foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/10, 2020

Handels hotar med strejk

Allmän visstidsanställning ska bort. Det kräver Handelsanställdas förbund, som är berett att gå i strejk för saken. Facket kräver resultat i frågan om trygga jobb, när rådande kollektivavtal nu bara har en veckas giltighet kvar, och i det förslag till nytt avtal som senast lagts fram – och som facken säger nej till – regleras inte den frågan tillfredsställande, anser Handels.
"Vi kräver att visstidsanställningar ska få förekomma endast när det finns behov", säger Handels avtalssekreterare Per Bardh till Handelsnytt, och hänvisar till avtalet för lager och e-handel där en sådan skrivning redan funnits sedan 2017.
"Vi måste hitta en lösning. Om det inte går är konflikt sista utvägen", säger han.

Minister saftar till Foodora

"Det är ruttet". Det är arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) kommentar till Foodoras arbetsvillkor, som uppmärksammats i en artikelserie av HD-Sydsvenskan. Den granskningen visar bland annat att cykelbuden anställs på korta kontrakt, att de hela tiden övervakas via en app, och att de hotas med uppsägning om de inte presterar tillräckligt bra.
"Man kan inte smita undan sitt arbetsgivaransvar genom att gömma sig bakom en app. Det finns inget 'arbetsrätten light' för plattformsföretag", säger Eva Nordmark till HD-Sydsvenskan, och uppmanar Foodora att teckna kollektivavtal.

Ica: Vi har inga strafftrappor

Ica:s vd Per Strömberg tillbakavisar uppgifterna om att kedjan har en "bestraffningstrappa", som används mot leverantörer som inte vill sänka priserna.
"Vi hanterar våra leverantörer på ett fair sätt men vi kommer alltid ha tuffa prisförhandlingar", säger Per Strömberg till Dagens Nyheter.
"Tittar man på de stora spelarna, och det är framför allt sådana internationella spelare vi förhandlar med, så har de 50 största multinationella företagen en genomsnittlig rörelsemarginal på strax över 18 procent. Då ska du ställa det mot våra – i och för sig fina – 4,5 procent. Det är absolut inte så att det här är några leverantörer det är synd om", säger han.
Enlig tidningen är det dock svenska aktörer snarare än stora internationella som vittnat om kedjans hårda attityd. Men Per Strömberg insisterar på att man "ser det på ett helt annat sätt när vi förhandlar med svenska och framför allt mindre svenska leverantörer", som han uttrycker det.

Fortsatta förluster för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee fortsätter att gå med förlust, men minskade denna till -473 000 SEK (-487 000) för tredje kvartalet, Omsättningen steg däremot till 2,4 miljoner SEK (1,5). Bolaget uppger att man haft en fortsatt stabil försäljningstillväxt online och i återförsäljarsamarbeten och fortsatt etableringen på den europeiska marknaden.

Easyfood siktar på Sverige

Orklas danska dotterbolag Easyfood ska bygga ut produktionen vid sitt bageri i Kolding för att kunna expandera internationellt – däribland i Sverige. Orkla kommer enligt egen utsago att spendera hundratals miljoner på en tredje produktionslinje som ska stå klar 2022, omtalar Just-food.

Arla lanserar protein-iste i USA

Iste med extra mycket proteiner blir Arlas senaste giv på den amerikanska marknaden. Iste upplever ju redan ett uppsving på grund av att den innehåller mycket antioxidanter, och här vill företaget erbjuda ett alternativ som ska lämpa sig bra för dem som tränar mycket och vill bygga muskler, rapporterar Food Navigator.

Dunkin' Donuts kan säljas

Dunkin' Donuts för just nu samtal med restaurangföretaget Inspire Brands om att låta sig köpas upp. Företaget påtalar dock att det inte finns någon garanti för att man verkligen kommer att nå en överenskommelse, rapporterar Reuters. Inga ytterligare detaljer har avslöjats.

Nedåt för Lohilo på börsdebuten

Lohilo, tidigare Alvestaglass, fick en seg start på sin första dag på börsen på måndagen. Aktien steg först med 6,77 procent från introduktionskursen om 27:995 SEK, men hade på eftermiddagen istället minskat med 3,73 procent sedan introduktionen till 26:95 SEK.
Veg of Lund steg med 2,79 procent til 7:36 SEK, före Dalsspira som steg med 2,75 procent till 3:74 SEK. Sjöstrand Coffee föll med 8,11 procent ti36 SEK efter sin rapport, medan Biogaia föll med 7,61 procent till 412:50 SEK och Lerøy Seafood föll med 5,00 procent till 46:38 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,38 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,68 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,15 procent.


Go (nja) midda: Brysselkålketchup

Inget är väl som ketchup med smak av brysselkål. På julbordet. Det tycker åtminstone svenska Beriksson, som meddelar att man tänker börja importera denna substans till Sverige.
Det blir brittiska Sauce Shops brysselkålketchup som kommer att hamna på de svenska hyllorna, och som Beriksson eufemistiskt beskriver som "en spännande smakkombination".
Den som är bekant med angloamerikanska julmatsvanor inser genast att detta inte är en så främmande fågel vid storhelgen ifråga som man först kanske kan tro, för en äkta brittisk eller amerikansk julmiddag ska ju bestå av en stor och välstekt kalkon med massor med brysselkål till, och varför inte lite ketchup. Men Beriksson lanserar den nya ketchupen med en bild på en julskinkesandwich med köttbullar, och frågan återstår kanske ifall brysselkålketchupen kommer att trivas särskilt bra i det sällskapet.
Speciellt inte med stark grovkornig senap. Och lutfisk.