foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/10, 2020

Matpriserna fortsätter falla

Svenska livsmedelspriser föll med -1,2 procent mellan augusti och september, klart under den allmänna prisutvecklingen som istället steg med 0,1 procent under samma period, mätt som KPIF. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Räknat på de senaste tolv månaderna steg däremot livsmedelspriserna mer än inflationen; med 0,9 procent mot KPIF-siffran om 0,3 procent.
Största prisfallet inom livsmedel syntes på frukt och grönsaker, där priserna minskade med -2,7 procent, samt på kaffe, te och kakao, där nedgången var -4,3 procent. Matfett var den enda kategorin där priserna steg, och då bara med 0,4 procent.

Avtalsrörelsen: Långt avtal, men hur stort?

Livs, Unionens och de andra fackförbunden inom industrin är överens med arbetsgivarna om att det avtal man ska sluta i årets förlängda avtalsrörelse ska gälla i 29 månader framåt, alltså till sista mars 2023. Det innebär också att det fortfarande är oklart vad som kommer att gälla för det sju månader långa uppehållet i år, som parterna tog på grund av coronakrisen.
Däremot är parterna inte överens om storleken på löneökningarna under perioden. Facken säger sig vara "beredda att förhandla vidare om ett nytt avtal under förutsättning att innehållet är det rätta", enligt ett gemensamt uttalande, något som bland annat innebär att nuvarande avtal inte får försämras, och att det sju månader långa uppehållet måste kompenseras. Arbetsgivarsidan säger bestämt nej till det sistnämnda kravet, och vill minska den nuvarande löneökningstakten.

Paolo Roberto gör comeback

"Paolos" var varumärket som knockades av avslöjandet att förgrundsfiguren Paolo Roberto köpt sex. Nu tänker den förre boxaren med mera återkomma i livsmedelsvärlden med det nya egna varumärket "Robertos". Han har tagit fram nya produkter på egen mark i Italien, skriver han på Instagram, och imorgon öppnar hans nya webbshop. Först ut blir en egen olivolja.

Hon blir ny vd för Svenskmärkning

Ulrika Ekström blir ny vd för Svenskmärkning efter Maria Forshuvud, som meddelade sin avgång i våras. Ulrika Ekström har bland annat varit tf kommunikationschef på Ica Sverige och har även arbetat på Lantmännen, Coop och Kooperativa Förbundet, samt har arbetat som konsult inom kommunikation.

Siklöjefiskare: Man vill få bort oss

Siklöjefiskarna i Norrland rasar nu över kvoterna för fisken, som används till Kalixlöjrom. Dessa har minskat kraftigt, eftersom Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) nu börjat räkna in inte bara det som fiskas utan det som sälarna äter upp.
"Då finns det inte något kvar till oss", säger yrkesfiskaren Lars Ökvist till NSD, och är kritisk till hela idén med kvoter.
"Tidigare har vi inte haft någon kvot utan vi har fått sköta det här själv och det har funkat bra. Myndigheterna försvårar för oss. Reglerna som finns är för att få bort yrkesfiskarna", säger han.
HaV har inte kommenterat.

Avokadoleverantör anklagas för övergrepp

Kroppsbestraffning, våldtäkter och till och med mord. Det är några av den sortens övergrepp som den kenyanska avokadoleverantören Kakuzi anklagats för i en artikel i brittiska Sunday Times, och som fått stora dagligvarukedjor som Tesco, Sainsbury's och Lidl att sluta köpa avokador från företaget. Enligt tidningens avslöjande ska vakter som arbetar för Kakuzi ha begått övergrepp mot lokalbefolkningen i tio år, något som företagsledningen nu själv bett chefsåklagaren i landet att undersöka. Samtidigt har dagligvarukedjorna inlett en egen undersökning tillsammans med Ethical Trading Initiative (ETI), rapporterar Food Navigator.

Fortsatt börsrally för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee fortsatte börsrallyt från tisdagen och drog iväg med hela 48,20 procent till 1:65 SEK på onsdagen, före Rootfruit som steg med 6,72 procent till 7:20 SEK och Bayn Group som steg med 5,38 procent till 9:20 SEK.
Simris Alg föll samtidigt med 4,85 procent till 0:98 SEK, medan Eatgood föll med 475 procent till 1:91 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,38 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,26 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,20 procent.

Gomidda: För den som saknar sin flygmat

Det där med att sitta lätt hopklämd i en flygplansfåtölj och peta i sig plastinpackad mat med engångsbestick är ju verkligen något att längta efter, såhär i coronatider när vi inte ska resa kors och tvärs hursomhelst, eller hur? Det tycker man uppenbarligen åtminstone i Singapore, där det nu går att boka plats på ett parkerat flygplan enkom i akt och mening att få äta en flygmåltid under mer eller mindre realistiska omständigheter.
Det är dessutom inte vilket pytteplan som helst, utan superjumbon A380 – ni vet, den med två våningar – som Singapore Airlines nu förvandlat till restaurang. Drygt 4 000 SEK (motsvarande) får man slanta upp för upplevelsen att trängas med 900 andra – eller ja, trängas och trängas, för hälften av platserna går inte att reservera på grund av det där vi knappt orkar tala om längre.
Singapore Airlines funderar dessutom på att börja med hemleveranser av flygmat, för den som hellre vill avnjuta den i sin egen fåtölj därhemma, rapporterar Het Laatste Nieuws. Vi förutsätter att detta då sker medelst drönare med flygbolagets färger, så att flygmaten åtminstone på något sätt gör skäl för namnet.