foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/10, 2020

Midsona handlar i Danmark

Midsona har köpt danska System Frugt för en icke uppgiven summa. Därmed stärker Midsona sin ställning inom torkad frukt och nötter, och får ett tillskott till omsättningen med 18 procent. Samtidigt räknar Midsona med 34 miljoner SEK i synergier om året från 2022.

Valio vill utöka i USA

Valio planerar att lasera sin nya växtbaserade ost Oddlygood i USA. Den ska framförallt säjas in på pizzerior som ett alternativ till mozzarella. Dessutom kan ytterligare produktlanseringar följa, speciellt inom växtbaserat, säger företaget till Just-food.

Svenska folket: Köp närproducerat!

90 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att kommunerna köper närproducerad mat till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. Det visar en ny undersökning från Sifo som Norrmejerier beställt. I norra Sverige tycker nästan samtliga att kommunerna ska handla näproducerat.
"Klimatkrisen och Coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet", säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

Livs: Utrymme för ökade reallöner

Svensk konkurrenskraft är bra, trots coronapandemin. Den slutsatsen dras i en ny rapport som gjorts av facken inom industrin, alltså GS, ­Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Visserligen har Sveriges BNP fallit snabbt, och väntas minska med 3-4 procent i år – men den kommer att "öka i ungefär samma takt under 2021 och 2022", enligt rpporten.
"Det här visar att det finns utrymme för ökade reallöner. Det behövs för att öka efterfrågan i ekonomin", säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Helt skövlingsfri palmolja hos Mars

Livsmedelsbjässen Mars säger nu att man sett till att hela försörjningskedjan för palmolja inte leder till skövlingar av regnskogar. Det har man bland annat gjort genom att kraftigt minska på antalet leverantörer, ett arbete man tänker fortsätta med.
Den strategin sågas dock av Greenpeace, som menar att det inte räcker, utan att det krävs med transparens.
"Det här är som att laga ett läckande handfat i en brinnande byggnad", säger Diana Ruiz, skogskampanjansvarig på Greenpeace USA till Food Navigator.

Skånemejerier samarbetar med Stadsmissionen

Skånemejerier ska börja stötta Skåne Stadsmission ekonomiskt. Bland annat ska medarbetarna själva vara med och samla ihop till frukostar på ett café som drivs av Skåne Stadsmission, och dit man tidigare skänkt överskottsprodukter.

Midsona steg efter Danmarkshandel

Midsonas köp av danska System Frugt skickade upp B-aktien med 10,07 procent till 78:70 SEK på onsdagen – även om A-aktien föll med 2,08 procent till 70:50 SEK. Sjöstrand Coffee steg med 7,34 procent till 1:17 SEK, medan Umida steg med 2,48 procent till 4:14 SEK och Rootfruit steg med 2,13 procent till 7:20 SEK.
Peckas Naturodlingar föll mest i branschen, med 3,85 procent till 10:00 SEK, medan Simris Alg föll med 3,47 procent till 0:78 SEK, Veg of Lund föll med 2,65 procent till 7:34 SEK, och Scandi Standard föll med 2,59 procent till 67:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,05 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,09 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,39 procent.

Gomidda: Nespressowhiskey

Varför är det bara kaffe som man ska kunna brygga snabbt från en kapsel? Det frågar sig amerikanska Bespoken Spirits, som nu menar sig kunna producera mångårigt lagrad whiskey på bara ett par dagar genom att sänka mikrostavar av olika träsorter i sprit och utsätta det hela för högt tryck. Som "en Nespressomaskin i industriell skala", säger företaget enligt Financial Times, och menar att det finns en marknad här när så många krogar och pubar och barer och sånt har stängt under coronakrisen.
Scotch Whisky Association har dock svarat med ett "frostigt" uttalande om att det minsann inte går att sälja vad som helst som "whisky" på många marknader, som Storbritannien och EU, utan att vederbörlig lagring genomgåtts, och oroar sig för att själva begreppet ska urholkas. Men i USA finns inga sådana restriktioner, så nu står det väl inte länge på innan det kommer någon variant som man kan sänka i spriten själv därhemma.
Här i Sverige har ju ett och annat företag redan testat liknande idéer genom att sälja olika spritessenser, men vi ställer oss skeptiska till dessa efter att ha sett en liten essensflaska som påstods kunna ge en liter vodka. I den lilla flaskan låg lite bottenskyla m3d någon okänd essens, och på den stod texten "Tillsätt en liter brännvin".