foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/11, 2020

Restauranger fruktar andra Covidvåg inför jul

Nya strängare rekommendationer i coronakrisens spår skapar nu rejäl oro inom restaurangbranschen, som ju drabbades mycket hårt av de förra.
"Företagen var redan nere för räkning innan och nu blir det bara ännu värre", säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, till TT.
Han ser framförallt den lukrativa julbordsmarknaden flyga sin kos.
"Vi går in i en period då det i vanliga fall är ganska hög verksamhet. Nu reagerar kunderna, som bokar och beställer, direkt på de nya restriktionerna. Vi är mer eller mindre nedringda och nedmejlade från medlemmar som är förtvivlade över läget", säger han, och samma tongångar kommer från facket.
"Väldigt många av de här företagen är livskraftiga företag som helt lamslås för att man inte ska mötas och umgås. Ska man inte göra det blir det stora problem", säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och Restaurangförbundet.
"Nu måste regeringen verkligen vakna. Beskeden om att stöden förlängs så inte fler företag går omkull och inte fler sägs upp måste komma skyndsamt", säger Jonas Siljhammar.

EQT ny storägare i Biogaia

EQT blir Biogaias näst största ägare med åtta procent av aktierna. Det står klart efter att Biogaia genomfört en nyemission om 2,86 miljoner B-aktier. State Street Bank and Trust är den enda som äger mer, med 9,25 procent av kapitalet, men bolaget kontrolleras alltjämt av Annwall & Rotschild med hjälp av företagets A-aktier.

Det blev ett avtal trots allt

Trots att det såg mörkt ut lyckades facken inom industrin till slut träffa ett nytt avtal för de närmaste 29 månaderna med arbetsgivarna under lördagen, precis innan det gamla gått ut. Löneökningen blir 5,4 procent över perioden, vilket innebär en högre årstakt än i det tidigare avtalet, en ökning om tre procent redan från igår och ytterligare 2,4 procent den första april 2022, och som även innehåller en låglönesatsning. Däremot blir det inga retroaktiva lönehöjningar.
"Efter tuffa förhandlingar är det här bästa möjliga, inte minst nu i ett historiskt komplicerat läge", säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin, som ändå gläds över att avtalet är "framtungt"; det vill säga att det kommer en större löneökning med en gång.
"Alla är garanterade en löneökning och vi har ökat det lokala fackliga inflytandet över lönefördelningen. Det har varit en viktig fråga för oss", säger Eva Guovelin.
Även Livsmedelsföretagen (LI) är glada över att man nu nått ett avtal överhuvudtaget.
"Det är positivt för svensk ekonomis återhämtning att branschens företag nu kan planera utifrån givna förutsättningar för de närmsta åren", säger förhandlingschefen Henrik van Rijswijk.

Quorn gör slut med Findus

Quorn avslutar nu samarbetet med Findus, som hittills skött distributionen av Quorns frysta produkter. Istället ska Quorn bygga upp en helt egen organisation för kylt och fryst. Av samma skäl ska man nyanställa fyra personer vid kontoret i Helsingborg.

Vegme lanserar nytt växtbaserat protein

Svensla Vegme lanserar en Italiensk biff med ett nytt protein av ärto och svenskodlad quinoa.
"Idag är våra produkter i huvudsak gjorda av soja-, ärt- och solrosprotein, men vi letar ständigt efter nya växtbaserade proteinalternativ. Vi ser en ökande efterfrågan på svenskodlade proteiner", säger Anette Dremo, Marknads- och kommunikationschef på BAMA Nordic, som äger bolaget tillsammans med Gastronova.

"Pepparkaksmjölkchokladkladdkaka" från Almondy

Almondy och Marabou lanserar en ny gemensam kladdkaka, denna gång med smak av pepparkaka. Den följer på den vanliga kladdkakan som företagen tidigare lanserat tillsammans.

Klart för Dunkin' Donutsförsäljning

Nu står det klart att Dunkin' Donuts säljs till kedjan Inspire Brands för 11,3 miljarder USD. Det är 20 procent över den aktiekurs som rådde innan samtalen om affären blev kända, och är en av de största affärerna inom restaurangbranschen på tio år. Dunkin' Donuts blir nu koncernsyskon till kedjor som bland andra Arby’s, Buffalo Wild Wings, Sonic Drive-In och Jimmy John's.

Biogaia steg på EQT-nyhet

EQT:s nya stora post i Biogaia skickade upp det senare bolagets aktie med 10,63 procent till 469:50 SEK på måndagen. Veg of Lund steg näst mest, med 10,45 procent till 7:40 SEK, medan Scandi Standard steg med 3,65 procent till 62:50 SEK, Scandinavian Tobacco steg med 3,38 procent till 93.40 DKK, Raisio steg med 3,28 procent till 3:15 EUR, och Midsona A steg med 3,13 procent till 66:00 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 4,76 procent till 1:80 SEK, före Peckas Naturodlingar som föll med 3,77 procent till 10:20 SEK och Skåne-Möllan föll med 2,07 procent till 472:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,61 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,90 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,37 procent.

Gomidda: Klä på er!

En kund i pyjamas blev alldeles för mycket för Frank Schneider, butikschef för en icke namngiven stormarknad i tyska Duisburg. Nu har han satt upp stora A4-anslag på grindarna med texten: "Personer i morgonrock eller pyjamas äga ej tillträde!!!".
"Plötsligt stod det en mamma i rosa morgonrock med prickar i vår affär, och hennes dotter hade till och med pyjamasen på sig", säger han till Süddeutsche Zeiting. "Sånt vill jag inte ha i min affär", fortsätter han, och menar att det är en hygienfråga att inte släppa in kunder iförda kläder som de sovit i.
Slipstvång blir det dock icke, och Frank Schneider säger att han inte har något emot träningskläder (förmodligen oavsett om man sovit i dem eller inte). Men någonstans måste man ju dra gränsen, mear han.
"Jag menar, vad blir nästa grej? Kunder i Borat-baddräkt, som knapp täcker genitalierna?" frågar han sig.