foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/10, 2020

Experter: Carlsberg visste att de gjorde fel

Carlsberg säger nu att den interna e-post som avslöjade avgiftsfusk i Malaysia bara var "ett opassande skämt" av Asienchefen Graham Fewkes om metoderna för att hantera saken.
"Det opassande skämtet ska ses i relation till en helt annan oro för att den nya metoden kunde misstolkas, som om man var anhängare av den olagliga saken vilket helt uppenbart inte var fallet", säger Carlsbergs presschef Kasper Elbjørn till Berlingske.
Men den förklaringen avvisas av Jacob Dahl Rendtorff, professor i ledarfilosofi vid Roskilde Universitet, som menar att Graham Fewkes "mycket väl vet att det är fel". Jacob Dahl Rendtorff lägger dessutom en del av skulden på en osund företagskultur.
"Eftersom han fortfarande sitter i Carlsbergs ledning, kan det vara ett uttryck för att man inte har kommit så långt. Om man menar sig vara seriös med CSR-policies, hållbarhet och värdegrunder, så är det ju viktigt att man ändrar kulturen genom hela organisationen. Och det börjar med den högsta ledningen", säger han till tidningen.

Carlsberg handlar i Tyskland

Carlsberg köper Wernesgrünerbryggeriet i Vogtland i tyska Sachsen från Bitburger Braugruppe. Köpet väntas genomföras till årsskiftet förutsatt att konkurrensmyndigheterna godkänner det. Köpesumman har inte uppgetts.

Carlshamn Mejeri går över till vegetariskt

Carlshamn Mejeri byter namn till enbart Carlshamn, och ska hädanefter helt koncentrera sig på växtbaserade margarinprodukter. Först ut blir nya havrebaserade margarinet Carlshamn Havre, som är gjort av rapsolja och havredryck och som enligt företaget blir det första i sitt slag.
"Det vi kan konstatera är att växtbaserad kost inte är en trend utan nu en egen marknad som har en ständigt ökande tillväxt, och vi ser en stor potential för marknaden att fortsätta utvecklas", säger företaget.

Coop stäms för avsked av fackordförande

Handelsanställdas förbund stämmer Coop Butiker & Stormarknader samt arbetsgivarorganisationen KFO i Arbetsdomstolen. Orsaken är att en klubbordförande för Handels fått sparken efter 40 år på arbetsplatsen, enligt Coop på grund av samarbetssvårigheter, men enligt facket för att hon just varit facklig klubbordförande.
Klubbordföranden själv säger till Arbetet att det är just den sortens "samarbetssvårigheter" – att sätta press på arbetsgivaren i olika frågor – som ingår i hennes fackliga uppdrag, och Handels uppger att arbetsgivaren också anfört just "agerande vid förhandling" som skäl för avskedet.
"Vi anser att hon bara har fullföljt sitt fackliga uppdrag och att det är helt i enlighet med de spelregler som satts upp redan i Saltsjöbadsavtalet", säger Petter Gustafsson, gruppchef på Handels Stockholmsavdelning.
Samma sak gäller hennes frånvaro: arbetsgivaren menar att den är olovlig och för hög, facket menar att den berott på att hon skött fackliga uppdrag.
Coop säger till tidningen att avskedet enbart gäller "en enskild medarbetares allvarliga avvikelser mot anställningsavtalet" och att "det skulle vara fullkomligt främmande för Coop att angripa en medarbetare på grund av dennes fackliga engagemang; alla sådana påståenden avvisas med bestämdhet". Handels å sin sida ser allvarligt på uppgifterna om att det trots allt handlat om hennes fackliga uppdrag.
"Det här i kombination med ett försämrat anställningsskydd skulle kunna innebära att det inte finns fackligt förtroendevalda längre. Antingen för att man inte vågar bli det eller att man förlorar sin anställning när man väl blir det", säger Petter Gustafsson.

Svenskt griskött på offensiven

Sveriges Grisföretagare lanserar kampanjen Swedish Pork för att få framförallt unga att välja fläskkött. Idag finns en tendens i den gruppen att välja andra köttslag, medan organisationens egna undersökningar visar på låga kunskaper hos de unga om svenskt griskött. Istället vill man nu göra grisköttet "trendigt och lustfyllt" igen. 

Quorn satsar på julen

Fläskköttets stora helg i Sverige, julen, blir Quorns nästa måltavla. Nästa månad lanserar företaget vegetariska versioner av julskinka och köttbullar, och redan nu finns veganskt/vegetariskt kallskuret avsett för julbordet..
"Vi erbjuder alternativ till alla som väljer vegetariskt, men som inte vill välja bort julkänsla, tradition eller smak", säger Gill Riley, International Marketing and Innovation Director på Quorn Foods.
"För de som ätit vegetariskt länge har vi märkt att det är väldigt symboliskt starkt att kunna servera ett klassiskt julbord – som är vegetariskt. Och till alla som flexar vill vi erbjuda valmöjligheter med några av de ikoniska rätterna från julbordet i vegotappning", säger han.

Fiskeriet satsar på egen säljkår

Fiskeriet Sverige ska börja sköta sin försäljning och distribution mot foodserviceområdet självt efter årsskiftet. På så sätt vill man höja sin profil och framhålla sin funktion mer som komplett leverantör. Tidigare har saken skötts av Säljpartner Häll & Co.

Sjöstrand Coffee i brittiskt partnerskap

Sjöstrand Coffee har inlett partnerskap med brittiska Grind Coffee Roasters. Redan i juni berättade det svenska företaget att man börjat samarbeta med ett bolag i Storbritannien, men ville då inte tala om vilket det var. Nu avslöjar man alltså att det handlar om en kafé- och kaffekedja med egen webbshop och leveranser globalt till Soho House & Co:s medlemsklubbar och hotell. 

Brittiskt uppsving för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee ökade med 17,86 procent till 1:12 SEK på tisdagen efter beskedet om vilket företag i Storbritannien man inlett samarbete med. Simris Alg fortsatte uppgången från måndagen, med 7,29 procent till 1:05 SEK, medan Bayn Group steg med 5,20 procent till 8:70 SEK, Axfood steg med 4,78 procent till 215:00 SEK, Midsona A steg med 3,85 procent till 81:00 SEK, och Umida steg med 375 procent till 4:15 SEK.
Biogaia föll samtidigt med 17,88 procent till 475:50 SEK, medan Dalsspira föll med 5,97 procent till 3:62 SEK och Rootfruit föll med 2,90 procent till 6:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,80 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,33 procent.

Gomidda: Umm... umami?

Trots att det är flera år sedan som umami officiellt godtogs som den femte smaken, har det gått trögt med nya livsmedelsprodukter som kapitaliserar på denna. Fast nu klipper Coca-Cola i Japan till med en umamidryck som påminner starkt om någon slags buljong.
Det blir inte precis färre associationer till sådan vätska när det visar sig att den nya drycken, som kan glädja sig åt det fulla namnet "Go: Good Mmm! Delicious Japanese Dashi", utvecklats tillsammans med Kikkoman – mest känt i Sverige för sin sojasås. Mycket riktigt ska denna dryckmeddetlånganamnet också kunna avnjutas både varm och kall, rapporterar Just-drinks.
Riktigt hur japanerna ska kunna uttala detta långa namn, i den mån de faller för denna nya dryck, vet vi inte heller. Men vi vågar oss på en gissning om att det inte direkt kommer att genljuda av "U-eita! Go: Good Mmm! Delicious Japanese Dashi o onegaishimasu!" på japanska mathak.