foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/11, 2020

Handelsstrejken: Medlare utsedda

Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef för Lärarförbundet, och Robert Schön, tidigare bland annat vice vd för Industriarbetsgivarna, för att medla mellan Handels och Svensk Handel, och i bästa fall få till ett avtal innan Handels aviserade strejk bryter ut den 13 november. Till en början kommer medlarna att träffa fack och arbetsgivare var för sig, och därefter parterna tillsammans, rapporterar Handelsnytt.

Baka egen Polarkaka

I väntan på att Polarbröd ska hinna bygga en ny anläggning i Älvsbyn efter den gamla som brann ner i augusti är det brist på flaggskeppet Polarkaka – men nu lanserar företaget en bakmix med vars hjälp man ska kunna baka polarkakan själv. Den har tagits fram i samarbete med Polarbröds mjölleverantör Berte Qvarn i Halland, och kommer att säljas på brödhyllorna istället för bland baktillbehören.

God Morgonjuice får hållbarhetsmärkning

Juicevarumärket God Morgon får en egen hållbarhetsmärkning, "100% Sustainably Grown", på de produkter som innehåller juice från frukt och grönsaker odlade på hållbarhetscertifierade gårdar. Tanken är att all produktion ska vara fullt hållbar senast om tio år. Certifieringen följer branschinitiativet The Sustainable Juice Covenant och utförs av internationella The Farm Sustainability Assesment (FSA). 

Falcon lanserar flaskpost

Carlsberg puffar för sitt ölmärke Falcon med en ny tjänst där man ska kunna skicka en flaska alkoholfri öl till någon som verkar behöva det, tillsammans med en hälsning. "Flaskpost" kallas detta följaktligen, men det är inte meningen att den ska kastas i närmaste vattendrag, utan skickas i en för ändamålet framtagen förpackning med vanlig post. Kampanjen pågår till slutet av månaden.

Uppåt för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco Group ökade vinsten före skatt till 450 miljoner DKK (217), efter att omsättningen stigit till 2,23 miljarder DKK (1,81). Företaget flaggar för att fjärde kvartalet kommer att bli sämre, men eftersom tredje kvartalet blev så starkt kommer helårsresultatet inte att bli lägre än man angett tidigare.

Ny kampanj för Absolut

Generation Z, de som är födda runt millennieskiftet och årtiondet därefter, blir måltavla för Absolut Vodkas nya reklamkampanj som ska gå under denna månad. Till sin hjälp har ägaren Pernod Ricard tagit skådespelerskan Tessa Thompson och den taiwanesiska sångerskan Jolin Tsai för kampanjen "It's in our Spirit", som ska sikta på hur bra det blir när alla coronarestriktioner är över, rapporterar Just-drinks. Bland annat ska människor uppmanas att dela med sig av vad de längtar efter att göra när så sker, och en del av detta kommer att bli till Absolut-konst.
Kampanjen börjar i Storbritannien och fortsätter i Kina, Tyskland, Italien, Sydkorea och Sydafrika.

Marknaden fimpade Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobaccos delårsrapport imponerade inte på aktiemarknaden, som sänkte aktien med 3,46 procent till 94:90 DKK. Sjöstrand Coffee följde efter med minus 3,44 procent till 1:41 SEK, medan Simris Alg föll med 1,92 procent till 1:02 SEK.
Lohilo blev dagens vinnare med en ökning om 9,92 procent till 28:80 SEK, före Eatgood som steg med 5,68 procent till 1:86 SEK, Bayn Group som steg med 5,23 procent till 7,49 SEK, Rootfruit som steg med 3,76 procent till 6:90 SEK, och Olvi A som steg med 3,20 procent till 48:40 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,96 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,34 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,44 procent.

Gomidda: Sekten är värst

Sann sektkärlek och de givna prioriteringarna för vem eller vad som ska räddas först, när ens lilla barn sträcker ut handen efter ett glas sekt på fot – ja, det är inte i alla familjer som dessa är så självklara. Ta till exempel en titt på det här virala filmklippet.
https://twitter.com/CulturedRuffian/status/1315477139895001088