foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/06, 2021

Norska matkedjor dumpar läskpriset

Läsk är en av de viktigaste lockvarorna i gränshandeln mellan Sverige och Norge. Uner pandemin har gränshandeln varit i princip helt avsomnad och nu gör norska kedjor vad de kan för att hålla kunderna kvar i landet. Ett exempel är stora kedjan Kiwi som nu dumpar läskrpiserna. Fyra 1,5-liters flaskor sockerfri cola sänks från 69,90 NOK till 39,90 NOK. Men enligt Aftombladet är de svenska handlarna inte oroliga. Prisskillnaderna är fortfarande så stora att norrmännen kommer att komma tillbaka.

Coop svenskmärker havredrycken

Coop flyttar hem tillverkningen av sina havredrycksprodukter och passar samtidigt på att introducera märkningen Från Sverige. Dessutom kommer dryckerna framöver att köras med tågför att minimera miljöpåverkan.

Fazer kränger av lastbilarna

Efter sitt beslut att avveckla bröddistributionen i Sverige kommer nu Fazer att sälja av sin fordonsflotta med 250 lastbilar. Auktionsoblaget Budi har fått i uppdrag att sälja 70 av bilarna.

Bollnäs Bryggeri klarade inte coronan

Skatteverket har begärt Bollnäs Bryggeri i konkurs på grund av obetalda hyror och skatter. Enligt Hela Hälsingland är det coronapandemin som bär skulden, efter att den slog till tappade bolaget alla sina avtal.

Aloba hinner före Orkla

Tidigare i veckan tillkännagav orkla att man blir först på den svenska marknaden med produkter av ärtprotein av svensk råvara. Men om detta råder delade meningar.
"De må vara störst, men de är inte först", säger Lars Johansson, vd på Aloba Foods till Food-Supply. Aloba Foods lanserar produkter av svenskt ärtprotein redan i augusti.

Paulig fortsätter stötta i Indien

Många hävdar att Indien har världens finaste peppar. Det är en av anledningarna till att kryddgiganten Paulig valt att stödja Rädda Barnens projekt i landet. Covidpandemin har gjort behovet än större, och Paulig har nu beslutat att förälnga sitt stödprojekt med 14 månader. Stödet går i huvudsak till skolverksamhet i 30 byar på den indiska landsbygden.

"Stopp för skräpmatsreklam bra för barnen"

Nya regler om reklam för skräpmat kommer att börja gälla i Storbritannien från 2023. I praktiken handlar det om ett förbud mot sådan reklam före klockan 21. Företrädare för den brittiska regeringen säger i ett uttalande att man anser att detta är ett bra sätt att angripa problemen med övervikt bland barn i landet.

Gomidda: Smør, for søren

På sajten Lifehacker kan man lära sig många nödvändiga saker. Som till exempel hur man gör danskt kaksmör av danska smörkakor. Testa själv! Sedan kan du kanske dessutom ta dig en dansk smörkaka och bre lite danskt kaksmör på – dejligt!