foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/10, 2020

Winefinder stoppas i rätten

Vinsajten Winefinders verksamhet är olaglig i Sverige. Det har Patent- och Marknadsdomstolen beslutat, efter att Systembolaget stämt företaget dit. Företaget har ett helhetserbjudande som innefattar både försäljning och hemleverans, och det strider mot alkohollagen, enligt domstolen, som även förbjuder sajtens marknadsföring. Bolaget har fått ett viteshot om en miljon SEK, ifall man fortsätter som innan, och ska även betala rättegångskostnader på 2,75 miljoner SEK.
Winefinder har dock inga planer på att lägga ner, utan tänker överklaga till Patent- och Marknadsöverdomstolen.
"Vi är övertygade om att vår verksamhet har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt", säger styrelseordföranden Alex Tengvall till Dagens Industri.

Vegoburgare och -korv slipper byta namn

Vegetariska köttprodukter som vegoburgare och vegokorv ska även i fortsättningen få kallas så. Det är innebörden i ett beslut i EU-parlamentet på fredagen, där ledamöterna med stor marginal röstade ned ett förslag om att förbjuda detta. Saken har vållat mycket debatt och ansetts "absurd" av flera svenska EU-parlamentariker.

"Kommunerna måste handla ekologiskt"

Sveriges kommuner måste kräva att de livsmedel de köper in är ekologiska. Detta för att driva på utvecklingen av sådana. Det menar två tredjedelar av svenskarna i en undersökning från Sifo som beställts av Krav. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor var andelen hela åtta av tio.
Svenska kommuner serverar omkring tre miljoner måltider varje dag.

Stabilt för Ica

"Stabilt i turbulent omvärld", har Ica satt som rubrik på sin rapport för tredje kvartalet, i vilken nettoomsättningen rapporteras till 31,4 miljarder SEK (29,8) och vinsten före skatt till 1,57 miljarder SEK (1,47). I Baltikum gick det däremot bakåt; omsättningen där minskade med omkring 2,4 procent till 3,95 miljarder SEK, medan rörelsevinsten steg med drygt tio procent till 328 miljoner SEK.
"Vi ser i stort samma mönster detta kvartal som i det föregående", konstaterar vd Per Strömberg, som även tror att det mönstret kommer att bestå.
"Som smittoläget utvecklats, verkar en återgång till ett mer normalt läge skjutas allt längre framåt. Det innebär sannolikt att nuvarande kundbeteenden där man i högre grad äter hemma, drar ner på butiksbesöken, handlar mer vid varje tillfälle och i ökad utsträckning handlar på nätet, kommer att prägla marknadsutvecklingen ytterligare en tid", säger han.

Vinstökning för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 6,2 miljoner SEK (5,2), trots att omsättningen minskat till 49,7 miljoner SEK (53,6).

Vinstökning för Atria

Atria ökade vinsten före skatt för tredje kvartalet till 17,9 miljoner EUR (15,7), efter att omsättningen stigit till 382,4 miljoner EUR (366,0). I Sverige steg omsättningen till 79.4 miljoner EUR (73,8), och rörelsevinsten till 1,4 miljoner EUR (0,0).

Rootfruit byter namn

Premium Snacks Nordic AB blir det nya namnet på Rootfruit Scandinavia AB från och med 9 november. Bolagsstämman har röstat för förslaget, och namnändringen är nu även registrerad hos Bolagsverket.

Djupdykning för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee rasade på fredagen med 22,22 procent till 1:54 SEK. Midsona fortsatte nedgången från torsdagen, med minus 9,72 procent för A-aktien till 65:00 SEK och minus 7,00 procent för B-aktien till 66:40 SEK. Ica Gruppens rapport fick underkänt av marknaden, som skickade ner aktien med 5,70 procent till 436:90 SEK, och Biogaia föll med 5,99 procent till 447:50 SEK.
Veg of Lund steg med 6,61 procent till 7:10 SEK, medan Harboes Bryggeri steg med 3,73 procent till 61:20 DKK och Norway Royal Salmon steg med 3,22 procent till 217:80 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,77 procent.

Gomidda: Sådana misstag vill vi ha

Man går på restaurang. Man beställer in en flaska vanligt Pinot Noir-rödtjut för 18 USD, det billigaste huset hava. Man får då av misstag en flaska Chateau Mouton Rothschild värd tvåtusen dollar.
Man blir glad. Och bordsgrannarna som fick det där andra vinet blir det inte.
Så nu har restaurangägaren Keith McNally på brasserie Balthazar på Manhattan haft anledning att ta ett och annat samtal med en och annan servitör på etablissemanget, ty det var precis vad som skedde därstädes häromsistens. Det var dock ett lite mer förståeligt misstag än man kan tro, för båda vinerna skulle dekanteras, och det är klart att då är det ju så lätt att råka ta fel karaff.
För att göra saken ännu värre, serverades det där billiga vinet till en grupp affärsmän, vars huvudman eller vad man ska säga tänkte briljera med sina vinkonnässörsförmågor. Så han smakade en klunk, som man brukar, och utbrast i lovord över hur rent och fint det var. Allt medan det unga paret som egentligen beställt fulvin skämtsamt satt och smuttade och smackade och luktade och bedömde, som om det vore ett finvin, utan att veta att det faktiskt var det det var.
Vad gör man? Tja, Keith McNally tvangs nedkämpa frestelsen att ingenting säga, utan fick vackert säga som det var, men då var det ju försent att byta tillbaka karafferna. Och han den där vinkännaren, med sina superlativer? Han utbrast givetvis "Jag TRODDE att det där inte var någon Mouton Rothschild!", rapporterar Daily Mirror.