foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/10, 2020

Dagligvarukedjor straffar handlare som inte sänker priserna

Flera livsmedelstillverkare vittnar om hur de bestraffas av svenska dagligvarukedjor för att de inte sänkt priserna. Det är en företeelse som drabbar både hög och låg och som kan sluta med att produkterna helt tas bort. Enligt ett dokument som Dagens Nyheter tagit del av finns det exempelvis inom Ica en "belönings- och strafftrappa", med flera metoder som Livsmedelsföretagen (LI) svartlistat.
"Vi har hört från medlemmar att den där trappan finns, men vi har inte sett dokumentet tidigare", säger Rasmus Bäckström, näringspolitisk expert på LI.
"Allting sker muntligt", säger Per Rosengren, pensionerad försäljningschef på Saltå Kvarn, till tidningen.
"Jag har ibland efter ett telefonsamtal skrivit ned vad de sagt och skickat det i mejl, för att det ska finnas på pränt. Då har de sagt att 'så där kan du väl inte göra!'" säger han.
Ica svarar att man "inte kan avgöra om bilden kommer från Ica" och att man inte följer någon sådan trappa. Men 90 procent av Livsmedelsföretagens medlemsföretag vittnar om att det förekommer hot om avlistning, medan sammanlagt 80 procent sade i en rapport från Konkurrensverket 2018 att de utsatts för otillbörliga affärsmetoder. Bland dem som Dagens Nyheter talat med – och som begärt att få vara anonyma för att inte riskera att drabbas ännu mer – vittnar några om att uppköparna även kräver att de ska avslöja affärshemligheter.
"De kräver total insyn i vår produktion, vad vi har för emballagekostnad, fraktkostnad, arbetskostnad. De kräver att vi ska använda en viss råvaruleverantör som de har avtal med, även om vi själva skulle kunna få tag på en råvara av bättre kvalitet. Om vi vill ha en annan leverantör, då kräver de att få veta vad vi får för pris, annars köper de inte av oss", säger en av dessa.

Kommentar: En nyhet som inte är ny

En av dagens största nyheter i livsmedelsbranschen handlar om hur Ica, den största aktören i den svenska dagligvaruhandeln, systematiskt pressar sina leverantörer med olika former av hot. För alltför många i livsmedelsbranschen är detta inte alls någon nyhet, dock. Det som är nytt i Dagens Nyheters avslöjande är att det för första gången finns någon som vågar träda fram och berätta, skriver Foodwires chefredaktör i en kommentar.

Läs mer

Systemet satsar mer på webben – men med förhinder

Systemet bygger ut sin webb så att kunderna ska kunna hitta lättare i sortimentet och dessutom få personlig rådgivning som i butikerna. Företaget säger visserligen inte rakt ut att detta beror på att konkurrensen ökat, men att "det ska synas att Systembolaget är ett annorlunda företag", som e-handelsdirektören Tobias Frohm uttrycker det.
På tisdagen när den nya sajten skulle lanseras kraschade den dock, vilket bland annat drabbade Umida som just idag skulle lansera sin nya mörka rom i samarbete med rockbandet Kiss. Endast tio kunder lyckades beställa denna, enligt Umida.

Avtalsrörelsen: Facken nobbar medlarbud

Livs, GS, IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer säger nej till det första förslaget till avtal som lades fram av de opartiska ordförandena på måndagen.
"Löneökningarna är för låga och i förslaget saknas bland annat låglönesatsning och avsättning till arbetstidskonto/deltidspension", säger Livs ordförande Eva Govelin.
"Det finns heller ingenting med om vårt krav på en förändrad modell för lönerevision som säkerställer att alla medlemmar ska få del av löneökningen och att hela löneökningen ska fördelas ut".
Enligt det avvisade budet skulle det bli löneökningar om totalt 4,5 procent fördelat över 29 månader, något som arbetsgivarsidan däremot anser vara på tok för högt. Ändå har Livsmedelsföretagen (LI) sagt ja till det.
"Det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska livsmedelsföretag klarar av", säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk.
"En sammanvägd bedömning gör emellertid att vi är beredda att acceptera budet i sin nuvarande utformning, för att ta ansvar och bidra till stabilitet i en annars instabil tid".
Det nuvarande avtalet löper ut om elva dagar. Innan dess kommer parterna att träffas för en ny förhandlingsrunda.

Chicken Nuggets från Findus

Findus lanserar en ny variant i sin serie med "Dagens Rätt", en färdiglagad Chicken Nuggets med chilibéarnaise.

Mellanmål från Semper

Semper lanserar det nya mellanmålet Oat Bowl för barn mellan åtta månader och tre år. Det kommer i två smaker som båda är baserade på havre.

Julsnacks från Estrella

Estrella lanserar de nya julsnacksen Brända Mandlar & Jordnötter, Julchips, samt Julstjärnor. Däremot kommer inte Julostchipsen tillbaka i år.

Sjöstrand steg efter ny beställning

Sjöstrand Coffee steg med 18,27 procent till 2:24 SEK efter en ny större beställning från Frankrike. Peckas Naturodlingar steg med 15,35 procent till 11:65 SEK, medan den närmast följande i branschen var Novozymes som steg med 1,49 procent till 414:80 DKK.
Simris Alg föll med 8,90 procent till 1:08 SEK, medan Eatgood föll med 5,75 procent till 1:89 SEK, Agromino föll med 5,74 procent till 4:75 SEK, Bayn Group föll med 4,00 procent till 8:40 SEK, Swedish Match föll med 3,74 procent till 694:00 SEK, och Dalsspira föll med 3,38 procent till 3:77 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,12 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,14 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,81 procent.

Gomidda: Dags att handla online?

Någonstans är det ändå lite av ett sundhetstecken att en högt uppsatt minister i ett av världens mest inflytelserika länder fortfarande kan gå och handla mat på stormarknaden som vilken vanlig dödlig som helst. Och till och med tappa bort sitt kreditkort när det sker.
Det gjorde Tysklands utrikesminister Heiko Maas härförleden, som var och handlade på Rewe i stadsdelen Dahlem i Berlin – riktigt när har dock inte avslöjats, rapporterar tidningen B.Z. – och som alltså upptäckte att kortet var borta när han kom hem. Polisjakt inleddes, kortet återfanns, ingen hade stulit några pengar eller handlat med det, och ministern författade sedermera ett sirligt tackbrev till den lokala polisstationen där han tackar för att "samarbetet var mycket angenämt".
Slutet gott, med andra ord. Men vi undrar ändå: kanske, kanske det kan vara dags att börja handla lite mer online, Herr Minister Maas?