foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/10, 2020

Vinstrally för Probi

Probi ökade vinsten före skatt för tredje kvartalet till 42,8 miljoner SEK (27,6), efter att omsättningen stigit till 194,7 SEK (141,6). Det var det starkaste kvartalet i företagets historia, säger vd Tom Rönnlund.

Atria gör största investeringen någonsin

Atria investerar 155 miljoner EUR i ökad fågeluppfödning. Den kommer att ske i form av en ny anläggning vid den befintliga i Nurmo i. Södra Österbotten, som ska öka produktionen med 40 procent och därmed tillgodose ökad efterfrågan i Finland. Anläggningen ska stå klar tidigast 2024.

Ica Maxi Östersund först med Peckas lokalodling

Ica Maxi Östersund blir först i Sverige med att installera en egen odling av grönsaker och fisk levererad av Peckas Naturodlingar. Tanken är att denna "Peckas Compact" ska avkasta till 100 ton grönsaker och 10 ton fisk per år, och allt detta kommer att komma i butikshyllorna så fort det skördas.

Willys testar mobilskanning

Willys ska testa en självskanningslösning som innebär att man både skannar och betalar med mobiltelefonen, istället för att som på andra kedjor använder en särskild skanner. "Scan & Go" kallas lösningen, och ska till en början testas i tre butiker i Göteborg, Halmstad och Stockholm, därefter ett tiotal butiker senare under hösten, och enligt planerna på bred front nästa år.

Bara återvinningsbara förpackningar på HKScan 2025

Senast år 2025 ska samtliga HKScans förpackningar vara återvinningsbara, har företaget beslutat. Dessutom ska förpackningarnas klimatavtryck och plastanvändning minska med 20 procent vardera jämfört med 2019. Sedan 2017 har företaget minskat plastanvändningen med 15 000 ton.

Polarbröd bäst i världen på hållbarhetsredovising

Polarbröds hållbarhetsredovisning för 2019 har utsetts som bäst i världen i kategorin familjeföretag i den internationella organisationen Hallbars årliga prisutdelning Hallbar Awards. 509 hållbarhetsrapporter från totalt 78 länder var nominerade, och i kategorin familjeföretag märktes bland andra jättar som Auchan och Bitburger.

Max vd Årets Företagare

Richard Bergfors, vd för hamburgerkedjan Max, har utsetts till Årets Företagare i Sverige 2020 alla kategorier av organisationen Företagarna.
"En maxad framgångssaga!" skriver juryn i sin motivering, och berömmer företaget för "nya idéer, råvaror och smaker" förutom expansionen över landet.
"Men framför allt gör de Sveriges godaste hamburgare", säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Ica återkallar sesamfrön

Ica återkallar ett parti ekologiska sesamfrön under varumärket "I love eco", efter att det visat sig att de kan innehålla bekämpningsmedlet etylenoxid, som är förbjudet i EU.

Vinstökning för Novozymes

Novozymes ökade vinsten före skatt för tredje kvartalet till 888 miljoner DKK (771), efter att omsättningen stigit till 3,43 miljarder DKK (3,70).

Tab-colan går i graven

Coca-Cola lägger ner varumärket Tab Cola efter 57 år. Drycken har redan varit borta från Sverige i ett antal år, och världen över har försäljningen också minskat stadigt. Dessutom försvinner Coca-Cola Life i USA och flera andra varumärken som inte heller gått så bra.

Probi steg efter rapport

Probi steg med 9,30 procent till 382:00 SEK efter sin rapport, före Dalsspira som steg med 2,96 procent till 3:83 SEK och Kesko A som steg med 1,42 procent till 21:50 EUR.
Grieg Seafood rasade däremot med 17,89 procent till 70:00 NOK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,33 procent till 2:15 SEK, Veg of Lund föll med 7,30 procent till 6:60 SEK, Novozymes föll med 5,38 procent till 393:00 DKK, Eatgood föll med 4,28 procent till 1:90 SEK, och Carlsberg B föll med 3,51 procent til 842:30 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,13 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,88 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,49 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,31 procent.

Gomidda: Äta myror, världens käk

Varsågod, får det lov att vara en kackerlacka till kaffet? Det är numera fullt lagligt i hela EU – i den mån det varit olagligt tidigare – eftersom EU-domstolen beslutat att "livsmedel som består av hela djur, såsom hela insekter", inte behöver gå igenom den nya och krångliga godkännandeprocessen för "nya livsmedel", som det heter på EU-språk.
Däremot är det uppenbarligen inte godkänt att mala ner gräshoppor och likställda till bearbetade livsmedel, om vi förstått saken rätt, så vänta med det där med kvarnen än så länge.
Men vi undrar lite över det där med "livsmedel som består av hela djur". Innebär det att man även kan smälla i sig en hel häst eller ko utan att löpa risk att få EU på sig? Fick man inte det innan? Och om man råkat svälja en mygga eller så före detta banbrytande beslut, tillhör man då förbrytarkategorin i hela unionen? Och hur ska EU förhålla sig till den årliga propagandan här i Sverige om att myror "kittlar dödsskönt i kistan", som pågått mycket länge innan detta beslut fattats?
Vi förmodar att det blir drakoniska sanktioner och annat elände framöver.