foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/10, 2020

Carlsberg anklagas för svindleri

Carlsberg anklagas för att i flera år ha undvikit att betala obligatoriska avgifter i Malaysia. Det visar interna dokument från Carlsberg Malaysia som Berlingske Business tagit del av. I en mejltråd som finns bland dessa dokument säger Asienchefen Graham Fewkes att detta "absolut inte får omtalas i skrift".
Carlsberg har medgett att man varit medveten om saken, men lägger skulden på distributörer som man gjorde sig av med för sex år sedan.

New Wave-grundare raggar livsmedelsentreprenörer

Torsten Jansson, grundare av textilkoncernen New Wave, letar efter bryggerier, destillerier och charkuterier att förvärva. Ett av bolagen i Janssons företagsgrupp är Kosta Boda, och i ett inlägg på sin Facebookprofil skriver han att han vill förvärva bolag som kan flyttas till Kosta för att stärka ortens attraktionskraft som besöksmål.

Arla lanserar mjölk som "blivit över"

Vad gör man med mjölk som blivit över när man tillverkat laktosfria produkter av den? Hellre sälja än slänga den, resonerar Arla, som nu lanserar en ny mjölkdryck på den filtrerade mjölk som blir restprodukt när man gör laktosfritt.
"Genom att ta tillvara på fler delar från vår mjölkproduktion så minskar vi matsvinnet", säger Konrad von Otter, kategoriansvarig för mjölken hos Arla Sverige.
Mjölken lanseras under varumärket Klöver och ska enligt företaget smaka ungefär som mellanmjölk.

Simris Alg öppnar butik

Simris Alg öppnar en egen pop-up-butik i Stockholm i NK-kvarteret, där man tänker puffa för sin Simris Algae Omega-3 for Mothers. Företaget säger att man på det sättet även vill synas i julhandeln.

Gnaw-chokladen återkommer

Den brittiska chokladkakan Gnaw återkommer till Sverige i åtta olika varianter. Den importeras av Scand Choco och ska enligt det företaget även vara förbättrad sedan förra gången.

Kellogg's testar förpackningar för blinda

Kellogg's testar nu en ny förpackning för blinda och synskadade i Storbritannien, där användarna kan skanna en kod och få veta allt som behövs om allergiinformation, ingredienser och allt annat. Den nya sortens kod kan skannas från upp till tolv meters håll, och kräver inte att man siktar med sn smarta telefon mot den, bara att man riktar den åt det hållet. Tekniken används redan i kollektivtrafiken på sina håll i Spanien, men detta är första gången den testas på livsmedelsförpackningar, åtminstone i Storbritannien, rapporterar Bakery and Snacks.
De nya testförpackningarna förses också med brailletext och större typsnitt för ingrediensförteckningen.

Våldsamt börsrally för Simris Alg efter rekommendation

Simris Alg drog iväg med hela 24,36 procent på måndagen till 0:97 SEK. Det skedde efter att fondkommissionären Mangold börjat bevaka aktien och satt en riktkurs på 2:68 SEK – alltså nära 200 procent högre än fredagens stängningskurs. Mangold ser dock framför sig en lyckad lansering av Simris Algs produkter i USA, fler produkter, samt lönsamhet i bolaget som motivering till den höga värderingen: från 2022 räknar Mangold med att Simris Alg ska ha en tillväxttakt om 20 procent.
Bayn Group steg samtidigt med 4,68 procent till 8:27 SEK, medan Veg of Lund steg med 4,26 procent till 7:34 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 3,95 procent till 10:00 SEK, och Atria A steg med 2,97 procent till 9:35 EUR.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 8,60 procent till 0:95 SEK, medan Dalsspira föll med 4,97 procent till 3:63 SEK och Umida föll med 1,23 procent till 4:00 SEK..
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,82 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,09 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,21 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,78 procent.

Gomidda: EMU på modet igen

Många av er läsare minns debatten om EMU, föregångaren till euron, och frågan om Sverige skulle delta i densamma eller ej. Vill man vitsa till det lite – och det vill vi ju – kan man möjligen dra en och annan parallell till den emurusning som för närvarande pågår i västra Australien.
Dock handlar det där om fågeln med samma namn, eller rättare sagt dess ägg, som för närvarande säljs för 30 AUD – 190 spänn – per styck.
Det har varit rusning, säger Kip Venn, ägare till en emuuppfödning (försök uttala det om ni kan) i Toodyay (försök uttala det osv) utanför Perth, till australiska ABC. Han har fött upp emuer sedan 1987, men nu har det plötsligt blivit inne med emuägg i matlagningen, och försäljningen av dessa har ökat tiofalt sedan förra året, säger han.
Om det är coronakarantänen som har fått folk att bli uttråkade därhemma och börja experimentera i köket ska vi låta vara osagt. Eller så är det ren bekvämlighet, för man får ihop en hel omelett av ett enda av de handgranatsstora äggen.