foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/11, 2020

Fortsatt stora brister i livsmedelskontrollen

Vissa livsmedelsanläggningar i Sverige har inte kontrollerats på flera år. Ett tjugotal av de svenska kontrollmyndigheterna har kontrollerat färre än 40 procent av livsmedelsanläggningarna i deras område. Det är ett par av de nedslående slutsatserna som Livsmedelsverket drar i sin senaste rapport för livsmedelskontrollen i Sverige, vilken i många år varit utskälld för sin bristfällighet, och vars brister enligt verket gör att det är "osäkert om kontrollen alltid lever upp till kraven i livsmedelslagstiftningen".
Olika myndigheter använder dessutom olika metodik, så det blir olika åtgärder mot samma sorts brister beroende på var i landet ett livsmedelsföretag ligger. Den samverkan som Statskontoret pläderade för i en rapport 2017 har därmed inte kommit någon vart. Till råga på allt kan avgifterna på en plats vara dubbelt så höga som på en annan, utan synbart samband med hur väl tillsynen fungerar.
Hela rapporten finns på https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-20-sveriges-livsmedelskontroll-2019.pdf?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Polarbröd storsatsar i Älvsbyn och Bredbyn

Polarbröd har beslutat att investera 300 miljoner SEK i sitt nya bageri i Älvsbyn, som ska stå klart redan nästa höst och ersätta det som brann ned i augusti. Dessutom satsar man 56 miljoner SEK på det befintliga bageriet i Bredbyn, så att detta ska kunna leverera ett större sortiment under tiden. Det beslutade Polarbröd vid ett extra styrelsemöte på fredagen.
"Beträffande satsningen i Älvsbyn visar det ännu tydligare vår beslutsamhet att komma tillbaka i full kraft", säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

"Ökat matsvinn i karantänens spår"

Det finns risk för att matsvinnet ökar i spåren av coronakarantänen. Orsaken är att det finns foodserviceföretag som har planerade leveranser vilka inte kommer att motsvaras av deras försäljning, då fler äter hemma istället. Det varnar brittiska experter i en rapport från The Sustainable Restaurant Association samt Just Eat.
"Det finns ett berg av mat som nu kommer att hamna på soptippen ifall den inte kan användas eller doneras till behövande", varnar Mark Hall från företaget Business Waste, som redan före karantänen uppskattat att nästan en miljon ton livsmedel går till spillo inom den brittiska horecaverksamheten varje år. Det rapporterar Food Navigator.

Flerdubblad vinst för HKScan

HKScan flerdubblade sin vinst före skatt till 5,6 miljoner EUR (1,8) för tredje kvartalet. Omsättningen föll dock något, till 438,3 miljoner EUR (439,4). I Sverige bidrog en ökning av rörelsevinsten till 5,9 miljoner EUR (3,6) till vinstsiffran medan omsättningen steg till 162,2 miljoner EUR (161,4).

Svenska ostron hotade

Svenska ostron hotas nu av den nya invasiva ringmasken Polydora websteri, som hittats i ostron från Gullmarsfjordområdet. Polydora websteri är ett vanligt skadedjur i ostronodlingar världen över, och har lett till kollapsade ostronbestånd i bland annat Australien, Nya Zeeland och Hawaii.  IVL Svenska Miljöinstitutet ska nu undersöka hur spridd masken är.

Fiskföretagen dominerade i topp

De börsnoterade stora norska fiskföretagen var de som dominerade på plussidan bland livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna på fredagen. Lerøy Seafood steg med 3,60 procent till 47:50 NOK, Bakkafrost steg med 3,53 procent till 586:00 NOK, Salmar steg med 3,51 procent till 496:00 NOK, Grieg Seafood steg med 3,21 procent till 69:15 NOK, och Mowi steg med 3,19 procent till 158:55 NOK. Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 3,24 procent till 1:44 SEK, medan Umida steg med 3,09 procent till 4:00 SEK.
Simris Alg föll med 5,10 procent till 0:97 SEK, Veg of Lund föll med 5,08 procent till 7:10 SEK, Kopparbergs föll med 2,60 procent till 187:00 SEK, och Bayn Group föll med 2,41 procent till 7:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,58 procent.

Gomidda: Korvkungens död

Ok, ok, ok. Det här är egentligen en mycket tragisk historia. Men den är ändå såpass bisarr att vi måste nämna den här, för den handlar om att Rysslands korvkung dödats med armborst i en bastu.
Vladimir Marugov hette denne arme man, som på grund av att han ägde en rad köttföretag i landet gick under öknamnet "Korvkungen". I veckan blev det inbrott hemma hos honom i bostaden utanför Moskva, medan Vladimir Marugov och hans hustru satt i bastun. Rånarna krävde att få alla pengar som fanns i huset, men hustrun lyckades ta sig loss och larma polisen, som vid ankomsten hittade Vladimir Marugov tillsammans med det armborst han blivit skjuten med. Rånarna kom undan men en person har gripits av polisen som misstänkt, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
Vid husrannsakan hemma hos denne hittade polisen dessutom en äldre man som satt fast i en säng med handklovar, och som sade att ett kriminellt gäng på det sättet ville tvinga honom att ge dem hans lägenhet.
Tragiskt så det förslår och ingenting att skratta åt. Men på något sätt finns det uppenbarligen vissa sorters affärs- och umgängesformer som bara kan återfinnas i Ryssland.