foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/10, 2020

Svenska Amazon igång – med livsmedel

Det blev trots allt ett sortiment livsmedel när Amazon på onsdagen sjösatte sin nya svenska e-handelssajt. Men man får leta efter det, för det finns inte angivet bland kategorierna på första sidan, och det är först när man söker efter "matvaror" (men inte "livsmedel" eller "mat") som hela sortimentet kommer fram.
Det består i sin tur mest av premiumvaror, med en typisk angloamerikansk karaktär, och livsmedelssortimentet är överlag ganska begränsat med relativt höga priser.
Den svenska Amazonbutiken har överlag sett ut att ha inkörningssvårigheter, och många produktbeskrivningar förefaller automatöversatta. Hur e-handelsjätten planerar att gå vidare är dock oklart.

Mackmyra lånar från störste ägaren

Mackmyra städar upp i sina lån genom att ta ett samlingslån om 140 miljoner SEK – från sin störste ägare, privatinvesteraren Lennart Hero. Med dessa ska man lösa lån om 121 miljoner SEK i Handelsbanken, Almi och Norrlandsfonden, och minskar därmed sina lånekostnader med uppskattningsvis 2,3 miljoner SEK per år och får dessutom pengar över. Lånet på fem år från Lennart Hero blir dessutom amorteringsfritt men med en ränta om drygt fyra procent.
I gengäld ökar Lennart Hero ägandet i bolaget från cirka 18 procent av kapitalet och 20 procent av rösterna till cirka 19,1 procent av kapitalet och 29,6 procent av rösterna. Det innebär dock att saken måste beslutas på en extra bolagsstämma, som ska hållas 13 november, och där Lennart Hero själv inte får rösta.

Överskott på löjrom ger prispress

Det råder överskott på löjrom i Sverige just nu – och då fiskades inte hela kvoten upp, visar det sig när fiskesäsongen för siklöja nu är slut. Framförallt är det grossisterna som inte köpt in lika mycket som man brukar, eftersom restauranger stängt och kunderna ändrat beteende – och osäkerheten fortsätter.
"Det finns nog för mycket i frysarna", säger Teija Aho, vd på fiskföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix, till TT.
"Ingen törs köpa ett stort lager i rådande situation", säger hon.
Redan nu har priset till grossist fallit med 300 SEK per kilo till 1 400 SEK, och hos restaurangerna – som många gånger har kvar av förra årets löjrom – sprider sig en förväntan om ännu lägre priser.
"Den leverantören jag köper från hade flera ton kvar från förra året, så inte ens de har köpt in årets", säger Harald Jarl, ägare till Fisk- och Skaldjursgrossisten.

Paulig satsar på återvinning

Paulig investerar 1,1 miljoner EUR via dotterbilaget Paulig Incubator i danska Kaffe Bueno, som återvinner och förädlar kaffeavfall från Pauligs rosteri i Vuosaari i Finland till ingredienser för kosmetika, nutraceutiska preparat och funktionella livsmedel. De båda företagen har redan samarbetat i omkring ett år med olika tester, och nu väntar man sig att skala upp återvinningen.

Tesco testar drönarleveranser – i Irland

Brittiska dagligvarugiganten Tesco ska nu testa att leverera mat hem till kunderna med hjälp av drönare. Det sker i och två kilometer omkring Tescos butik i Oranmore i grevskapet Galway i Irland, och i samarbete med irländska företaget Manna. Kunderna kommer att kunna handla från en för ändamålet särskilt upprättad webbsajt, och får till en början 700 varor att välja på, rapporterar Food Navigator. Leveranserna ska kunna spåras i realtid och ska levereras inom en halv till en timme efter beställningen.

Stora nedgångar på börsen

Nästan alla börsnoterade livsmedelsföretag på de nordiska börserna rasade på onsdagen. Det hängde ihop med stora nedgångar på börserna som helhet, vilka i sin tur drevs på av fallande börser i världen, efter att bland annat flera stora amerikanska företag som Boeing och Microsoft lämnat svaga kvartalsrapporter och nya rekordsiffror för coronasmittan registrerats i USA.
Sjöstrand Coffee drabbades hårdast, med en nedgång om 12,16 procent till 1:47 SEK, medan Umida föll med 10,26 procent till 3:50 SEK, Lohilo Foods föll med 9,75 procent till 25:00 SEK, Bayn Group föll med 9,71 procent till 7:16 SEK, Veg of Lund föll med 7,14 procent till 6:44 SEK, Probi föll med 6,37 procent till 375:00 SEK, Simris Alg föll med 550 procent till 1:03 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 5,88 procent till 10:40 SEK, Bakkafrost föll med 5,04 procent till 546:50N OK, och Kopparbergs föll med 471 procent till 182:00 SEK, som de främsta exemplen.
Eatgood och Agromino var de enda som steg, med 4,12 respektive 1,70 procent till 1:90 respektive 4:78 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,10 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,21 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,19 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 3,34 procent.

Gomidda: Värre än Hawaiipizzan

Att man inte ska säga ordet "hawaiipizza" i närheten av någon tvättäkta italienare, på det att man icke månde drabbas av romerskt raseri, har kanske inte undgått någon. Utom kockstjärnan Gordon Ramsay, uppenbarligen, för han har retat upp hela Medelhavsnationen genom att göra en variant på den äktbrittiska rätten Beef Welllington – inbakad i pizzadeg.
Normalt är det pajdeg som biffen ska paketeras uti, men säg den kockstjärna med självaktning som vill hålla sig till det konventionella. Följaktligen säljs nu denna rätt på Gordon Ramsays restaurang Union Street Cafe i London till det facila priset av 48 GBP per person. Ja, ätande person då, och inget annat.
I munnen på italienska följare på sociala media vattnas det dock icke, utan gnisslas snarare tänder, för rätten presenterades som "Pizza Wellington". Och att degradera den italienska nationalrätten till en köttbit med pizzadeg runtom blev för magstarkt för italienarna, rapporterar Daily Mirror, som möjligen känner sig extra kränkta av att det var just hertigen av Wellington som slutligen besegrade Napoleon, som ju hade italienska rötter trots att han var fransk diktator.
Restaurangen hänvisar till att rätten komponerats av dess köksmästare, som kan glädja sig åt det i sammanhanget passande namnet Davide Degiovanni. Men kanske borde signor Degiovanni hålla sig till deg, vanlig sådan, trots allt.