foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/10, 2020

Härdsmälta i Matbloggspriset efter röstskandal

Kan man rösta på en matblogg som drivs i Sverige av en svart muslimsk kvinna från Somalia bara för att man gillar det som skrivs och dess recept? Förmodligen inte, tycker organisatörerna av Matbloggspriset, som plötsligt nollställde omröstningen "Folkets Val" på torsdagen efter att det såg ut som om bloggaren Khadija Mahamud skulle vinna.
"Några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker, dvs inte på grund av att de som röstar tycker att bloggen är fantastisk, maten välsmakande, bilderna smakfulla eller recepten välskrivna", skriver Matbloggspriset på sin sajt som förklaring. Till Khadija Mahamud ska organisatörerna ha sagt rakt ut att hon fått röster på grund av sin bakgrund, hudfärg och religion, uppger Khadija Mahamud för Dagens ETC.
"Jag krävde bevis för det, men de hade inte svar på det. Jag har inte gått ut på mina sociala medier och sagt att jag är svart och somalier", säger hon till tidningen.
"Jag får tillbaka minnen till när jag först kom till Sverige och började jobba. Jag var inte välkommen för att jag är svart och har sjal på mig. Det är exakt samma känsla nu".
Både Khadija Mahamud och flera andra kända matbloggare har nu hoppat av tävlingen i protest mot vad man uppfattar som rasism eller särbehandling. Det har skakat om Matbloggspriset i grunden, som nu backar.
"Vi hade inte tänkt hela vägen ut", säger projektledaren Ylva Vitorovic. "Det är ett totalt misslyckande".
Matbloggspriset ska nu be om ursäkt för det inträffade, men konstaterar att skadan ändå är skedd.
"Det känns som att Folkets val 2020 är dött. Det känns inte som att det är någon idé att ta det vidare eftersom Khadija och flera andra har hoppat av och folk mår dåligt. Det känns inte bra att fortsätta överhuvudtaget", säger Ylva Vitorovic.

Fredspriset till FN:s livsmedelsprogram

FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) tilldelas Nobels fredspris 2020. Organisationen får priset för sina ansträngningar att bekämpa svält, för dess arbete att förbättra villkor för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i försöken att förhindra att svält används som ett vapen i krig och konflikter.
WFP verkar i 83 länder och hjälper nästan 100 miljoner människor, vilket gör organisationen till den största humanitära i sitt slag i världen. Prissumman är på tio miljoner SEK.

Stjärnägg spolar sojan

Stjärnägg ska gå över till sojafritt foder åt hönsen, med start hos producenter i Östergötland, Skåne och på Öland.
"Alternativ till soja har blivit en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att nu kunna ersätta sojan i hönsfodret med proteinkällor från närmare lantbruk är en otroligt positiv utveckling för hela äggbranschen", säger vd Håkan Burlin.
Stjärnägg lovar dessutom att det nya fodret kommer att ge gulare äggulor.

Matsatsning på Circle K

"K Signature Meals" heter bensinstationskedjan Circle K:s nya satsning på mat, ett helt nytt koncept, enligt kedjan. Bakom detta står kocken Mattias Broström, som komponerar varma och kalla rätter, sallader, smörgåsar och wraps utifrån utvalda och säsongsanpassade råvaror.
"Vi vill ge våra kunder en ny, lite fräschare och ännu godare matupplevelse. Vi har redan ett mycket brett och bra utbud av mat på stationerna, men här vill vi gärna få kunderna att tänka restaurang istället för station", säger Mattias Broström.
Det nya konceptet ska testas på fem stationer i Stockholm-Uppsala-området, men målet är att erbjuda det över hela landet.

Foodtechföretag satsar på rosor

Svenska foodtechföretaget Optifreeze grenar nu ut sig inom hanteringen av rosor. Företaget satsar nu hårt på hanteringen av snittblommor och rullar ut sin metod och utrustning för ändamålet till kund, vilket man räknar med kommer att inbringa tio miljoner SEK per maskin.

Norsk skattesänkning vållar debatt

Skatten på alkoholfria drycker med lägre sockerinnehåll ska sänkas, enligt den norska regeringens nya budgetproposition som presenterades på onsdagen. Men förslaget får trots det kritik från NHO Mat og Drikke, Norges motsvarighet till svenska LI.
"Reduktionen är för liten för att påverka gränshandeln", säger vd Petter Haas Brubakk, som hellre vill se en harmonisering med de svenska skatterna.
"För norska mat- och dryckesproducenter är det avgörande att det samlade avgiftstrycket reduceras ytterligare i budgeten för 2021", säger han.
För att göra saken ännu värre, enligt NHO Mat og Drikke, planeras i samma budget en ökning av skatten på alkohol, choklad,, konfektyr, snus, tobak och förpackningar med 35 procent.
"Det är en kraftig ökning av skatterna på de typiska lockvarorna i gränshandeln. Det kommer att bidra till att förstärka tillväxten i gränshandeln", säger Petter Haas Brubakk.

Brist på finviner i brändernas spår

De enorma bränder som härjat i norra Kalifornien kommer att innebära brist på viner i det övre prisskiktet därifrån om några år. Stora delar av vinodlingarna har antingen brunnit upp eller skadats av röken, som sätter sig på smaken.
"Det har nog varit värre i år än någonsin tidigare, är min uppfattning. Och det är röken som är värst", säger vinskribenten Mikael Mölstad till TT.
De mer vardagliga vinerna väntas däremot inte påverkas.

GMO-vete godkänt i Argentina

Argentina blir först i världen med att godkänna genmodifierat vete, en sort som bioteknikbolaget Bioceres står för, och som ska vara extra tåligt mot torka. Det kommer dock även att krävas ett godkännande från Brasilien, eftersom nästan hälften av Argentinas veteexport går dit.

Optifreeze steg efter ändrat fokus

Optifreeze steg med 15,21 procent till 30:30 SEK på fredagen, efter att företaget lanserat sin nya affärsmodell som rör sig bort från livsmedelsområdet. Midsona B följde efter med plus 5,48 procent till 82:80 SEK, medan Novozymes steg med 3,63 procent till 405:40 DKK, Skåne-Möllan steg med 3,04 procent till 474:00 SEK; och Midsona A steg med 2,53 procent till 81:00 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,51 procent till 3:60 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,83 procent till 7:04 SEK, Umida föll med 3,33 procent till 4:07 SEK, och Rootfruit föll med 2,86 procent till 6:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,17 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,43 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,50 procent.

Gomidda: Kyligt

Kyligt, r nog den rätta beteckningen på britten Jonathan Terrys inställning till pizzajätten Domino's och icke minst dess bud i dessa dagar.
Kyligt var det nog också för det pizzabud som skulle leverera ett paket glass till honom – och som av anledningar som överstiger vår fattningsförmåga först gnuggade glasspaketet i skrevet.
Kyligt och effektivt lyckades Jonathan Terrys flickvän fånga hela saken på bild, eftersom det has övervakningskamera med mörkerseende och allt, men hennes varningar till pojkvännen framfördes i desto hetare ordalag.
Kyligt blir det nog för budet, som förmodligen kommer att finna sig utsparkad i sådan miljö då Domino's förklarat beteendet vara "oacceptabelt" och att vederbörande brutit kundernas förtroende.
Kyligt som sagt. Men vad driver en medmänniska att gnida sig i skrevet med ett glasspaket? Vi måste erkänna att våra insikter i diverse perversioner inte sträcker sig riktigt så långt.