foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/10, 2020

Kopparbergs tror sig gynnas av stängning i Wales

Den brittiska regeringens beslut att stänga ner krogar i Wales kommer att gynna Kopparbergs Bryggeri, som har mer försäljning i butik än på krogen. Dessutom kan detta leda till att försäljningen på pubarna kommer att öka när dessa öppnar igen. Det säger vd Peter Bronsman till Dagens Industri. Dock är det inte säkert att detta kommer att märkas under de två veckor som coronastängningen väntas pågå.
Storbritannien är numera Kopparbergs huvudmarknad med 60 procent av företagets omsättning.

Hemarbete knäcker lunchrestauranger

Många svenska lunchrestauranger är i kris efter att coronarestriktionerna fått många människor att arbeta hemma. Vissa lunchrestauranger, till exempel i de centrala delarna av städerna eller vid kontorskomplex, har fått sin omsättning halverad, enligt branschorganisationen Visita.
"Mycket av konsumtionen har flyttat ut från stadskärnorna till mer bostadsnära platser", säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Lidl lanserar kundklubb

Lidl sjösätter nu en egen kundklubb när man nu är på väg att nå målet om m200 butiker i Sverige. "Lidl Plus" heter den, och blir helt appbaserad när den lanseras under måndagen.
"Det har funnits en stor efterfrågan bland våra kunder att vi ska lansera en egen kundklubb", säger Lidls Sverigechef Johan Augustsson.
Klubben kan även användas när man handlar på Lidl i andra länder, och i framtiden hoppas man kunna göra det möjligt att betala via klubbappen.

Handels: Hyvling och visstid orsak till LAS-nej

Det var bland annat frågor om "hyvling" av arbetstider för anställda inom handeln, samt frågan om visstidsanställda, som fanns bland de stora stötestenarna som fick LO att säga nej till förslaget om avtal för förändringar i den svenska arbetsrätten. Det säger Linda Palmetzhofer ordförande för Handelsanställdas förbund.
"Frågorna om visstid och hyvling var anledningen till att vi gick in i förhandlingarna. Där måste vi få en lösning som ger större trygghet för våra medlemmar. Men arbetsgivarna gick oss inte till mötes", säger hon till Handelsnytt.
"Vi tar med oss las-frågorna in i förhandlingarna med Svensk Handel som fortsätter på tisdag. I första hand kräver vi stopp för hyvling och allmän visstid", säger hon.

Bladspenat med Gorgonzola från Findus

Findus lanserar en Bladspenat med Gorgonzola, ett försök "att modernisera och utveckla spenatkategorin", som företaget uttrycker det.

Greenland Seafood uppköpt

Eight Fifty Food Group har köpt Greenland Seafood för en icke uppgiven summa. Därmed hamnar företaget hos samma ägare som brittiska Young's Seafood, och kommer att ingå i en sjömatskoncern med en omsättning om 1,7 miljarder GBP om året.
Greenland Seafood ingick i Royal Greenland Group till 2013.

Kaffevåg från Brasilien

Brasilien upplever ett bra skördeår för kaffe. Exporten närmar sig fyra miljoner säckar bara hittills i år, vilket skulle innebära en ökning om en bra bit över tio procent från fjolåret. Årets skörd är dessutom av god kvalitet, enligt landets specialkaffeförening BSCA, som konstaterar en ökning av kaffedrickandet när många länder infört olika grader av karantän och människor arbetat hemifrån.

Kopparbergs steg efter UK-besked

Kopparbergs besked om att man räknar med en ökning av försäljningen i Wales gjorde aktien till dagens vinnare på börsen med plus 3,32 procent till 202:00 SEK. Skåne-Möllan steg också, med 2,52 procent till 488:00 SEK, liksom Veg of Lund som steg med 1,42 procent till 7:14 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 8,37 procent till 1:97 SEK, före Agromino som föll med 8,18 procent till 5:05 SEK, Simris Alg som föll med 4,51 procent till 1:17 SEK, och Bayn Group som föll med 2,44 procent till 8:78 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,40 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,54 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,46 procent.

Gomidda: Grötigt

Vi äter energibars och seafood, åtnjuter foodservice och foodtechbolagens tjänster, mumsar cheez doodles och garnerar med sugar snap peas. Men måste verkligen anglifieringen av den svenska livsmedelsindustrin även utsträcka sig till vanlig kommunal svensk gröt?
Tydligen, enligt ett müsliföretag som vi ska låta vara anonymt, som nu lanserar vad man kallar för en "Porridge Adventskalender". Där ska man upptäcka 24 olika sorters gröt fram till jul, är det tänkt, med en extra överraskning på julafton.
Gott så. Men varför i hela friden kalla den för "Porridge Adventskalender"?? Varför inte bara "Grötkalender", eller åtminstone "Porridge Advent Calendar"?
Som man nu har valt att göra låter det ju lika, ehrm, grötigt som "Bil Sweden".