foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/11, 2020

Kockstjärna stängs av från lyxkrog efter sexaklagelser

Operakällarens i Stockholm kökschef Stefano Catenacci stängs av från sitt arbete medan restaurangen inleder en oberoende internundersökning om sextrakasserier som han uppges ha utsatt anställda för. Det rapporterar tidningen Dagens ETC, som också avslöjat de misstänkta trakasserierna i en stor artikel.
Tolv olika personer har för tidningen vittnat om grova sextrakasserier under många år, och efter att den artikeln publicerades hörde ytterligare 14 personer av sig till tidningen med liknande vittnesmål. Bland annat ska Stefano Catenacci ha krävt sex av unga nyanställda kvinnor i utbyte mot lyft i karriären, enligt tidningen.
Stefano Catenacci förnekar anklagelserna.

Beslut: Slaktavgifterna är för höga

De avgifter som Livsmedelsverket tar ut för kontroll av slakt på olika köttföretag är för höga. Det han Kammarrätten beslutat, och beordrar nu verket att "pröva saken på nytt", det vill säga sänka dem. Bland annat har Kammarrätten förklarat att Livsmedelsverket tagit med ett antal kostnader i avgiften som inte får finansieras med avgifter.
"Det är inte rimligt att kostnader för generaldirektörens lön, IT och HR ska ligga i kontrollavgiften. Det ska bekostas genom anslag", säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, som tillsammans med Svenska Köttföretagen drivit frågan rättsligt.
"Vi har gått ihop med Svenska Köttföretagen i den här frågan för att visa vilken dignitet frågan har. Självklart är det viktigt med kontroller och att ha en officiell veterinär från Livsmedelsverket på plats, men vi kan inte acceptera den avgiftshöjning på upp till 40 procent som Livsmedelsverket genomförde 2017. Avgiftshöjningen innebär i praktiken försämrade konkurrensvillkor i förhållande till importproducenter", säger Maria Donis.

Nytt premiummärke på Coop

"Coop Gourmet" blir namnet på kedjans nya egna premiumvarumärke, som lanseras stegvis under hösten och nästa år. Bland dessa finns mer exklusiva varor som tryffelsalami eller buffelmozzarella, och lanseringen har på sätt och vis koppling till coronarestriktionerna.
"I takt med att fler lagar mer mat hemma vill man unna sig god mat med hög kvalitet vid fler tillfällen", säger Coops EMV-chef Åsa Wickholm.

Compass satsar mot undernäring bland äldre

Compass Group ska på prov lansera matkassar för äldre, för att hjälpa dem som får minskad aptit med stigande ålder och undvika att de blir rent undernärda, vilket annars är en påtaglig risk.Tillsammans med Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm ska Compass därför testa matkassar vars innehåll levereras både av kommunerna själva och olika livsmedelsföretag, och som ska vara särskilt anpassade för äldre.
"Vi lägger lika stor vikt vid mellanmål som vid lunch och middag, för att de äldre ska få i sig det de behöver. Många små och näringstäta mål utspridda över dygnet gör det lättare att få i sig all näring man behöver", säger Janina Blomberg, affärsutvecklare på Compass Group.

Systemet skjuter på ölbutik efter coronarestriktioner

Systembolaget skjuter på sin nya ölbutik i Nordstan i Göteborg, som skulle ha öppnat i veckan. Orsaken är de nya skärpta coronarestriktionerna, rapporterar Göteborgs-Posten. När butiken istället kommer att öppna har inte beslutats.

Mackmyra i topp

Mackmyra blev dagens vinnare i branschen med en ökning om 3,49 procent till 7:12 SEK, före Harboes Bryggeri som steg med 2,41 procent till 59:60 DKK och AAK som steg med 2,20 procent till 176:15 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 4,80 procent till 7:14 SEK, före Dalsspira som föll med 4,19 procent till 3:66 SEK, Peckas Naturodlingar som föll med 3,14 procent till 9:88 SEK, och Lohilo som föll med 2,56 procent till 26:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,87 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent.

Gomidda: Käka i tältet

Nya coronarestriktioner står som amerikanska opinionsundersökningar i backen just nu eller vad man ska säga, och med dem även allt mer – eller möjligen mindre – uppfinningsrika sätt att anpassa sig till dem. På restaurang Tirrée i Berlin har man löst saken genom att sätta upp ett antal mindre plasttält ute på gatan där gästerna kan sitta och äta.
Tälten ser ut som tillfälliga växthus, om ni vet vad vi menar, och köptes in av ägaren Stefan Tirree på nätet. Perfekta för att hålla avstånd mellan kunderna och skydda dessutom mot väder och vind, säger han till BZ-Berlin.
Ännu finns visserligen ingen uppvärmning därute på inne-uteserveringen, men man jobbar på det, heter det. Gästerna var skeptiska i början, men är nu desto mer entusiastiska eftersom de känner sig säkra därinne.
Kanske dags att rota fram syrgastältet från vinden?