foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/10, 2020

Simris Alg öppnar pop-upbutik i New York

Simris Alg ska öppna en egen pop-upbutik i varuhuset Showfields på Manhattan i New York första november. Det sker som ett led i lanseringen av Simris Algae Omega-3 i landet. Butiken kommer att hålla öppet fram till 15 februari 2021, och under tiden kommer företaget dessutom att medverka i pop-upsatsningar i andras regi på flera andra platser i staden.

Simris: Vi ska bli bättre på att tala om vad vi gör

Ett kosttillskottbolag som säljer lite dåligt – det är den bild som många har av Simris Alg, enligt vd Fredrika Gullfot. Men i själva verket är man ett bioteknikbolag, och det ska man nu försöka bli bättre på att tala om för omvärlden. Det sade Fredrika Gullfot vid en presentation hos Investerarjakten på onsdagen. Samtidigt tror hon att aktien har större potential än vad aktiemarknaden ser just nu, enligt Finwire.

Ännu ett varsel i gränshandeln

Godisföretaget Gottebiten i Strömstad varslar 80 anställda om uppsägning. Företaget har sett 95 procent av omsättningen försvinna sedan coronakrisen ledde till att norrmännen slutade komma dit, rapporterar Strömstads Tidning. Det innebär att totalt nästan 400 personer har varslats inom gränshandeln sedan Norge stängde gränsen.

SLV: Matbrist hotar vid ny kris

Bristerna under coronakrisens inledande skede i våras var bara början. Blir det en ny kris av något slag hotas skolor och äldreboenden av brist på mat. Det säger Livsmedelsverket, som menar att coronapandemin har tydliggjort brister i den civila beredskapen – något som de som arbetar "på golvet" redan vet.
"De som arbetar ute i köken, som gör mat till äldre, skolor, hemtjänsten och så vidare, det är de som har uppmärksammat oss på att det behövs bättre planering för att de ska kunna sköta sin verksamhet", säger Lena Björck på Livsmedelsverket till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Verket ska nu ge ut en beredskapshandbok för att kommunerna ska kunna sköta sitt uppdrag i händelse av ny kris. Dessutom för man en dialog med kommunerna om hur stora beredskapslager kommunerna ska ha.

Polarbröd: Nu kommer Polarpolarna

Polarbröds bröd som bakas åt företaget av andra bagerier i landet, efter den stora branden på Polarbröd i Älvsbyn, börjar nu komma ut i handeln. De går dock under namnet "Polarpolare" med tillägget "På tillfälligt besök", och med varje förpackning följe en förklarande text om hur allt hänger ihop.
"De liknar kanske inte helt de Polarbröd du är van vid, men är väldigt bra ändå", står det även i texten.

Klimatmärkt skolmat från Sodexo

"Köket by Sodexo" heter Sodexos nya måltidskoncept för skolor, där man vill erbjuda mat som "ska vara hälsosam och vällagad men den ska också väcka gästernas nyfikenhet", som företaget uttrycker det. Dessutom kommer man att lägga extra vikt vid vegetariska alternativ, samt klimatmärka alla rätter.
"Konceptet sticker ut och skapar en gemensam linje på våra skolrestauranger. Vi har redan sett att konceptet uppskattas och väcker nyfikenhet", säger Karin Vierma, segmentschef skolor och utbildning Sodexo.

Glöm den vanliga panerade fisken – nu kommer fröbakade fiskfiléer

Findus lanserar en ny sorts panerade fiskfiléer, som panerats i en mix av solrosfrön, pumpafrö, vallmofrön, linfrön, bovetekorn, hirskorn och quinoa. Själva fisken är MSC-märkt Alaska Pollock.

Norrbottens Destilleri får hjälp av Solera

Norrbottens Destilleri inleder nu samarbete med dryckesleverantören Solera Beverage Group. Därmed kommer företagets produkter att kunna beställas hos grossister över hela Sverige.
"Detta är ett viktigt steg i vår tillväxtresa", säger grundaren Dennis Bejedal.

Nytt börsrally för Simris efter pop-upnyhet

Simris Alg drog väg med plus 33,16 procent på torsdagen till 1:27 SEK efter nyheten om dess kommande pop-upbutik i New Yorkd. Umida steg samtidigt med 4,03 procent till 4:13 SEK, medan Harboes Bryggeri steg med 2,00 procent till 61:20 DKK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,47 procent till 3:63 SEK, medan Bayn Group föll med 4,23 procent till 8:84 SEK, Norway Royal Salmon föll med 3,91 procent till 221:20 NOK, Salmar föll med 3,86 procent till 613:00 NOK, och Midsona B föll med 3,25 procent till 80:40 SEK
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,48 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,64 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,50 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,36 procent.

Gomidda: Vintagepizza

Köp en fem år gammal pizza – för över niohundra spänn. Det erbjudandet kommer från en kvinna i Storbritannien - som av förklarliga skäl vill vara anonym – och som lagt upp denna plastförpackade egenmärkespizza från Asda från 2015 för 80 GBP på köp- och säljsajten Depop.
Det är en riktig raritet, menar hon, för just den här sorten – tjockpizza med köttbulletopping (!) – finns inte längre hos dagligvarukedjan, och dessutom säljer hon den åt en vän som bestämt priset sådeså.
Daily Mirror konstaterar dock att Asda visst fortfarande säljer köttbullepizza – om än icke tjockdito – för mer beskedliga 4:00 GBP pr styck, men måhända är det som med vin och whiskey, att man betalar för lagringen.
Depop förefaller ha tagit bort annonsen, till förfång för den Asdafantast som kommenterat den på Twitter med följande oöversättliga begäran:
"Give me a pizza the action".