foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/10, 2020

Probi gör storinvestering

Probi investerar sex miljoner USD i det amerikanska bolaget Vital Nutrients Holdings, ett företag som gör ungefär samma saker som det svenska. Det sker som ett led i ett strategiskt partnerskap som företagen har, kring bland annat gemensam forskning och utveckling. Dessutom ska man utvärdera möjligheterna att utöka tillverkningen.

Cloetta drabbat av coronakrisen

Lösgodis har inte varit det första som folk har tänkt på under coronakrisen, något som drog undan mattan för Cloettas vinst före skatt under tredje kvartalet. Den rasade till 63 miljoner SEK (175), efter att omsättningen fallit till 1,47 miljarder SEK (1,63).
Lösgodisverksamheten rasade med -31,4 procent jämfört med samma period under kvartalet, med den största nedgången i augusti, och företaget tror att det kommer att ta många månader innan den återhämtat sig. Under tiden sätter man sitt hopp till fortsatta åtstramningar inom koncernen.

Axfood tjänade på krisen

Axfood ökade sin omsättning under tredje kvartalet till 13,43 miljarder SEK (12,73), medan vinsten före skatt steg till 774 miljoner SEK (686). Framförallt är det onlineförsäljningen som tagit fart, med 120 procent till 669 miljoner SEK.
"Konsumtionen av livsmedel hemma förblev hög under tredje kvartalet", konstaterar vd Klas Balkow.

Wasa ska dra koldioxid ur luften

Nya jordbruksmetoder som både innebär mindre koldioxidutsläpp och som binder mer kol i marken – det är vad knäckebrödstillverkaren Wasa vill rekrytera jordbrukare till i en treårig pilotstudie. Det sker i samarbete med konsultföretaget Indigo Agriculture samt Svensk Kolinlagring. Till en början kommer metoden att testas på omkring 400 hektar jordbruksmark i Tyskland och Sverige.

Nya Carnegiebryggeriet inviger ny tappningsanläggning

Nya Carnegiebryggeriet invigde på torsdagen en ny tappningsanläggning i Jordbro på 1 500 kvadratmeter. Den innebär att företaget kommer att kunna fördubbla sin kapacitet, vilket behövs då efterfrågan ökat.

Minskad vinst för Midsona

Midsona minskade vinsten för tredje kvartalet före skatt till 40 miljoner SEK (44), efter att omsättningen ökat till 821 miljoner SEK (765).
"Ett tudelat kvartal", säger vd Peter Åsberg, eftersom försäljningen var svag nuder sommaren men kom igen framåt höstkanten.

Jämntjockt för AAK

AAK ökade sin vinst före skatt något för tredje kvartalet till 576 miljoner SEK (529), efter att omsättningen minskat till 7,06 miljarder SEK (7,15).

AAK köper joint venture i Indien

AAK har köpt de återstående 31 procenten i den joint venture man haft i Indien tillammans med Kamani Oil Industries, AAK Kamani. Köpesumman har inte uppgetts.

Nya miljoner till Simris

Simris Alg har tagit in 12,7 miljoner SEK före emissionskostnader i en nyemission. Den blev dock inte helt fulltecknad, utan bara till drygt 94 procent. Pengarna ska användas till fortsatt tillväxt och marknadssatsningar.

Midsona föll på rapporten

Midsonas delårsrapport fick A-aktien att falla med 7,69 procent och B-aktien med 9,66 procent, båda till 72:00 SEK, på torsdagen. Sjöstrand Coffee föll med 8,76 procent till 1:98 SEK, medan Norway Royal Salmon föll med 4,00 procent till 211:20 NOK och Veg of Lund föll med 2,63 procent till 6:66 SEK.
AAK steg samtidigt med 3,95 procent till 184:15 SEK efter sin rapport, medan Biogaia steg med 3,92 procent till 477:00 SEK och Axfood steg med 3,45 procent till 215:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,85 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,06 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,36 procent.

Gomidda: Bag in Box utan Bag

Efter bag-in-box-vinerna börjar det nu bli dags för rena lådviner. Eller åtminstone kartongdito, för brittiska företaget Frugalpac har utvecklat en vinflaska som är helt tillverkad av återvunnen kartong. Den kommer till Sverige och Systembolaget med ett Sangiovesevin från italienska Cantina Goccia uti, importerat av svenska Rewine, och ser i allt väsentligt ut som en vanlig flaska av glas. Den kan dessutom kylas och ska hålla temperaturen under längre tid.
Fast helt av papp blir den ändå inte, visar det sig, för den är klädd invändigt med plast, så att drycken inte ska ta någon konstig smak. Så omdömet "pappkartongaktig" lär vi fortfarande få vänta på i smaktesterna.