foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/11, 2020

Handels varslar om strejk

Ica och Axfood kommer att påverkas mest när Handelsanställdas förbund nu varslar om strejk från 13 november, efter att avtalsförhandlingarna på handelsområdet brutit samman.
"Våra förhandlingar föll på frågan om lönerna", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt.
"Frågan om minimilöner är oerhört viktig för vår bransch där personalomsättningen är stor och många har lön som ligger nära minimilönen. Höjer vi inte den tillräckligt mycket är det förödande för branschen", säger hon.
Bland de 5 000 handelsanställda som facket vill ta ut i strejk finns personal på Ica Maxi i Trelleborg och Linköping, Ica Kvantum i Skellefteå och Piteå, Icas lager i Järfälla, Hemköp i Hedemora, Willys i Örnsköldsvik, och Dagab i Hisings Backa. Dessutom varslas om strejk på City Gross i Halmstad och Växjö, Martin & Servera i Enköping, samt Grönsakshallen i Hässleholm.
Orsaken till att Handels valt just dessa företag är dels att de klarat sig bra under pandemin, dels att de finns representerade i Svensk Handels styrelse. Även kedjor inom byggvaruhandel samt Ikea omfattas, av samma skäl.

Svensk Handel: "Djupt oansvarigt"

"Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt", säger Svensk Handels vd Karin Johansson efter Handels varsel om att ta ut omkring 5 000 personer inom främst dagligvaruhandeln i strejk. Karin Johansson tillbakavisar anklagelsen från Handels om att man inte skulle vilja genomföra någon låglönesatsning, men menar dock att Handels krav skulle ge sammanlagda kostnadsökningar över de 5,4 procent som Livs och de andra facken inom industrin nyligen kom överens med arbetsgivarsidan om.
"Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion", säger Karin Johansson till Handelsnytt.

Norsk Sjømat går samman med Nergard Holding

Norsk Sjømat går samman med konkurrenten Nergard Holding och siktar på en börsintroduktion före nyår. Namnet kommer att förbli Norsk Sjømat, och isländska Samherji kommer att behålla en majoritetspost i bolaget.

Uppåt för Scandi Standard

Scandi Standard ökade vinsten före skatt för tredje kvartalet med tio procent till 101 miljoner SEK, efter att omsättningen ökat till 1,62 miljarder SEK (2,54). Resultatet låg lägre än analytikernas förväntningar,.

Livsmedelsavtalet klart

Efter att Livs och de andra facken inom industrin kommit överens om ett nytt avtal med arbetsgivarna står det nu klart hur detta ska tillämpas på livsmedelsområdet. Alla anställda ska garanteras en minsta löneökning om 233 SEK per månad, och sedan ska man förhandla lokalt om hur lönepotten på 779 SEK per månad ska fördelas. Avtalslönerna höjs med 4:48 SEK per timme, medan OB-tillägg och övriga tillägg räknas upp med 2,7 procent. 0,2 procent avsätts till deltidspensionen, allt från och med 1 november.
Från 1 april 2022 finns en ny lönepott om 658 SEK per månad som ska förhandlas lokalt, men med en minsta löneökning för alla om 197 SEK per månad. Avtalslönerna höjs då med 3:78 SEK per timme, och OB-tillägg och övriga tillägg räknas upp med 2,2 procent.

"Maskrosbarn" får designa pepparkaksburkar åt Göteborgs kex

Vad vill ni säga till de vuxna inför julen? Det är frågan som besvarats av barn från barnrättsorganisationen Maskrosbarn, och vars budskap nu hamnar på Göteborgs kex pepparkakor.
"I snitt fem barn i varje skolklass växer upp med föräldrar som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Därför vill vi att alla vuxna ska vara uppmärksamma på om barn i deras närhet behöver hjälp. Särskilt nu inför julen, som borde vara en tid fylld av trygghet och glädje för alla barn och ungdomar", säger Susanne Wibreus, marknadschef på Göteborgs kex.
" Detta år som präglats av pandemi och isolering har varit extra tufft för barn som redan befinner sig i en utsatt situation hemma. Nu kommer julen som även under normala omständigheter kan vara särskilt tung för dessa barn, eftersom det är en utpräglad familjehögtid. Vi har alla ett ansvar att se barnen omkring oss och den här julen är det kanske viktigare än någonsin", säger Elin Hågeby Caicedo, generalsekreterare på Maskrosbarn.

Ica tar ellastbilshjälp från Volvo

Ica Sverige tar hjälp av Volvo Lastvagnar för att se hur kedjan ska kunna gå över till eldrivna transporter. Till en början ska de båda företagen tillsammans analysera delar av transportflödena för att hitta rutter där det skulle passa att sätta in eldrivna fordon.
"Vi har ett viktigt ansvar att minska miljöpåverkan från våra transporter", säger Anders Svensson, vd på Ica Sverige.

Probi steg mest

Probi steg med 7,07 procent till 416:50 SEK på onsdagen, före Biogaia som steg med 6,97 procent till 498:50 SEK, Sjöstrand Coffee som steg med 6,59 procent till 1:46 SEK, Scandinavian Tobacco som steg med 6,50 procent till 98:30 DKK, Bakkafrost som steg med 4,74 procent till 563:50 NOK, och Chr. Hansen som steg med 4,73 procent till 682:20 DKK. Scandi Standard lyftes av sin rapport med 4,49 procent till 65:10 SEK.
Umida föll samtidigt med 2,01 procent till 3:90 SEK, medan Peckas Naturodlingar föll med 1,82 procent til 9:70 SEK och Mackmyra föll med 1,69 procent till 7:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,10 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,52 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,89 procent.

Gomidda: Krypnota med förhinder

Alla vi som sett amerikanska actionfilmer vet ju att varje medverkande byggnad alltid har strategiskt placerade ventilationstrummor, i vilka hjälten/hjältinnan alltid precis får plats och erbjuder en väg mot säkerheten eller möjligen ärkeskurkens lya. I Kanada är dock ventilationstrummorna inte riktigt lika lägligt konstruerade som i det södra grannlandet, fick en kvinna i Burnaby strax utanför Vancouver erfara, när hon tänkte ta springnota på en förnäm restaurang på orten
Hennes plan var nämligen att gå på damrummet när notan kom, och sedan fly ut genom ventilationssystemet därstädes. Men där gick hon visst vilse, och kröp fortfarande omkring inne i labyrinterna när polisen kom – bara för att störta genom taket och landa på golvet mitt framför fötterna på en polisman, då ventilationstrumman gav vika.
Kvinnan klarade sig oskadd, och blir inte ens polisanmäld av restaurangen, som mest tyckte synd om henne, rapporterar den lokala radiostationen News 1130. Och det kan man ju förstå, för vilken restaurang vill väl skylta med att man blir så tung i gumpen av att äta där att man rasar genom ett tak?