaren i landet, rapporterar Financial Times.

Brittisk bageriikon förblir brittisk – inte italiensk

Brittiska brödvarumärket Hovis – grundat på 1880-talet – förblir i brittisk ägo efter att det nu sålts till brittiska investeringsföretaget Endless för 37 miljoner GBP. Tidigare har även italienska Newlat lagt bud. Säljaren, Premier Food, som ägt företaget sedan 2007, brottas med skulder i storleksordningen 400 miljoner GBP, och avskrev hela investeringen i Hovis för fyra år sedan efter att försäljningen minskat och konkurrensen ökat.

Extrapengar ska hjälpa coronadrabbade kakaobönder

Fairtrade Europe har samlat in 15 miljoner EUR till kakaoodlare och andra leverantörer i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien, och som drabbats av coronavirusets härjningar. Pengarna kommer från en rad statliga myndigheter och branschorganisationer och ska hjälpa småodlare att hindra smittspridningen, säkra livsmedelssäkerheten, och odla flera sorters grödor för att kunna öka sina inkomster.
Fairtrade har fått rapporter om avbeställda ordrar, minskad efterfrågan och störningar i leveranskedjorna på grund av rese- och transportrestriktioner i Covid-19:s spår, rapporterar Food Navigator.

Fiskfesten fortsatte

Norska fiskaktier fortsatte att dominera plussidan bland livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna på måndagen. Mowi steg med 12,20 procent till 177:90 NOK, Grieg Seafood steg med 9,04 procent till 75:40 NOK, Lerøy Seafood steg med 8,08 procent till 51:34 NOK, Austevoll steg med 8,01 procent till 74:80 NOK, och Bakkafrost steg med 4,61 procent till 613:00 NOK. Därutöver steg bland andra Carlsberg B med 7,09 procent till 917:80 DKK och Atria A med 6,17 procent till 9:46 EUR.
Eatgood föll samtidigt med 8,87 procent till 1:70 SEK, Kesko A föll med 5,00 procent och Kesko B föll med 7,38 procent till 20:90 respektive 21:58 EUR, Chr. Hansen föll med 4,62 procent till 644:80 DKK, och Novozymes föll med 4,47 procent till 378:70 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3.59 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 3,79 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,93 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 4,42 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,66 procent.

Gomidda: Fimpa flingorna för flingen

Ska man bjuda kärestan på en romantisk dejtmiddag i höstrusket är väl kanske inte kyckling med frukostflingor det säkraste alternativet. Det inser sannolikt alla på denna jord utom marknadsavdelningen på brittiska frukostflingtillverkaren Weetabix, som glatt twittrat ut ett recept på sådant.
Weetabix, för den som inte upplevt den produkten, är veteflingor som levereras sammanpressade i kartong till en form som starkt påminner om briketter som man eldar i vedspisen med eller möjligen skosulor i barnstorlek, och som ska lösa upp sig till en grynig massa när man häller mjölk på dem. Men om man istället krossar dem, blandar med två matskedar lättmajonnäs, häller över blandningen över två kycklingbröstfiléer samt skjutsar in rubbet i 220 graders ugn, så får man enligt företaget en anrättning som förmodligen ska garantera nachspiel av det intimare slaget efter middagen.
"Civilisationens undergång" är en av kommentarerna på sagda asociala media, medan andra föreslår varianterna "Lamm med kalaspuffar" eller "Korv med Nesquik", rapporterar Daily Mirror. Andra tar det som set slutgiltiga beviset för att 2020 måste vara det egendomligaste året i människans historia.