foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/10, 2020

Fosforbrist hotar livsmedlen om 25 år

Senast 2045 kommer det att råda brist på fosfor i världen – samtidigt som efterfrågan på livsmedel väntas öka med 50 procent till 2050. Det är innebörden i en ny studie från Stockholms Universitet, Islands Universitet och Blekinge Tekniska Högskola som publicerats i tidskriften Global Food Security. Den livsmedelsbrist som då blir följden kommer att bli mest kännbar i Latinamerika, södra Asien och Afrika söder om Sahara.
Fosfor är en central ingrediens i konstgödsel, men i många år har det varit känt att denna håller på att ta slut i världen. Den nya rapporten, som kan läsas på https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100426 , är dock första gången forskare satt en tidshorisont för problemet.

Havredrycker för mer än en halv miljard

Den svenska marknaden för havredrycker beräknas vara värd knappt 600 miljoner SEK, efter att ha vuxit med 72 procent sedan 2018. Det visar en ny undersökning från Nielsen. Framförallt är det i Stockholmsområdet och i Skåne som kunderna fått upp ögonen för de över 70 olika märkena som finns idag.

Foodora erbjuder hela veckohandlingen

Foodora ska börja leverera dagligvaror – "allt från tvättmedel och Snickers till kompletta veckoinköp för ett hushåll", som företaget uttrycker det – på max 30 minuter, till en början i Stockholm. För ändamålet ska man börja samarbeta med podtaxibolaget Bzzt.
"Det är en självklarhet att vi ska använda så många klimatsmarta fordon vi kan när vi levererar i city", säger Hans Skruvfors, vd för Foodora Sverige.

Mer vilt på Ica

Svenskt Gårdsvilt lanserar nu sina första viltköttsprodukter på utvalda Icabutiker – några med kriminologen Leif GW Persson som galjonsfigur. Även bakom företaget är det kändistätt: bakom företaget står bland andra Icas tidigare koncernchef Kenneth Bengtsson och Mathems grundare Karolin och Tomas Kull.
"Det finns en stor lucka i dagligvaruhandeln när det gäller viltkött som vi på Svenskt Gårdsvilt ändra på", säger Karolin Kull.

Soda Stream testar returautomater

Soda Stream ska testa returautomater för sina kolsyrepatroner i samarbete med Tomra. De första ska sättas upp på fyra Icabutiker i Sverige, samt på butiker runt om i EU och USA.

Svenskt vatten till Tyskland

Vattenfabriken i Oskarström ska börja exportera sitt smaksatta vatten till Tyskland. Där kommer det att säljas under namnet Siii (med tre i:n), till en början i tre smaker.

Norskt strejkhot avvärjt

Hotet om strejk i den norska köttindustrin har avvärjts, sedan parterna har kommit överens. Innan allt är klart måste dock medlemmarna i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), den norska motsvarigheten till svenska Livsmedelsarbetareförbundet, rösta om avtalet. Omröstningen ska vara klar 13 november, rapporterar NTB.

Midsona fortsatte uppåt

Midsona fortsatte uppåt på torsdagen efter sitt köp i Danmark – denna gång var det dock A-aktien som steg, med 5,33 procent till 79:00 SEK, enbart slagen av Grieg Seafood som steg med 5,89 procent till 88:15 NOK. Bakkafrost steg samtidigt med 3,24 procent till 652:50 NOK, medan Probi steg med 2,73 procent till 357:00 SEK, Carlsberg B steg med 2,49 procent till 887:80 DKK, medan Mowi och Umida båda steg med 2,43 procent, till 173:05 NOK respektive 4:21 SEK.
Chr. Hansen föll samtidigt med 3,25 procent till 645:70 DKK, medan Rootfruit föll med 2,78 procent till 7:00 SEK och Peckas Naturodlingar föll med 2,44 procent till 9:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,36 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,71 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,59 procent.

Gomidda: Kötthandlarwannabe

Vill man bli kötthandlare men saknar kapital och kompetens kan man ju alltid kapa någon befintlig handlares konto på Facebook och sen leva i självbedrägeri. Se där ett tidens tecken anno 2020, som Arnemarks Köttservice i Arnemark nu drabbats av.
Detta fullständigt legitima och oklanderliga företag upptäckte till sin förvåning en dag nyligen att dess Facebookkonto tappat en massa följare – innan det gick upp för ägaren Nawid Soltani att det konto han trodde var hans eget var ett fejkkonto, som redan fått ihop ett par hundra följare.
"Det första jag tänkte på var att oj vad vi tappat följare. Fejksidan hade 200 följare och vi hade ju haft flera tusen. Det tog en stund innan jag såg att det inte var vår sida", säger han till Norrländska Socialdemokraten.
Han polisanmälde saken och skrev till fejksidans alla följare och förklarade läget, och strax försvann den falska sidan. Bara för att följas av en ny fejksida, komplett med det äkta företagets logotyp, bakgrundsbild och annan information. Samt en länk man kunde trycka på för att få pris i en tävling.
"Vi har haft en tävling så jag förstår att man kan bli lurad att trycka. Jag vet inte vad som händer om man trycker på länken och jag har inte vågat prova. Det ska man inte göra heller. Några kunder har dessvärre blivit riktigt lurade", säger Nawid Soltani.
Någon form av bedrägeriförsök således. Men vi kan ändå inte låta bli att fundera på om det någonstans finns någon medmänniska som fått för sig att hen vill stå i slaktarbutik utan att ha lyckats ta steget. I så fall kan vi tipsa om att det är brist på slaktare i Sverige – släpp tangentbordet och gå ut i verkligheten!