foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/10, 2020

Insekter får säljas som mat

Vissa insekter – de som tidigare varit tillåtna i exempelvis Danmark, Finland och Nederländerna – blir nu tillåtna att sälja som människoföda även i Sverige. Det har Livsmedelsverket beslutat sedan EU-domstolen kommit fram till att hela insekter inte räknas som "nya livsmedel", för vilka det krävs en lång och omständlig godkännandeprocess, innan de får säljas i EU.
De insekter som nu får lov att hamna på tallriken måste ha varit godkända i något EU-land före 1 januari 2018, och dessutom måste ett företag i något EU-land ha skickat in en ansökan om godkännande av livsmedlet till EU-kommissionen.
Livsmedelsverket varnar dock för att allergiker kan påverkas, särskilt skaldjursallergiker.
"Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt", säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Rekordrapport från Match

Swedish Match redovisar en 25-procentig ökning av vinsten före skatt till 1,91 miljarder SEK, efter att omsättningen exklusive tobaksskatter ökat med 15 procent till 4,40 miljarder SEK. Framförallt är det rökfritt och cigarrer som gått bättre, och företaget sätter det i samband med coronakrisen.

Menigo huvudleverantör till Compass Group

Foodservicejätten Compass Group väljer Menigo som ny huvudleverantör av mat, dryck och utrustning till sina omkring 450 kunder i Sverige. Avtalet löper över två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Sellton in i Movementlastbilarna

Svenska familjeföretaget Sellton får nu sina nötter, fröer, torkade bär och frukter sålda och distribuerade av jätten Movement. Därmed hoppas företaget kunna nå ut till betydligt fler än idag.

Malaco vill se svenskarnas godismustascher

Mustaschkampen mot prostatacancer är i full gång, och Malacos sätt att ge sig in i den är att efterlysa bilder på svenskarnas egna godismustascher via internet. För varje sådan som laddas upp med hashtaggen #malacomustascher skänker Malaco 5 kronor till Mustaschkampen.

Små lussekatter från Pågen

Pågen lanserar små lussekatter på påse, efter att kunderna sagt att de saknat en mindre variant än de vanliga. De nya lussebullarna är i "bitesize-format", enligt företaget.

Nytt ryck för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 17,95 procent till 1:51 SEK på tisdagen, före Mackmyra som steg med 6,57 procent 7:46 SEK, Simris Alg som steg med 6,19 procent till 1:11 SEK, Biogaia som steg med 5,78 procent till 439:00 SEK, och Swedish Match vars rapport motiverade en ökning med 3,77 procent till 704:00 SEK.
Norway Royal Salmon föll med 2,47 procent till 205:40 NOK, före Austevoll som föll med 2,00 procent till 66:10 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,41 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,77 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,23 procent.

Gomidda: För den som saknar sin flygmat, del 2

Ha! Ni som trodde att man är tvungen att resa över halva jordklotet för att återuppleva sin flygmat – nu behöver man bara ta sig till Finland. Finnair, som liksom alla andra flygbolag blöder i coronatider, ska försöka ta in lite på gungorna det man förlorat på karusellerna och kränga sin flygmat i vanliga livsmedelsbutiker. Endast 12:90 EUR kostar det att köpa med sig till exempel biff med teriyakisås och röding med kantarellrisotto hem.
Och si. Finnarna har nappat på idén och handlar flygmat så pass mycket att den nu ska lanseras över hela landet, efter att först ha testats i en butik som ligger nära Helsingfors flygplats, rapportera TT.
Så nu är det bara att skruva fast en bricka på ryggstödet på en stol därhemma, sätta sig i favoritfåtöljen, knöla ihop sig och en massa bagage samt duka upp Finnairfödan. Kanske något vi får vänja oss vid om det här coronaeländet ska hålla på och fortsätta som det gör.