foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/10, 2020

Mörkt för nytt avtal före lördag

Trots att det nuvarande avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv löper ut på lördag, ser det mörkt ut för försöken att få till ett nytt innan dess.
"Läget är tufft och parterna står långt ifrån varandra", säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen (LI). Framförallt är det enligt denne frågan om löneökningar som splittrar: facken står kvar vid kravet om tre procent medan arbetsgivarna fortfarande talar om noll i ökning.
Förhandlingarna kommer som längst att fortsätta fram till midnatt natten mot söndag, men om parterna inte kan komma överens tills dess, upphör fredsplikten. Tidigast sju dagar därefter kan det bli eventuella stridsåtgärder.

Avvisat LAS-bud blir ändå lagunderlag

Trots att LO nyligen enhälligt sagt nej till förslaget till överenskommelse om förändringar i Lagen om anställningsskydd (LAS), som Svenskt Näringsliv och PTK kommit fram till,meddelade regeringen på torsdagen att det förslaget ändå kommer att bilda underlag för dess fortsatta arbete med frågan. Därmed kastas den utskällda så kallade Toijerutredningen, som skulle ha blivit lag ifall arbetsmarknadens parter inte hade kommit överens, i papperskorgen.
"Det är bra att regeringen inte går vidare med Toijerutredningens förslag", säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.
"Vi sa nej till Svenskt Näringslivs slutbud, men jag kan förstå att regeringen hellre går vidare med det som utgångspunkt."
"Vi är jätteglada att regeringen skrotar Toijerutredningen, det har vi krävt länge. Förslagen innebar en nedmontering av arbetsrätten, inte alls en modernisering", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt. Hon tror att det nu behövs både ändrad lagstiftning och bättre kollektivavtal för att hantera frågan.
Från LO-ledningen är tonläget dock betydligt kärvare: där hotar till och med sju andra förbund att samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna kan stå på spel.
"Det här kommer innebära en stor påfrestning på den facklig-politiska samverkan", säger Byggnads ordförande Johan Lindhom till TT.

Coop ökar mest när onlinehandeln fortsätter svälla,

Handeln med dagligvaror ökade med 51 procent mellan årets första och tredje kvartal. Idag handlar svenskarna 8,3 procent av sina dagligvaror på nätet. Det visar en ny undersökning från GfK på uppdrag av DLF. Axfood har den största andelen av sin försäljning online – 9,5 procent av den egna försäljningen under tredje kvartalet – medan Coop står för den största ökningen, med hela 123 procent till 5,8 procent av sin egen försäljning under samma period.

Löfbergs levererar kaffet till Waynes

Löfbergs blir från och med i vår exklusiv leverantör av kaffe till cafékedjan Waynes Coffee.
"Det ekologiska kaffet är kärnan i Waynes verksamhet, och därför har det varit viktigt att hitta en leverantör som delar våra värderingar och har samma fokus på den goda smaken", säger Mats Hörnell, vd på Waynes, medan Löfbergs konstaterar att detta ger företaget ett starkare fäste på den svenska cafémarknaden.

Burger King-restauranger byter ägare

128 av totalt 272 Burger King-restauranger i Sverige, Danmark och Norge byter ägare när dessa köps av österrikiska holdingbolaget Ring Holding, rapporterar Dagens Næringsliv. Hur mycket säljaren, Norska Umoe Restaurants, kommer att få har inte uppgetts.

Lindahls lanserar tomtekvarg

Mejeriföretaget Lindahls lanserar en "Tomtekvarg", som ska ha smak av jordgubb och vanilj, över jul- och nyårshelgerna.

Heineken skär ned på personalen

Heinekenkoncernen planerar att skära ned personalkostnaderna på sitt huvudkontor och sina regionala kontor med 20 procent under nästa år. Företagsledningen understryker att detta dock inte kommer att innebära att en lika stor andel arbetstillfällen försvinner, men enligt vad Just-drinks erfar kommer det ändå att bli uppsägningar bland de idag 1 700 anställda.

Fresh Del Monte städar i byrålådan

Fresh Del Monte ska säja av tillgångar för 100 miljoner USD under de närmaste 12 till 18 månaderna, efter en genomlysning av verksamheten. Det handlar främst om anläggningar och mark som idag inte används fullt ut, rapporterar Fruitnet.

Orkla steg på falsklarm

Orkla steg mest i branschen på torsdagen, med 4,92 procent till 91:20 NOK – efter ett falsklarm. Detta bestod av en nyhet om att Pareto Securities höjt Orkla från "behåll" till "köp", med riktkursen 95 NOK. Denna nyhet drogs tillbaka efter en knapp timme – Pareto har kvar rekommendationen "behåll" och inget annat – men kursökningen höll ändå i sig under dagen.
Umida steg samtidigt med 4,86 procent till 3:67 SEK, medan Apetit steg med 3,62 procent till 9:16 NOK, Olvi A steg med 3,32 procent till 43:60 EUR; och Arcus steg med 3,25 procent till 41:30 NOK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 4,41 procent till 1:41 SEK, medan Mackmyra föll med 3,23 procent till 7:20 SEK, Bayn Group föll med 3,06 procent till 6:98 SEK, Probi föll med 3,09 procent till 360:50 SEK, och Biogaia föll med 3,02 procent till 417:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,92 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,73 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,10 procent.

Gomidda: Oreo finns kvar även efter Armageddon

Jordens undergång? Lugn. Det kommer i alla fall att finnas Oreokakor.
Det har amerikanska Nabisco, som tillverkar kakorna, nu sett till – och det på rekordtid av rädsla för en asteroid som förmodligen inte kommer att träffa Jorden.
Många av er känner säkert till den där stora bunkern på Svalbard, där all världens fröer förvaras för att mänskligheten ska kunna starta om igen efter någon domedagshändelse. När Nabisco fick höra talas om asteroiden 2018 VP1, för vilken risken att den ska träffa Jorden den 2 november är en på 240 eller 0,41 procent, byggde man raskt en egen på samma ögrupp. Där har man paketerat sina kakor i Mylar, som ska kunna skydda dem från temperaturer om minus 60 C till plus 150 grader, samt dessutom ett förråd med mjölk, så att att de överlevande ska ha något att doppa kakorna uti, rapporterar Daily Star.
För säkerhets skull, så att de överlevande ska hitta dit antar vi, har man även publicerat koordinaterna till platsen – 78°08'58.1"N, 16°01'59.7"E – men däremot inte den portkod som krävs för att komma in genom den bepansrade dörren till bunkern. Så i händelse av apokalyps får man hoppas att åtminstone någon Nabiscochef söker skydd i motsvarande grad, så att inte katastrofen blir fullständig.