foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/10, 2020

Jo, det blir ett jättelager för Coop i Eskilstuna

Coops planerade nya jättelager i Eskilstuna, som lades på is på obestämd framtid i våras, kommer nu trots allt att bli av. Det nya lagret väntas tas i drift andra halvåret 2024, och kommer då att serva samtliga Coops 800 butiker med färsk-, kolonial- och nonfoodvaror från de 109 000 kvadratmeterna, rapporterar Fri Köpenskap.
Hur mycket det nya lagret kommer att kosta är ännu oklart, annat än att det kommer att hamna i "mångmiljardklassen", enligt företaget.

LO säger nej till LAS-förslag

LO säger nej till det slutförslag om förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) som parterna förhandlat fram de senaste dagarna. Det meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson sent på fredagseftermiddagen. Om inget annat nu sker kommer därför riksdagen att lagstifta enligt det utredningsförslag som togs fram i juni under januariavtalet, och som facken varit mycket negativ till.

Stororder för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee har fått en order från Grind Coffee Roasters, det svenska företagens nya brittiska samarbetspartner. Beställningen är värd motsvarande omkring 450 000 SEK, vilket är stort för Sjöstrand.

Skruvkorkarnas död kritiseras – av reumatiker

Skruvkorkarna försvinner på allt fler mejerivaror av miljöskäl – men nu kommer kritiken från dem som har svårt att brottas med vanliga tetraförpackningar.
"Nästan var femte person har idag problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet, och många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem", säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet, enligt Packnews.
"Jag vill att butikshyllorna fylls med moderna matförpackningar som möter många konsumentbehov. Det går att designa förpackningar som är lättöppnade och samtidigt miljövänliga", säger Lotta Håkansson.

Snellman vill satsa på Sverige

Finländska köttföretaget Snellman planerar att satsa hårdare på Sverige  med nylanseringar och ett helt nytt utseende. "Mer smak - mindre tillsatser" blir temat, och de nya produkterna kommer redan under denna månad, omtalar Food Supply.

Whiskeyfatslagrad julmust från Hammars Bryggeri

Hammars Bryggeri släpper en julmust som lagrats på whiskeyfat sedan 2016. Det blir en begränsad upplaga som enligt företaget "är en fullständigt unik julmust".

Fisken fick brexitförhandlingar att torska

Svenska företag som exporterar till eller importerar från Storbritannien löper nu allt större risk att drabbas av tullar, tariffer och kvoter. Detta då det helt låst sig i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU – brexit – mellan landet och EU:s ledare, bland annat om fiskepolitiken. Båda sidor kräver att den andra gör eftergifter, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har rent ut varnat för att det kan bli ett helt avtalslöst tillstånd mellan landet och EU. I så fall inträder de vanliga handelsreglerna under Världshandelsorganisationen WTO, vilket betyder en betydligt bökigare handel än idag.

Fyffes granskar mänskliga rättigheter

Fruktbjässen Fyffes har gjort sin första koncerngemensamma genomlysning av hur mänskliga rättigheter respekteras. Företaget konstaterar att alla bolag numera förväntas säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras, och har därför arbetat fram en handlingsplan för hur risker för olika brott mot mänskliga rättigheter ska hanteras, rapporterar Fruitnet.

Sjöstrand återtog rallyledartröjan

Sjöstrand Coffee sköt i höjden med 32,50 procent till 2:12 SEK på fredagen efter nyheten om en stor beställning från företagets nya brittiska samarbetspartner. Chr. Hansen följde efter med plus 2,28 procent till 664:60 DKK,, medan Rootfruit steg med 2,16 procent till 7:10 SEK.
Simris Alg drabbades däremot av ett bakslag om minus 5,56 procent till 1:23 SEK, medan Peckas Naturodlingar föll med 2,43 pocent till 10:05 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,46 procent.

Gomidda: Snacksakuten öppnar

Inget godis hemma? Sötsuget slår till med förlamande magnitud? Fredag och inget mys? Det vill svenska godisföretaget Pändy nu hjälpa svenskarna med, via en nyöppnad "Snacksakut" i samarbete med leveransföretaget Bolt. Tanken är att den som beställer hos företaget ska kunna ha sina varor hemma vid dörren inom en timme – åtminstone i Stockholm.
Pändy påminner dock om att man fokuserar på godis med lågt sockerinnehåll, vilket kanske är lika bra, ty annars finns det kanske risk att man hamnar på den riktiga akuten om man utnyttjar denna för frekvent.