foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/10, 2020

Kavli satsar på hållbarhet

Kavli tänker "vässa hållbarhetsmålen, samordna hållbarhetsarbetet genom verksamhetens alla led, samt stärka Kavlis position som ett hållbart företag", som företaget uttrycker det. Rent konkret innebär detta att man anställer Victoria Voss-Schrader Bignet på en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef, och siktar på en fossilfri industri till 2030, då man också ska ha halverat matsvinnet och enbart använda återvinningsbara förpackningar.
"Jag hoppas kunna bidra till att positionera Kavli som branschledande inom hållbarhet, och testa nya tillvägagångssätt för att komma dit. Det räcker inte längre med att fokusera på en minskad klimatpåverkan – ett seriöst hållbarhetsarbete behöver ta hänsyn till betydligt fler aspekter", säger Victoria Voss-Schrader Bignet.

Rigi gör en Kinder-Egg

Klassiska chokladen Rigi är tillbaka – denna gång dessutom med ett chokladägg med leksak i. "Rigi Ägg" heter denna följaktligen, och liksom förebilden kommer den att kunna köpas både en och en och i flerpack, enligt tillverkaren Candy People.

Norsk dagligvaruhandel kan få egen konkurrensmyndighet

Dagligvaruhandeln i Norge ska börja övervakas av en särskild konkurrensmyndighet från årsskiftet. Det vill åtminstone den norska regeringen, som avsatt 8,5 miljoner NOK för ändamålet i sin budgetproposition för nästa år.
"Konkurrensvillkoren på dagligvarumarknaden är utmanande, med få och dominerande aktörer, något som gör det svårt för nya aktörer att etablera sig. Mat och dagligvaror betyder mycket för konsumenterna något som gör att det är viktigt att ha kontinuerlig uppmärksamhet på konkurrensförhållandena", säger näringsminister Iselin Nybø till NTB.

Norsk Sjømat och Nergård går samman

Norsk Sjømat och Nergård ska gå ihop i en gemensam koncern, som dessutom ska börsnoteras under fjärde kvartalet. Företagsnamnen Norsk Sjømat och Nergård ska dock finnas kvar som dotterbolag och verka som tidigare.
Enligt NTB planerar det nya företaget att investera uppemot 1,2 miljarder NOK under de närmaste åren.

Bonduelle i konservkartell

Bonduelle, Coroos och Groupe CECAB har tillsammans fått böta 31,6 miljoner EUR för olagligt samarbete om leveranser av konserverade grönsaker inom EU. Ett fjärde företag, Conserve Italia, utreds för närvarande av EU-kommissionen om inblandning. Det företaget har inte kommenterat anklagelserna, men de tre föregående har erkänt.

Nomad Foods ska halvera matsvinnet

Nomad Foods, som bland annat äger Findus, ska halvera matsvinnet inom sina leverantörskedjor till 2030. Dessutom kommer man bland annat att publicera information öppet om sitt matsvinn. Arbetet sker inom ramen för initiativet "10x20x30" som en rad ledande livsmedelsföretag och dagligvarukedjor anslutit sig till.

Brittisk bageriikon kan bli italiensk

Italienska livsmedelsföretaget Newlat har lagt ett bud på brittiska ikoniska bageriföretaget Hovis. Just nu inväntar företaget aktieägarnas respons och har därför inte kommenterat budsumman, rapporterar Just-food.

Eatgood föll

Eatgood föll med 8,85 procent till 1:91 SEK på tisdagen, före Simris Alg som föll med 3,13 procent till 0:80 SEK, Kesko B föll med 2,91 procent till 22:00 EUR, Kesko A föll med 2,74 procent till 21:30 EUR, Swedish Match föll med 2,45 procent till 717:00 SEK, och Bayn Group föll med 2,00 procent till 7:84 SEK.
Rootfruit steg samtidigt med 3,60 procent till 7:20 SEK, före Bakkafrost som steg med 2,89 procent till 641:50 NOK, Grieg Seafood som steg med 2,42 procent till 84:60 NOK, och Mowi som steg med 2,13 procent till 167:65 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,64 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,45 procent.

Gomidda: När det gås till puben

Skas det gås till puben kan man väl lika gärna ta med sig just en gås eller två. Gäss, säger britten Sven Kirby i Leeds, som inte bara brukar synas ute på gatorna när han är ute med sina två sällskapsgäss Norbert och Beep Beep, utan också numera även brukar gå på puben med dem. Fast då fick han ikläda dem speciella blöjor, rapporterar brittiska Metro, för det går inte att göra gässen rumsrena, och man vill ju inte ge pubägaren gåshud eller så.
"Jag vet att en gås är ett konstigt sällskapsdjur", säger han, "men det är något annorlunda som jag har velat ha en tid" – något som han dock fick vänta med tills hans flickvän gjorde slut, vilket vi kanske kan förstå.
Gässen brukar stå snällt bredvid Sven Kirby medan han dricker ur sitt glas, förklarar han, utan att kräva minsta smörgås eller så. En gås som beter sig så sällskapligt får väl därmed anses vara en riktig umgås.