foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/10, 2020

Jättefiskodlingen i Sotenäs får miljoner

Den väldiga fiskodlingen som planeras i Sotenäs får 8,7 miljoner SEK i stöd från Europeiska Havs- och Fiskeriprogrammet, EHFF, via Sotenäs kommun. Pengarna ska användas till en total genomlysning av det aktuella området för att ge hållbara förutsättningar för ett storskaligt vattenbruk, bland annat en geografisk utredning, miljökonsekvensbeskrivning, hantering av farligt avfall, samt en undersökning av vatten och vattenkvalitet.

Gränshandelsstopp ger mersmak – i Norge

Norska handlare har fått ett rejält uppsving sedan coronakrisen satt stopp för gränshandeln i Sverige, med nyanställningar och 70-procentiga omsättningsökningar i gränsområdena på norska sidan som följd. Det ger i sin tur ökat bränsle åt debatten om att den enorma gränshandeln måste stramas åt.
"Vi ser ingen grund till att fortsätta att omfattande handelsläckage till Sverige. Vi måste sluta sponsra Sverige och se till att behålla jobben i Norge", säger Siv Jensen, partiledare för Fremskrittspartiet och tills januari i år finansminister, till Sveriges Radio.
Även inom regeringspartiet Høyre höjs liknande röster.
"Som norsk näringspolitiker måste jag värna norskt näringsliv. Min uppgift är att hitta lösningar på hur vi kan minska gränshandeln", säger Kårstein Eidem Løvaas, Stortingsledamot för Høyre. 

Biogaia tar in 1,1 miljarder

Biogaia ska ta in 1,1 miljarder SEK i en riktad nyemission som inleds omedelbart. Pengarna ska gå till att köpa nya bolag för att kunna växa, vilket blir allt viktigare allteftersom branschen konsolideras.
"Potentiella förvärvskandidater inkluderar investeringar i kompletterande produkter inom Biogaias fokusområden: tillverkningskapacitet och forskning", skriver bolaget.

Avtalet: Hårt tryck om låga löner

Arbetsgivarna inom industrin står under hårt tryck från arbetsgivarna inom servicenäringen att hålla nere löneökningarna i avtalsförhandlingarna som nu är inne på slutspurten, och som väntas bli normgivande för övriga sektorer (det så kallade "märket").
"Det känns tydligt att våra motparter står under tryck från de inhemska sektorerna att inte släppa fram ett märke på hög nivå", säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till tidningen Arbetet.
Enligt vad TT erfar kommer det inte att bli några löneökningar alls för 2020. Istället kommer gruppen med opartiska ordföranden (OpO), som leder förhandlingarna, att istället fokusera på kommande år, något som enligt vad parterna uppgett för TT kommer att göra det lättare att komma överens före deadline vid midnatt natten mot söndag.
Livs, Unionen, IF Metall, GS och Sveriges Ingenjörer är de fackförbund som deltar i förhandlingarna.

Litet Norrlandsbageri sväller

Först blev det en ökning på grund av samarbete med Polarbröd efter branden. Sedan dess går det av bara farten, och nu siktar familjeföretaget Olofssons Bageri i Överkalix på att expandera över hela landet. Företaget hoppas kunna komma in på Ica och Coop under nästa år, och har investerat 1,7 miljoner SEK på nya maskiner som ökar kapaciteten med över 50 procent.
"Slår allt väl ut räknar vi med att anställa 5-6 personer under närmsta halvåret", säger ägaren Bengt-Olof Olofsson till Norrbottens Affärer.

Rekord för havreskörden

Årets svenska havreskörd blir den största på tio år. Samtidigt kommer spannmålsskördarna i stort att bli i linje med det normala de senaste fem åren, och vara av god kvalitet eftersom värmen i augusti torkade ut den. Det visar en sammanställning som gjorts av Lantmännen. Enligt denna blir den samlade spannmålsskörden 6,1 miljoner ton, varav havreskörden står för 900 000 ton.
Dessutom är höstsådden i år den största på många år.

Zlatan lanserar tuggummi

Den svenske fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic går in som partner i italienska Dante Medical Solutions, som tillverkar tuggummit "Mind the Gum" vilken nu även ska börja säljas i Sverige. Tuggummit uppges vara bra mot mental trötthet, eftersom det innehåller koffein, vitaminer, aminosyror och antioxidanter, och ska i Sverige inledningsvis säljas på apotek.

Convini klimatmärker måltiderna

Svenska foodserviceföretaget Convini ska börja klimatmärka sina måltider med symboler i grönt, gult eller rött. Klimatmärkningen utgår från WWF:s One Planet Plate och kommer att finnas tillgänglig på företagets app och sajt.

Uppåt för Orkla

Orkla ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 1,71 miljarder NOK (1,28), efter att omsättningen ökat till 11,91 miljarder NOK (10,88). Orkla Foods ökade rörelsevinsten till 683 miljoner NOK (616) och omsättningen till 4,47 miljarder NOK (4,15), medan Orkla Confectionery & Snacks ökade rörelsevinsten till 332 miljoner NOK (294) och omsättningen till 1,78 miljarder NOK (1,60). Orkla Food Ingredients ökade rörelsevinsten till 193 miljoner NOK (185) och omsättningen till 2,82 miljarder NOK (2,64).

Probi steg på rekommendation

Probi steg med 8,39 procent till 387:50 SEK efter en höjd rekommendation från Penser. Nykomlingen Lohilo Foods steg med 7,00 procent till 27:50 SEK, medan Umida sted med 4,90 procent till 3:85 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 3,92 procent till 10:60 SEK, Kesko A steg med 317 rocent till 21:10 EUR, och Eatgood steg med 2,72 procent till 1:89 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 3,53 procent till 1:37 SEK, medan Chr. Hansen föll med 3,13 procent till 643:80 DKK och Cloetta föll med 2,33 procent till 20:94 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,26 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Fiskfinsmakare

Fint ska det vara, när man äter fisk. Eller inte. Eller hur man nu ska tolka det faktum att en snattare i trakten av Graz i Österrike greps i veckan efter att ha härjat på nio stormarknader – och i samtliga fall enbart stulit tonfisk på burk.
Hundratals sådana hittades i hans bil, när polisen sökte igenom den efter att han tagits på bar gärning. Han hävdar själv att han älskar fisken ifråga, och att han varit rädd för att den helt enkelt ska ta slut på grund av pandemin, rapporterar ORF.
Och det gör den ju, om man ska envisas med att hamstra den. Särskilt om man inte tänkt betala för kalaset.