foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/10, 2020

Sveriges första laxodling på land

Sveriges första laxodling på land ska nu byggas utanför Säffle. Företaget Premium Svensk Lax ska bygga en anläggning om 58 800 kvadratmeter som ska ha en kapacitet om 10 000 ton fisk per år – en femtedel av den svenska konsumtionen – och sysselsätta "hundratals" personer när den står klar 2024, enligt företaget.
"Vi skriver industrihistoria när Premium Svensk Lax som första svenska företag sätter spaden i marken för ett av de största industriprojekten inom svensk foodtech”, säger vd Sanja Miljevic.

Polarbröd: Dafgårds hjälper till med bakning

Dafgårds diskuterar just nu med Polarbröd om att hjälpa till med att baka åt företaget, efter den stora branden som totalförstörde Polarbröds huvudanläggning i Älvsbyn.
"Vi förstår vad Polarbröd genomgår och hur mycket en hjälpande hand kan behövas", säger Matilda Ward, presskontakt på Dafgårds, till Nya Lidköpings-Tidningen; Dafgårds drabbades självt av en storbrand 1988 då tre fryshus, ett laboratorium och en fabrikshall vid anläggningen i Källby brann ner.
Hur mycket som Dafgårds kommer att kunna baka åt Polarbröd är ännu inte bestämt – just nu pågår provbakning och diskussioner.

AAK höjer prognoserna

AAK räknar med ett högre rörelseresultat för tredje kvartalet än både motsvarande förra året och de förväntningar man haft hittills i år. Volymerna är fortfarande lägre jämfört med fjolåret, säger företaget, men fortsätter att förbättras medan besparingar under andra kvartalet gjort sitt till. Liksom så många andra skjuter AAK dock in en brasklapp om att coronaläget gör prognoserna osäkra.

Ny amerikansk glass till Sverige

Svenska Lohilo lanserar nu amerikanska glassmärket Halo Top i Sverige. Det är ett varumärke som vuxit explosionsartat sedan starten 2011, och som nu säljer i samma klass som Ben & Jerry's eller Häagen-Dazs. Halo Top är framförallt inriktat på lågkaloriglass.

Nya Arlaregler upprör mjölkbönder

Ombyggnader för miljoner eller kanske nedläggning – det kan bli konsekvensen för en rad mindre mjölkbönder efter att Arla nu slutat sälja ekologisk mjölk från gårdar med uppbundna kor. Det säger flera mjölkbönder som Dagens Nyheter har talat med.
"De mindre gårdarna kommer ha svårt att ha råd, det är de som offras", säger mjölkbonden Elin Rydström.
Arla svarar att man kommer att fortsätta att köpa mjölken tills gårdarna byggt om – men då bara som konventionell mjölk. Elin Rydström tror dock att Arla ändrat inställning till de små gårdarna.
"Som liten gård blir man mindre och mindre intressant och mer och mer marginaliserad. Man ser bara vad små gårdar kostar inte på vilket värde de genererar", säger hon.

AAK fick skjuts av ny prognos

AAK steg med 6,02 procent till 177:00 SEK på måndagen, efter beskedet om att tredje kvartalet blir bättre än väntat. Sjöstrand Coffee steg dock mest i branschen, med 7,88 procent till 1:10 SEK, före Kopparbergs som steg med 5,31 procent till 198:50 SEK, Bayn Group som steg med 3,25 procent till 7:95 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 3,11 procent till 59:60 DKK, och Scandinavia Tobacco som steg med 2,42 procent till 95:15 DKK.
Simris Alg föll med 5,15 procent till 0:81 SEK, medan Rootfruit föll med 3,47 procent till 6:95 SEK och Mackmyra föll med 247 procent till 7:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,49 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,27 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,70 procent.

Gomidda: Detta bröd är icke bröd

Smörgåskedjan Subways bröd är inte bröd. Det är nu officiellt och fastslaget, gillat samt stadfäst, åtminstone i republiken Irland. Där har landets högsta domstol kommit fram till att brödet inte kan räknas som bröd åtminstone i skattehänseende, för det innehåller nämligen för mycket socker.
Fem procent socker i förhållande till mjölet innehåller Subways bröd, och det är två och en halv gånger så mycket som bröd får göra, om det ska klassas som bröd. Därmed blir det nämligen moms om 9,2 procent istället för de noll procent man betalar för bröd och andra stapelvaror, något som Subways irländska franchisetagare Bookfinder trätt med landets skattemyndigheter om i fyra år.
Riktigt vad man ska kalla brödet i fortsättningen har domstolen inte tagit ställning till, men om ni får frågan nästa gång ni går på Subway om "vilken bageriprodukt vill du ha?" så vet ni nu varför.